Επί ξύλου κρεμάμενοι βρίσκονται αυτοί τη στιγμή 65.000 νέοι συνταξιούχοι. Κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης με το νέο καθεστώς, αλλά δε γνωρίζουν τι σύνταξη θα πάρουν.
Η ΕΛΣΤΑΤ αντιμετωπίζει πρόβλημα στο να υπολογίσει τον ετήσιο συντελεστή μεταβολής μισθών, βάσει του οποίου θα προκύπτουν στο εξής οι νέες συντάξεις.
Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε τροπολογία για το θέμα.
Η τροπολογία, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, με τίτλο: «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις», ορίζει τον τρόπο αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης.
Συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη διάταξη, προβλέπεται ότι η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Επίσης, με την προτεινόμενη διάταξη, προστίθεται εξουσιοδοτική διάταξη, δυνάμει της οποίας καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες και η διαδικασία της εφαρμογής του δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛΣΤΑΤ για την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, λόγω των δυσμενών οικονομικών συγκυριών, αλλά πρωτίστως, της αναγκαιότητας παροχής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των πολιτών που υποαπασχολούνται, προβλέπεται με διάταξη, η παράταση, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018, ευνοϊκών διατάξεων που αφορούν τις προϋποθέσεις κάλυψης κοινωνικοασφαλιστικά ως προς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Επιπλέον, ορίζεται ως πόρος του κλάδου εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ, μεταξύ άλλων, τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων. Το ποσοστό εισφοράς παλαιών και νέων ασφαλισμένων για τον κλάδο πρόνοιας ορίζεται στο ποσοστό 4%, υπολογιζόμενο για τους μισθωτούς επί των ασφαλιστέων για τον κλάδο κύριας σύνταξης αποδοχών τους και για τους αυτοαπασχολούμενους επί του εισοδήματός τους, επί του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές και για τον κλάδο κύριας σύνταξης.
Σχετικά με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Ο τρόπος με τον οποίο στο μέλλον θα ορίζονται οι συντάξεις θα γίνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα που είχαμε στην διάρκεια της εργασιακής μας ζωής. Γι’ αυτό είχαμε προβλέψει στο νόμο να υπάρχει κάποια αναπροσαρμογή του μισθού που είχε ο καθένας μας ανάλογα με την πραγματική του εξέλιξη στο χρόνο. Γιατί όσο είχαμε δραχμή, ένας μισθός για παράδειγμα 100.000 δραχμές ήταν ένας τότε ένας σημαντικός μισθός. Όμως, αν το υπολογίζαμε σε ευρώ σήμερα, δεν έχει την πραγματική αξία που είχε τότε. Αυτό το μέγεθος το υπολογίζαμε με βάση τις προτάσεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, με στοιχεία που θα προσκόμιζε η ΕΛΣΤΑΤ. Φαίνεται πως υπάρχει μια αδυναμία με βάση την μεθοδολογία που ακολουθεί η ΕΛΣΤΑΤ, γι’ αυτό κατατέθηκε τροπολογία από το υπουργείο Εργασίας και θα λυθεί το ζήτημα αυτό».