– Τι μελετά το υπουργείο Παιδείας, τι συζητήθηκε στην 104η Σύνοδο πρυτάνεων ΑΕΙ που συνεχίζεται στο Καβούρι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βήματος.

Σύμφωνα με Το Βήμα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος» και το υπουργείο Παιδείας προχωράει τώρα σε άμεσες βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Άλλωστε, το σύστημα επιλογής των διοικήσεων των πανεπιστημίων είχε οδηγήσει πολλά μεγάλα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας σε πολύμηνες ατελέσφορες εκλογικές διαπραγματεύσεις, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που απέκτησε πρύτανη ο οποίος θα …μοιράσει τη θητεία του με άλλον υποψήφιο πρύτανη.

Όπως έχει ήδη ποικιλοτρόπως επισημανθεί, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του νέου νόμου, είναι ο ζυγός αριθμός (6) των εσωτερικών μελών των νέων Συμβουλίων τους και η ευκολία με την οποία δύο «αντίπαλες» ομάδες μεταξύ αυτών φτάνουν μια ισοβαθμία 3-3 και κατ επέκταση σε αδυναμία επιλογής των εξωτερικών μελών τους. Όπως είναι γνωστό, οι «6» εκλεγμένοι πανεπιστημιακοί σε κάθε Συμβούλιο Διοίκησης, πρέπει να διαλέξουν άλλα 5 εξωτερικά μέλη για την σύνθεση του και όλοι μαζί τον νέο πρύτανη μεταξύ των 6 πρώτων εκλεγμένων πανεπιστημιακών.

Η περίφημη ισοψηφία του «3-3» λοιπόν τώρα αλλάζει. Όπως αποφάσισε η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (που ψύχραιμα επί μήνες αξιολογεί τον νέο νόμο), ο πρώτος σε ψήφους μεταξύ των «6» εκλεγμένων μελών κάθε ΑΕΙ μέσα στο Συμβούλιο του, θα έχει διπλή ψήφο.

Μ αυτό τον τρόπο, ακυρώνεται ο ζυγός αριθμός των 6 ψήφων και με την διπλή ψήφο του πρώτου πανεπιστημιακού στην επιλογή των συναδέλφων του, θα έχουμε στην ουσία 7 ψήφους (ο μονός αριθμός στα μέλη Συμβουλίων πολύ σπάνια δεν φέρνει αποτέλεσμα).

Η αλλαγή αυτή κρίθηκε απαραίτητη για να επιστρέψουν οι εκλογικές διαδικασίες στα ΑΕΙ σε μια σχετική …κανονικότητα, ενώ από την πλευρά τους οι πρυτάνεις των ΑΕΙ που συνομίλησαν νωρίτερα με το υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη από το βήμα της 104η Συνόδου τους, ζήτησαν επιστροφή στην δημοκρατική εκλογή του πρύτανη κάθε ΑΕΙ από την βάση και απλό επιτελικό ρόλο στα Συμβούλια Διοίκησης.

Το μοντέλο αυτό άλλωστε είχε εφαρμοστεί με επιτυχία στο παρελθόν και είχε αποτελέσει μέρος της καθημερινότητας των πανεπιστημίων επι σειρά ετών, μέχρι τις πρώτες ημέρες των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και την πλήρη κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

Στην συζήτηση του με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (αριστεία πανεπιστημίων, Διεθνοποίηση ΑΕΙ κλπ), επέκταση του προγράμματος Εράσμους και σε αμερικανούς φοιτητές και φοιτήτριες, ίδρυση Τμημάτων με απόφαση των ΑΕΙ (χωρίς να παρεμβαίνει το υπουργείο Παιδείας), διευκόλυνση της γραφειοκρατίας στους Ειδικούς Λογαριασμούς Έρευνας.

Από την πλευρά τους, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ μίλησαν για μια ακόμη φορά τα προβλήματα υποστελέχωσης των Ιδρυμάτων τους, παρουσιάζοντας με εξίσου μελανό τρόπο τις υπερυθμίσεις και την μεγάλη αύξηση της γραφειοκρατίας στο εσωτερικό τους, από την εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου Πλαισίου τους που ψηφίστηκαν επί ηγεσίας της Νίκης Κεραμέως στην παιδεία.

Ο νόμος για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Για τα ιδιωτικά ΑΕΙ και τον νέο νόμο του, ο υπουργός Παιδείας δεν έδωσε κανένα στοιχείο στην Σύνοδο των πρυτάνεων ΑΕΙ. Τις βασικές αρχές του νέου νόμου θα τις παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης και θα τις συζητήσει με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ σε νέα έκτακτη Σύνοδο τους επί του θέματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025