Στη γαστρονομία και στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων του αγροκτηνοτροφικού κλάδου, είναι αφιερωμένη η 18η Διεθνής Έκθεση Αλεξανδρούπολης «Alexpo 2018», τα εγκαίνια της οποίας τέλεσε χθες βράδυ ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

«Είναι μια σημαντική έκθεση, κυρίως σε μια σημαντική στιγμή. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα μετά από οκτώ χρόνια βαριάς κρίσης. Τελειώνουμε την εποχή των μνημονίων και μπαίνουμε σε μια περίοδο καινούρια, περίοδο ανάπτυξης και δημιουργίας», υπογράμμισε ο κ. Πιτσιόρλας.

 

Σημείωσε πως «Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα διαφορετικά απ’ ότι στο παρελθόν. Να στραφούμε στην παραγωγή, να κάνουμε εξαγωγές, να είμαστε ανταγωνιστικοί και να μοιράσουμε και δίκαια το πλεόνασμα και το έσοδο απ’ όλη αυτή την προσπάθεια».

 

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «έχουμε δυνατότητες να παράγουμε πολύ παραπάνω απ’ όσο νομίζουμε», τονίζοντας πως «στα χρόνια της κρίσης έχουμε λαμπρά παραδείγματα εξαγωγικής δραστηριότητας, έχουμε ρεκόρ στις εξαγωγές μας σαν χώρα τα τελευταία δυο χρόνια κι έχουμε και ρεκόρ στις ξένες επενδύσεις. Αν λοιπόν αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες, αν αλλάξουμε νοοτροπία κι αν στραφούμε πραγματικά προς την παραγωγή μπορούμε να κάνουμε θαύματα».

 

Αναφορικά με την περιοχή της Θράκης και την περιοχή του Έβρου, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, δήλωσε πως « είναι από τις περιοχές που μπορούν να πρωτοστατήσουν, είναι πολύ σημαντικό γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας, μας συνδέουν με την ενδοχώρα των Βαλκανίων και της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, μπορεί να είναι το σημείο που θα μας φέρει σ’ επαφή με τεράστιες αγορές».

Τέλος ο κ. Πιτσιόρλας προέτρεψε «να συνεργαστούμε λοιπόν όλοι, κυβέρνηση, κόμματα, φορείς, για ένα καινούριο αναπτυξιακό σχέδιο. Η κυβέρνηση το έχει καταθέσει και να εργαστούμε όλοι ώστε να το υλοποιήσουμε και ν’ ανεβάσουμε τον τόπο μας και την περιοχή μας εκεί που μπορεί ν’ ανεβεί».

 

Σε έναν στεγασμένο χώρο 3.000 τ.μ., εντός του λιμένα Αλεξανδρούπολης, 120 εκθέτες, η πλειονότητα των οποίων είναι επιχειρήσεις του Νομού Έβρου και γενικότερα της Α.Μ.Θ., στέλνουν και φέτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλο Τοψίδη «Ένα ηχηρό μήνυμα. Στηρίζουμε την τοπική μας παραγωγή, αναδεικνύουμε ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, αντιστεκόμαστε στην απαισιοδοξία και το μαρασμό, προβάλλουμε τον Έβρο της δημιουργίας και της ανάπτυξης… Οι επιχειρήσεις του Έβρου εν μέσω σφοδρότατης οικονομικής κρίσης, επενδύουν, καινοτομούν, συνεχίζουν να παράγουν ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα που παίρνουν μία θέση στο χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου» .

 

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία για πέντε ημέρες, να γνωρίσουν τα προϊόντα που παράγονται και μεταποιούνται στον Έβρο. Παράλληλα, σε ειδικό χώρο εντός του εκθεσιακού, θα πραγματοποιηθούν ειδικές εκδηλώσεις για τη στοχευμένη ανάδειξη προϊόντων του πρωτογενούς τομέα της Π.Ε. Έβρου αλλά και τους τρόπους που αυτά μπορούν ν’ αξιοποιηθούν από τις μεταποιητικές μονάδες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο. Γνωστοί σεφ όπως, ο ‘Ακης Πετρετζίκης, ο Γιάννης Μπαξεβάνης και η Μυρσίνη Λαμπράκη, θα μαγειρέψουν μπροστά στο κοινό συνταγές που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά από τοπικά προϊόντα. Επίσης το κοινό που θα επισκέπτεται τον εκθεσιακό χώρο θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως μουσικές συναυλίες και χορευτικές παραστάσεις.

 

Η έκθεση κορυφώνεται την Τρίτη, όπου θα γίνει προσπάθεια κατάρριψης ρεκόρ Γκίνες πλεξίματος σκόρδου, με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής περιοχής σ’ αυτή την πολύ σημαντική και παραδοσιακή βιομηχανία της περιοχής του Έβρου. Συγκεκριμένα το Επιμελητήριο Έβρου θα προσπαθήσει να σπάσει το σημερινό ρεκόρ Γκίνες, που κατέχουν οι Ούγγροι (255 μέτρα), δημιουργώντας μια μεγάλη πλεξούδα σκόρδου 300 μέτρων.

 

Στην έκθεση, που υποστηρίζεται απ’ όλα τα Επιμελητήρια της Α.Μ.Θ., συμμετέχουν τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως : Επιχειρήσεις τεχνολογίας και πληροφορικής, ενέργειας, τροφίμων και ποτών, υπηρεσίες προβολής και διαφήμισης, υπηρεσίες υγείας και αισθητικής, αγροτικών ειδών, ειδών κατοικίας κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025