Αν και βρισκόμαστε σε καλοκαιρινή περίοδο που παραδοσιακά οι ασθένειες που ταλαιπωρούν τα παιδιά είναι σε ύφεση φέτος η κατάσταση έχει αλλάξει.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι γονείς να βρίσκονται σε μεγάλη αγωνία καθώς από τη μια τα στοιχεία δείχνουν ότι ο επελαύνει τις μικρές ηλικίες και από την άλλη χθες, Τετάρτη, είχαμε τον πρώτο θάνατο παιδιού στην Ελλάδα που να σχετίζεται με την

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, περισσότερα από 11.000 κρούσματα έχουν δηλωθεί μόνο τις πέντε πρώτες ημέρες του Ιουλίου σε ανηλίκους. Όλον τον περασμένο Μάιο είχαν καταγραφεί λίγο παραπάνω από 29.000.

Για τις δύο αυτές ασθένειες μίλησε στο Newsbomb η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Δ/ντρια Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, Μαρία Τσολιά.

Σε σχέση με τον κορονοϊό, η κα. Τσολιά ανέφερε: «καταγράφεται αύξηση αλλά ευτυχώς δεν έχουμε πολύ σοβαρά περιστατικά. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι τον Ιουνίου οι νοσηλείες παιδιών τριπλασιάστηκαν σε σχέση με τον Μάιο αλλά ήταν ήπια περιστατικά που δεν χρειάστηκαν ΜΕΘ».

Και πρόσθεσε: «τα συμπτώματα που παρατηρούμε στα παιδιά σε αυτό το κύμα είναι υψηλός πυρετός που φτάνει και στο 40 αλλά μετά από μερικές μέρες βελτιώνονται. Επίσης ένα ακόμα θετικό στοιχείο με τις μεταλλάξεις της Όμικρον είναι ότι δεν παρατηρούμε αυτό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο».

Οξεία ηπατίτιδα

Σε σχέση με την ηπατίτιδα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Δ/ντρια Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού τονίζει στο Newsbomb: «τα περιστατικά είναι πολύ σπάνια στη χώρα μας. Οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν στις περιπτώσεις που το παιδί παρουσιάσει γαστρεντερικές διαταραχές, διάρροια, υψηλό πυρετό, πόνος στην κοιλιά και υποκίτρινη χροιά στον επιπεφυκότα του ματιού. Στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”, είχαμε 3 – 4 περιστατικά τα οποία ήταν ήπια και πήγαν γρήγορα σπίτι τους».

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα ηπατίτιδας, σε συνδυασμό με τρανσαμινάση ορού > 500 IU/L (AST ή ALT), τα οποία θα πρέπει να οδηγήσουν σε περαιτέρω έλεγχο, είναι:

Ίκτερος
Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό των κοπράνων
Κνησμός
Αρθραλγία/μυαλγία
Πυρετός
Ναυτία, έμετος ή κοιλιακό άλγος
Λήθαργος και/ ή απώλεια όρεξης.
Σχετικές ειδήσεις