Πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων με επίκεντρο τον ΦΠΑ στα τρόφιμα έβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», πάνω στο τραπέζι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχε με τον Γάλλο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.
Προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ζήτησε ως αντίβαρο στα επώδυνα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, τη μείωση του χαμηλού ΦΠΑ κατά μία μονάδα. Από το 13% που βρίσκεται σήμερα να υποχωρήσει στο 12%.
Θα είναι η πρώτη φορά, έπειτα από επτά χρόνια συνεχούς αύξησης, που οι τιμές στα βασικά τρόφιμα, δηλαδή σε νωπό κρέας, γάλα, αυγά κ.λπ. θα κινηθούν καθοδικά. Εκτιμάται ότι η μείωση σε ποσοστό 1 % θα γίνει αισθητή στο καθημερινό καλάθι της νοικοκυράς, δεδομένου ότι το 55% των τροφίμων και εν γένει των ειδών παντοπωλείου επιβαρύνεται σήμερα με ΦΠΑ 13%.
Επίσης, ελάφρυνση θα υπάρξει και στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και νερού όπως και στη διαμονή σε ξενοδοχεία επί των οποίων εφαρμόζεται ΦΠΑ 13%. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας η μείωση δεν θα γίνει άμεσα καθώς το μέτρο είναι σε συνάρτηση με την εκπλήρωση του στόχου του 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Δηλαδή αν η κυβέρνηση υπερκαλύψει το 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει για το 2018 το ελληνικό πρόγραμμα, τότε θα μπορεί σε συνεννόηση με τους θεσμούς, να μειώσει το ΦΠΑ εξουδετερώνοντας έτσι τις δημοσιονομικές απώλειες που δημιουργούνται στα κρατικά ταμεία.
Οι ίδιες πηγές πληροφόρησης αναφέρουν ότι η κυβέρνηση, εκτός της μείωσης του ΦΠΑ, πρότεινε μέσω της υπερκάλυψης των δημοσίων εσόδων τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που σήμερα παράγει φορολογικά έσοδα 2,65 δισ. ευρώ σε σταθερή βάση ή τη μείωση των συντελεστών στην κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα που σήμερα ξεκινούν από το 22% (για εισοδήματα έως 20 χιλιάδες ευρώ) και φτάνουν στο 45% (για εισοδήματα πάνω από 40 χιλιάδες ευρώ).
Η συγκεκριμένη πρόταση λειτουργεί αντισταθμιστικά με το αφορολόγητο των 5.000 ή 6.000 ευρώ (από 8.636 ευρώ σήμερα) που ζητούν οι δανειστές. Ετσι ώστε να υπάρξει ανακούφιση από τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα. Το θέμα αν οι ελληνικές προτάσεις θα βρουν απήχηση και δεν θα απορριφθούν από το μπλοκ των τεσσάρων θεσμών (Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕSΜ).
Εφημερίδα των Συντακτών