στις κύριες όσων έχουν πάνω από 33 έτη ασφάλισης, προανήγγειλε χθες ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης .

Οι αυξήσεις αυτές θα προκύψουν από την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης (των συντάξεων από τις αποδοχές) και θα αφορούν τόσο τους “παλιούς”, όσο και τους “νέους” συνταξιούχους. Δηλαδή τόσο εκείνους που “βγήκαν” στη σύνταξη έως τις 12 Μαΐου 2016 (“παλιοί” συνταξιούχοι), όσο και εκείνους που “βγήκαν” στη σύνταξη μετά τις 12 Μαΐου 2016 (σ.σ. “νέοι” συνταξιούχοι).

Οι παρεμβάσεις αυτές επιβάλλονται από τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (4/10/2019), σύμφωνα με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικά τα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν μακρύ ασφαλιστικό βίο.

Μετά από μελέτες, το Υπ. Εργασίας αποφάσισε, σύμφωνα με τις παραπάνω δηλώσεις του κ. Βρούτση, να προχωρήσει σε αυξήσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης όσων έχουν από 33 και πάνω (δηλ. 33,34, 35 κλπ.) έτη ασφάλισης.

Το μέτρο αυτό θα προβλεφθεί σε νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσει ο κος. Βρούτσης στις αρχές του επόμενου μήνα στη Βουλή και, στόχος είναι, να ψηφισθεί τον ίδιο μήνα.

Η δε ισχύς του θα είναι αναδρομική από τον Οκτώβριο του 2019. Συνεπώς, αν –για παράδειγμα – οι αυξήσεις (αφού ψηφισθεί το επερχόμενο νομοσχέδιο) περάσουν για πρώτη φορά με τις συντάξεις του Μαρτίου 2020, οι δικαιούχοι θα πρέπει να λάβουν τον ίδιο μήνα ή λίγο αργότερα, τις αυξήσεις του διαστήματος Οκτωβρίου 2019 – Φεβρουαρίου 2020.

Έτσι αν ένας “νέος” συνταξιούχος, με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, λάβει μία αύξηση 60 ευρώ/μήνα, θα προκύψει για αυτόν, έστω το Μάρτιο του 2020, μία νέα σύνταξη ύψους 960 ευρώ/μήνα έναντι 900 ευρώ/μήνα. Θα δικαιούται, όμως, να λάβει την αύξηση 60 ευρώ/μήνα και για το 5μηνο μεταξύ Οκτωβρίου 2019-Φεβρουαρίου 2020. Αυτό σημαίνει πως, π.χ. από το Μάρτιο του 2020, θα δικαιούται να λάβει αναδρομικά και το ποσό των 300 ευρώ ( 60 ευρώ/μήνα Χ 5 μήνες αναδρομικά).

Επίσης, θα πρέπει να διευκρινισθεί, όπως παραδέχονται στο Capital.gr αρμόδια στελέχη του Υπ.Εργασίας, πως μόνο οι “νέοι” συνταξιούχοι (σ.σ. “βγήκαν” στη σύνταξη μετά τις 12 Μαΐου 2016) με πάνω από 33 έτη ασφάλισης θα δουν, χωρίς καμία εξαίρεση, “καθαρή” αύξηση στα καταβαλλόμενα ποσά των κύριων συντάξεων τους, δηλαδή –με απλά λόγια- στα ποσά που βλέπουν στο ΑΤΜ.

Αντίθετα, όσον αφορά τους “παλιούς” (σ.σ. “βγήκαν” στη σύνταξη πριν τις 12 Μαΐου 2016), οι αυξήσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης τους (για όσους έχουν πάνω από 33 έτη ασφάλισης) θα λάβουν δύο μορφές:

Για μία κατηγορία “παλιών” συνταξιούχων, η αύξηση στις αποδοχές ενδεχομένως να είναι μόνο “λογιστική”, δηλαδή δεν αφορά το καταβαλλόμενο ποσό. Αυτό θα συμβεί γιατί, με τα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία θα προβλέπει το επερχόμενο νομοσχέδιο Βρούτση, θα επανϋπολογισθούν οι συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και όχι οι καταβαλλόμενες συντάξεις. Αυτό, σε ορισμένες περιπτώσεις θα οδηγήσει στο εξής : Θα αυξηθούν οι συντάξεις σε σχέση με το επίπεδο που τις έφερε ο ν. Κατρούγκαλου αλλά όχι σε σχέση με το καταβαλλόμενο ποσό. Συνεπώς, αυτοί οι συνταξιούχοι δεν θα λάβουν καμία αύξηση στο “χέρι”. Για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος εισπράττει έως το Φεβρουάριο του 2020 κύρια σύνταξη 1000 ευρώ/μήνα. Η σύνταξη του αυτή αποτελείται από 2 βασικά μέρη. Από τη μία μεριά η “λογιστική” (με την έννοια ότι δεν είναι αυτή που καταβάλλεται στο συνταξιούχο) σύνταξη του όπως έχει υπολογισθεί με βάσει το ν. Κατρούγκαλου (έστω 800 ευρώ) και, από την άλλη την “προσωπική διαφορά” των 200 ευρώ. Αφού ψηφισθεί το επερχόμενο νομοσχέδιο Βρούτση, έστω ότι η “λογιστική” νέα σύνταξη ανέλθει στα 860 ευρώ. Συνεπώς θα προκύψει μία νέα αρνητική “προσωπική διαφορά” 140 ευρώ, η οποία θα καταβληθεί από τον ΕΦΚΑ. Έτσι, ο εν λόγω συνταξιούχος θα συνεχίσει και από το Μάρτιο του 2020 να λαμβάνει “στο χέρι” 1000 ευρώ/μήνα. Άρα δεν θα δει καμία “χειροπιαστή” αύξηση.

Για μία άλλη, δεύτερη, κατηγορία “παλιών” συνταξιούχων (με πάνω από 33 έτη ασφάλισης) η σχεδιαζόμενη αύξηση στα ποσοστά αναπλήρωσης θα είναι “χειροπιαστή”, αν και όχι τόσο μεγάλη όσων στους “νέους” συνταξιούχους. Ο λόγος για εκείνες τις κύριες συντάξεις οι οποίες μετά τον επανϋπολογισμό με βάση τα σχεδιαζόμενα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα προκύψουν υψηλότερες σε σχέση με τις καταβαλλόμενες. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο ΕΦΚΑ θα καταβάλλει την θετική “προσωπική διαφορά” και, μάλιστα, αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019. Για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος, εισπράττει έως τον Φεβρουάριο, κύρια σύνταξη 1100 ευρώ (“λογιστική” σύνταξη 1050 ευρώ με βάση το ν. Κατρούγκαλου συν 50 ευρώ αρνητική “προσωπική διαφορά”). Με βάση τα σχεδιαζόμενα ποσοστά αναπλήρωσης, έστω ότι, μετά από τον επικείμενο επανϋπολογισμό της, η “λογιστική” σύνταξη φτάσει τα 1120 ευρώ. Συνεπώς θα προκύψει μία νέα “θετική”, αυτή τη φορά, προσωπική διαφορά” 20 ευρώ (1120 ευρώ η σύνταξη βάση επερχόμενου νομοσχεδίου- 1100 ευρώ η νυν καταβαλλόμενη σύνταξη), οποία θα καταβληθεί στο δικαιούχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025