Ως ορόσημο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης χαρακτηρίζουν κυβέρνηση και πηγές των θεσμών το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.
Πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων αναφέρουν πως το Eurogroup της επομένης Δευτέρας θα κληθεί να δώσει το στίγμα των πολιτικών αποφάσεων και είτε θα γίνουν υποχωρήσεις στο ζήτημα του χρέους δίνοντας μεγαλύτερη σαφήνεια σε ΔΝΤ και ΕΚΤ για το πώς θα ελαφρυνθεί πρόσθετα το ελληνικό χρέος μετά το 2018, είτε θα σηματοδοτηθεί η υποβάθμιση του ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου – κάτι που επιθυμούν πολλοί υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες στην ευρωζώνη-.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι επίκειται επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Ελλάδα εντός της εβδομάδος με πηγές των δανειστών να χαρακτηρίζουν ως εξαιρετικά κρίσιμες τις επαφές που θα έχουν σήμερα και α’υριο η κυβέρνηση με την ευρωζώνη και τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ και ESM. Η Τετάρτη χαρακτηριζόταν από όλους ως ιδιαιτέρως κρίσιμη.
Αν και από την πλευρά κάποιων Ευρωπαϊκών θεσμών δινόταν η εντύπωση πως οι διαφορές δεν είναι μεγάλες και πως με πραγματική βούληση μπορεί να καταστεί εφικτή η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που υιοθετούσαν και πηγές από την Ουάσιγκτον που με συνέδεαν την όποια πρόοδο με τις αποφάσεις που θα λάβει το Eurogroup.
Το ΔΝΤ επιμένει στις θέσεις του για περισσότερα και πιο αξιόπιστα μέτρα σε περίπτωση επιλογής μεγαλύτερων πλεονασμάτων, όπως και για την εφαρμογή αυστηρών μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η αγορά εργασίας και οι αποκρατικοποιήσεις. Κυρίως το ΔΝΤ επιμένει στη θέση του για ξεκάθαρη περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Οι διαφορές δεν είναι αμελητέες καθώς οι θεσμοί ζητούν αφορολόγητο χαμηλότερο των 6.000 ευρώ με την κυβέρνηση να αρνείται αυτό να είναι χαμηλότερο των 7.000 ευρώ. Το ΔΝΤ επιμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στη μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ζητήματα που η Ελλάδα αρνείται και σε αυτό έχει μερικώς και την στήριξη των Ευρωπαίων. Οι θεσμοί θέλουν να ψηφιστούν προληπτικά μειώσεις συντάξεων – κατάργηση προσωπικής διαφοράς – ως μέρος του δημοσιονομικού κόφτη δαπανών για μετά το 2018.
Σε κάθε περίπτωση για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση η κυβέρνηση θα πρέπει να προσδιορίσει μέτρα συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ θα ενεργοποιηθούν άμεσα και τα 2 δισ. ευρώ θα είναι «εφεδρεία» σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018 και του 2019.
Στελέχη της κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν από την πλευρά τους ότι υποχωρήσεις στα ανωτέρω ζητήματα θα μπορούσαν να γίνουν «μερικώς» αποδεκτές μόνον εάν ο διάδρομος που οδηγεί στην ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ γίνει ξεκάθαρα ορατός.
Οι διαφορές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων παραμένουν και πλέον διαφαίνεται πως μόνον μια πολιτική απόφαση σε επίπεδο Ευρωζώνης μπορεί να ξεκλειδώσει τις συζητήσεις.
Στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα μπορούσε κατά κάποιες κοινοτικές πηγές να δοθεί εντολή στον ESM για να αποσαφηνίσει τις αποφάσεις που είχε λάβει στις 26 Μαΐου 2016 για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Για να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αυτό το «βήμα» θα πρέπει να θεωρηθεί από το ΔΝΤ ως «καθοριστικό» για την επίτευξη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Και αυτό σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που θα συνεπάγεται πολίτικο κόστος για κάποιες κυβερνήσεις στη ζώνη του ευρώ -ειδικά στην Γερμανία-.