, μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, προτρέπουν να αποφύγουν οι καταναλωτές τους μπακαλιάρους, μεγέθους κάτω των 20 εκατοστών

Πιο αναλυτικά, προτείνουν άλλα αλιεύματα όπως γαύρος, παλαμίδα ή μπλε καβούρι. Όπως αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ, ο Νίκος Δούμπας από την iSea, το επιτρεπόμενο μέγεθος αλίευσης μπακαλιάρου (Merluccius merluccius) που ορίζει η ελληνική νομοθεσία, είναι τα 20 εκατοστά.

«Ωστόσο, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, τα θηλυκά φτάνουν στην πρώτη γενετική ωρίμανση, όταν είναι 21,5 εκατοστά και τα αρσενικά περίπου στα 26 εκατοστά. Έτσι θα έπρεπε ίσως να προσαρμοστεί και η νομοθεσία και το ελάχιστα επιτρεπόμενο μέγεθος αλίευσης να ανέβει στα 26 εκατοστά ώστε να έχουν προλάβει να αναπαραχθούν τουλάχιστον μία φορά», λέει ο κ. Δούμπας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μπακαλιάρος, που είναι ανώτερος θηρευτής βαθιών νερών, είναι είδος υπεραλιευμένο και παρά τα νομοθετικά μέτρα, υπάρχει πίεση στον πληθυσμό του.

«Γι’ αυτό τον λόγο, θα πρότεινα, για την 25η Μαρτίου, οι καταναλωτές να προτιμήσουν αλιεύματα που η αναπαραγωγική τους περίοδος είναι αργότερα -του μπακαλιάρου κορυφώνεται τον Απρίλιο στο Αιγαίο– και οι πληθυσμοί τους είναι σε καλύτερη κατάσταση. Ας φάνε λοιπόν γαύρο, σαφρίδια ακόμη και ξενικά είδη, όπως το μπλε καβούρι» αναφέρει ο κ. Δούμπας, ο οποίος διευκρινίζει ότι εκτός από τον μπακαλιάρο, την 25η Μαρτίου καταναλώνεται κυρίως ο βακαλάος Νορβηγίας (Gadus morhua) ή Atlantic cod.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η ονομασία βακαλάος και όχι μπακαλιάρος, αναφέρεται μάλλον στο αλατισμένο είδος, «δηλαδή ο βακαλάος είναι ο αλατισμένος μπακαλιάρος, κάτι αντίστοιχο με την παλαμίδα και τη λακέρδα που είναι στην ουσία η παστή παλαμίδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025