Όπως σημείωσε η Νατάσσα Κοσμοπούλου, δήμαρχος Πεντέλης – μιλώντας στην ΕΡΤ – οι υπηρεσίες του μπορούν να παρέμβουν στα ακαθάριστα οικόπεδα μετά τις 30 Ιουνίου.

«Μετά τις 30 Ιουνίου που λήγει η παράταση θα μπορούν να εισέλθουν σε αυτά», τόνισε υπογραμμίζοντας παράλληλα πως αυτή είναι μια εργασία που δεν θα γίνει δωρεάν.

«Μπαίνουμε και χρεώνουμε με 0,50 ευρώ και 0,30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο» δήλωσε χαρακτηριστικά. Έσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει ότι φέτος τα οικόπεδα είναι πιο καθαρά σε σχέση με άλλες χρονιές, πιθανότατα λόγω της επιβολής προστίμων.

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες έως τις 30 Ιουνίου

Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Ενεργειακός Επιθεωρητής μίλησε στο Newsbomb για τα ακαθάριστα οικόπεδα, το νέο κανονισμό της κυβέρνησης και τα μέτρα προληπτικής προστασίας που πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων. Ο ίδιος πάντως καθιστά σαφές πως μέχρι και σήμερα η κινητοποίηση του κόσμου είναι ελάχιστη.

Η καταληκτική ημερομηνία δήλωσης καθαρισμού των οικοπέδων ήταν κατ’ εξαίρεση για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του μητρώου η 31η Μαΐου, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε την παράτασή της έως τις 30 Ιουνίου. Την ίδια ώρα οι καθαρισμοί των οικοπέδων και των ακάλυπτων χώρων θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 30 Απριλίου, ενώ η πλατφόρμα διατέθηκε στο κοινό αυτή την εβδομάδα, γεγονός που έχει φέρει τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων αντιμέτωπους με πολλές δυσκολίες και καθυστερήσεις.

Τι προβλέπει ο κανονισμός

Ο κανονισμός προβλέπει μέτρα προληπτικής, παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας. Φέτος το καλοκαίρι είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστούν τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας ενώ τα παθητικής και ενεργητικής επειδή είναι χρονοβόρα και έχουν μεγαλύτερο κόστος πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι τις 30 Απριλίου 2025.

Ποια οικόπεδα αφορά

Ο κανονισμός αφορά οικόπεδα που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων.
Ποια είναι τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας

Τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας πρέπει να εφαρμοστούν και έπειτα να υποβληθούν οι αντίστοιχες υπεύθυνες δηλώσεις τους μέχρι τις 30 Ιουνίου, μετά και την δεύτερη παράταση που πήραν και είναι:

Καθαρισμός οικοπέδων που περιλαμβάνει το καθάρισμα δέντρων και θάμνων από ξερά χόρτα, καθώς και το κλάδεμα, την αραίωση της εύφλεκτης δενδρώδους βλάστησης, την κοπή κλαδιών που εφάπτονται ή βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα εξωτερικά δομικά στοιχεία του κτιρίου, τον καθαρισμό εδάφους από πευκοβελόνες κ.ά.
Έλεγχος για προσβασιμότητα των οικοπέδων σε πυροσβεστικές δυνάμεις σε περίπτωση που χρειαστεί να επιχειρήσουν
Δημιουργία 3 αντιπυρικών ζωνών δηλαδή περιμετρικών ζωνών προστασίας σε οικισμούς. Πρόκειται για ζώνες ελάχιστου πλάτους δέκα μέτρων σε τρία επίπεδα, με στόχο να επιβραδύνουν τον ρυθμό της πυρκαγιάς.
Καθαρισμός οικοπέδων από εύφλεκτη ύλη όπως καυσόξυλα, δοχεία με καύσιμα, χρώματα, απορρίμματα και άλλα υλικά και αποθήκευση του σε πυροπροστατευτικό χώρο
Εκπόνηση σχέδιου εκκένωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
Έλεγχος και συντήρηση του αρδευτικού συστήματος, τον καθαρισμό στεγών και υδρορροών

Πώς θα γίνει ο έλεγχος

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν μετά την υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων από Τριμελή Επιτροπή του Δήμου, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Θα υπάρξουν και «έξυπνοι» έλεγχοι, όπου μέσω δορυφόρων θα διαπιστώνεται αν όντως τα οικόπεδα, στις συντεταγμένες που έχουν δοθεί, έχουν καθαριστεί», σύμφωνα με πηγές του αρμόδιου Υπουργείου. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, θα γίνεται σύσταση στον ιδιοκτήτη και εάν ο ίδιος δεν συμμορφωθεί θα του επιβληθούν πρόστιμα. Βαριά πρόστιμα θα επιβληθούν και στην περίπτωση υποβολής ψεύτικης δήλωσης.
Ποια είναι τα πρόστιμα που θα επιβληθούν

Τα πρόστιμα που θα επιβληθούν σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ξεκινάνε από εκατοντάδες ευρώ και μπορούν να φτάσουν μέχρι χιλιάδες. Πιο συγκεκριμένα, θα είναι 50 λεπτά του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ, αλλά και η δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025