Στην Αθήνα ο Πιέρ Μοσκοβισί σήμερα, πέντε μέρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία όπως ξεκαθάρισε χθες ο πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν θα υπάρξει συμφωνία.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών (8:45), τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (10:00), τον Πρωθυπουργό (11:00) και τον Κυριάκο Μητσοτάκη (12:30), στους οποίους προβλέπεται να επισημάνει ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα. Παράλληλα, ο Μοσκοβισί αναλαμβάνει το ρόλο του διαμεσολαβητή Αθήνας και δανειστών, χωρίς να κομίζει μαζί του τα τεχνικά κλιμάκια, την ώρα που το χάσμα μεταξύ των δεύτερων παραμένει, ενώ η Κυβέρνηση επιδιώκει πολιτική συμφωνία – πακέτο, όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Οι δανειστές ωστόσο, ζητούν από την Ελλάδα να λάβει μέτρα υψηλού πολιτικού κόστους και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει ότι δεν θα γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις του ΔΝΤ και των ακραίων δανειστών.
Άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής των δανειστών
Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, είναι τα βασικά ζητήματα τα οποία προκαλούν το χάσμα μεταξύ των δανειστών.
Οι δηλώσεις τους, την ίδια ώρα, παραπέμπουν σε νέα καθυστέρηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, με αναφορές στον Μάρτιο, τον Απρίλιο, ακόμα και τον Μάιο, κάτι που θέτει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την ήδη εύθραυστη ελληνική οικονομία.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες και ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος δήλωσε ότι, «η πραγματική πίεση χρόνου υπαγορεύεται από τη ζημιά που θα προκαλέσει περαιτέρω καθυστέρηση στην ελληνική οικονομία. Η ανάπτυξη, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε εταιρείες και η ιδιωτική κατανάλωση κινδυνεύουν».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι, θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, αυτήν της 20ής Μαρτίου, κάτι που σημαίνει ότι, χάνεται ο στόχος της Κυβέρνησης για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το ΔΣ της οποίας συνεδριάζει στις 9 Μαρτίου.
Κι ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωνε χθες ότι, η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επαναλάμβανε ότι, η κρίση χρέους της Ελλάδας δεν είναι «οξεία», αφού πριν το καλοκαίρι η χώρα δεν έχει ανάγκη κάποια δόση. Επανάλαβε δε ότι, η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση του προγράμματος, την ώρα που ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωνε ότι, η Ελλάδα «δεν πρόκειται να πάρει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας».
Το ΔΝΤ, πάντως κρατώντας ασαφή θέση για τη συμμετοχή στο τρίτο πρόγραμμα, δεν κάνει πίσω στην εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μετά το τέλος του προγράμματος, το 2018, τα οποία θα φτάνουν μέχρι και το 2% του ΑΕΠ.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την πλευρά του, στις καθημερινές επικοινωνίες που έχει με τα κέντρα λήψεων των αποφάσεων, ζητεί μια νέα διαπραγμάτευση, απορρίπτοντας τη μείωση αφορολόγητου και συντάξεων, που απαιτεί το Ταμείο, σημειώνοντας ότι αυτά δεν αποτελούν βάση συζήτησης για την ελληνική Κυβέρνηση. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, πάντως, δήλωνε προχθές ότι, είναι προτιμότερη η μείωση των συντάξεων από ό,τι η μείωση του αφορολόγητου.