Ο απολογισμός της κυβέρνησης είναι αρνητικός. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διαφορές με τη ΝΔ, η τακτική που ακολουθεί στη διαπραγμάτευση είναι λανθασμένη.

Αν κλείσει η διαπραγμάτευση αυτό θα γίνει με νέα μέτρα. Αν υπάρξει αδιέξοδο η κυβέρνηση θα πρέπει να παραιτηθεί. Λύση είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ.

Αυτά είναι με λίγα λόγια τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας- Θράκης, που παρουσιάστηκε χθες, Δευτέρα, από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Η έρευνα καταγράφει την απόλυτη διάψευση των προσδοκιών των πολιτών από τον ΣΥΡΙΖΑ: Το 81% θεωρεί αρνητικό τον απολογισμό της κυβέρνηση και το 78% δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα κλείσει τη διαπραγμάτευση με την ψήφιση νέων μέτρων. Ελάχιστοι, δηλαδή, πίστεψαν την πρωθυπουργική δήλωση ότι δεν υπάρξει ούτε ένα ευρώ νέων μέτρων.

Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης θεωρεί, πλέον, λανθασμένη την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης (52% λάθος και 34,5% κάποτε σωστή και κάποτε λάθος), οπότε είναι λογικό και το επόμενο αποτέλεσμα: ζητούν την παραίτησή της αν τα πράγματα με τους δανειστές φθάσουν σε αδιέξοδο.

Το 33,5% ζητά η κυβέρνηση να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και το 34% να παραιτηθεί και να δημιουργηθεί οικουμενική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες στρέφονται στη ΝΔ. Το 36% θεωρεί ως την καλύτερη λύση την αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ ή την κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ. Φθάνουμε, έτσι, στην πρόθεση ψήφου που καταγράφει το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με… double score: 33% έναντι 16,5%.

Ενδιαφέρον είναι ακόμη το εύρημα πως, αν επιβεβαιωθεί η δημοσκόπηση, η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική, Πέραν της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ η ΧΑ συγκεντρώνει το 7,5%, το ΚΚΕ το 7% και η Δημοκρατική Συμπαράταξη το 6,5%. Ποτάμι με 1,5%, ΑΝΕΛ με 1,5% και Ένωση Κεντρώων με 2%, δείχνουν να χάνουν, μέχρι στιγμής, τη μάχη της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Αυτό που πρέπει σίγουρα να εκτιμηθεί είναι η αποδυνάμωση της εικόνας των λεγόμενων μικρών κομμάτων και η συσπείρωση των ψηφοφόρων στη ΝΔ και σε άλλες παραδοσιακές επιλογές. Είναι προφανές πως, μετά την εμπειρία που είχαν οι πολίτες από τα λεγόμενα κόμματα διαμαρτυρίας, υπάρχει μία στροφή σε παραδοσιακές επιλογές.

Βέβαια, είναι ακόμη νωρίς για να αποτυπωθεί το πραγματικό μέγεθος αυτής της αλλαγής, καθώς και ο τελικός συσχετισμός δυνάμεων. Πάντως, το… κλικ, που λένε η δημοσκόποι (το σημείο καμπής όπου η κυβέρνηση χάνει τη στήριξη της κοινής γνώμης και την αποκτά το κόμμα της αξιμωατικής αντιπολίτευσης) έχει ήδη γίνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025