Σε νέο αδιέξοδο έχει περιέλθει η δεύτερη αξιολόγηση αφού η ελληνική κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου δηλώνει σαφώς ότι αν δεν πάρει λύση πακέτο που θα περιλαμβάνει χρέος, πλεονάσματα και μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται να προσχωρήσει στην εκ των προτέρων ψήφιση μέτρων που ζητά κυρίως το ΔΝΤ.
Δικαίως, το υπουργείο Οικονομικών βλέπει ότι αν δεχθεί τις απαιτήσεις των δανειστών θα πάρει τα μέτρα αλλά δεν θα έχει λύση για την ελάφρυνση του χρέος και θα κληρονομήσει την υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια, όπως απαιτεί σήμερα το Βερολίνο.
Η αυριανή επίσκεψη αστραπή στην Αθήνα του Γάλλου επιτρόπου, Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα γίνεται κυρίως γιατί ανακηρύσσεται επίτιμος διδάκτορας του Οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και λιγότερο για να βρει λύση για το ελληνικό πρόγραμμα.
Τούτο γιατί ο κ. Μοσκοβισί συμμερίζεται απόλυτα τις ελληνικές θέσεις. Μάλιστα, κατά τη χθεσινή παρουσίαση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε την ευκαιρία να αφήσει αιχμές για την εμμονή του ΔΝΤ στις απαισιόδοξες προβλέψεις τονίζοντας ότι η ελληνική διαπραγμάτευση θα πρέπει κλείσει μεν αλλά με «τα σωστά στοιχεία».
Το ΔΝΤ ευρισκόμενο σε θέση ισχύος έχοντας την υποστήριξη της Γερμανίας και των συμμάχων της απάντησε με αρκετή αυτοπεποίθηση δια στόματος της Εκτελεστικής Διευθύντριας κ. Κριστίν Λαγκάρτ ότι οι προβλέψεις του Ταμείου είναι οι σωστές και ότι δεν μπορούν να κάνουν εξαίρεση στην Ελλάδα.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν στην μια εβδομάδα που μείνει μέχρι και το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου κανείς δεν περιμένει να υπάρξει κάτι πιο ουσιαστικό από μια απλή καταγραφή της κατάστασης και ίσως ένα νέο τελεσίγραφο προς την Ελλάδα για τελική λύση ή αναβολή επ αόριστο.
Για πότε αναβάλλεται
Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέχρι και τις αρχές Μαρτίου είναι απίθανο το Eurogroup να ασχοληθεί σοβαρά με το ελληνικό θέμα μέχρι και τον Μάιο . Θα γίνουν οι Ολλανδικές εκλογές θα ξεκινήσει ο διάλογος για τον σχηματισμό της Κυβέρνησης. Ο κ. Ντάισελμπλουμ μάλλον θα ολοκληρώσει την θητεία ως πρόεδρος του Eurogroup (ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου) καθώς η νέα Ολλανδική Κυβέρνηση θα χρειαστεί περίπου 5 μήνες συνομιλιών πριν καταλήξει.
ΟΙ Γαλλικές εκλογές έχουν δύο γύρους για την εκλογή προέδρου και δύο γύρους για τις εκλογές των βουλευτών. Άρα και η Γαλλία δεν θα έχει εκλέξει Κυβέρνηση πριν από τις αρχές Ιουνίου στην καλύτερη περίπτωση.
Τον Μάιο στην Γερμανία γίνεται μια ψηφοφορία βαρόμετρο για τον νέο Καγκελάριο στοπ Κρατίδιο της Ρηνανίας Βεστφαλίας.
Συνεπώς στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να αναμένουμε αναθέρμανση του ελληνικού θέματος τον Ιούνιο όταν η οικονομία θα βρίσκεται και πάλι σε διακεκαυμένη ζώνη. Τότε θα χρειαζόμαστε μια λύση για δύο λόγους: Για να έχουμε τα χρήματα να καλύψουμε την υποχρεώσεις χρέους ύψους 6,3 δισ. ευρώ και γιατί αν δεν έχουμε απόφαση ούτε και τον Ιούνιο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τότε ο χρόνος χάνεται οριστικά.
Μια λύση έκπληξη της τελευταίας στιγμής δεν μπορεί να αποκλειστεί από τώρα αλλά σίγουρα θα είναι αρκετά αλμυρή σε μέτρα και δεσμεύσεις για την Ελλάδα.