Ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή μας και την Ευρώπη εκτιμάται η σημερινή επίσκεψη στην Τουρκία της Άγκελας Μέρκελ, με τη γερμανίδα Καγκελάριο να έχει χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό.
Αλέξης Τσίπρας και Άγκελα Μέρκελ συζήτησαν κυρίως τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τη συμφωνία Ευρώπης- Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά και το Κυπριακό, καθώς αρχές Μαρτίου πραγματοποιείται νέα Διάσκεψη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυσή του.
«Δεν μπορεί να συνεχιστούν οι προκλήσεις στα Ίμια. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο» φέρεται να είπε ο έλληνας πρωθυπουργός θέτοντας το θέμα των προκλήσεων στο Αιγαίο από την Άγκυρα στην γερμανίδα Καγκελάριο, προκειμένου να το συζητήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Η Αθήνα εκτιμά ότι η επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία μπορεί να αποτρέψει την ακύρωση της προσφυγικής συμφωνίας της Άγκυρας με την Ευρώπη, αλλά και να σταθεροποιήσει σχετικά την κατάσταση στην περιοχή.
Το Βερολίνο άλλωστε πιέζεται από την Άγκυρα να εκδώσει στην Τουρκία τους σαράντα στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία και είναι φανερό ότι από την απάντηση της Καγκελαρίου θα μεγαλώσουν ή θα λειανθούν οι ασφυκτικές πιέσεις στην Αθήνα προκειμένου να παραδώσει στη γειτονική χώρα τους οκτώ στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.
Η καγκελάριος δεν πρόκειται να πάει στην Τουρκία για να «ανταλλάξει απλώς απόψεις» αλλά με «επιχειρησιακό πνεύμα» για πρακτικά αποτελέσματα, επισήμανε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.
Σκοπός είναι να συζητήσει με τους τούρκους συνομιλητές της την περαιτέρω υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό, όπως επίσης και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ανθρωπιστικής βοήθειας από το εξωτερικό προς τον άμαχο πληθυσμό στη Συρία.
Επίσης θα επιδιώξει μια συζήτηση για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η σημερινή εκεχειρία σε «διαδικασία» του ΟΗΕ. Ως «επιχειρησιακό ζήτημα» ο κ. Ζάιμπερτ χαρακτήρισε και το Κυπριακό υποδεικνύοντας τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την επανένωση της νήσου.
Σημειωτέον ότι παρασκηνιακά το Βερολίνο έχει αρκετά συμβάλει στο παρελθόν έτσι ώστε να ξεπεραστούν αρκετοί σκόπελοι και να πραγματοποιηθεί η πενταμερής διάσκεψη στη Γενεύη.
Η Τουρκία είναι για την ΕΕ «ένας εξαιρετικά σημαντικός γείτονας και εταίρος», με τον οποίο η Γερμανία διατηρεί στενές σχέσεις και λόγω των «εκατομμυρίων ανθρώπων τουρκικής καταγωγής» που ζουν στη χώρα, δήλωσε στο σημερινό μπρίφινγκ ο Στέφεν Ζάιμπερτ.
Στόχος της αυριανής επίσκεψης της καγκελαρίου στην Άγκυρα είναι να καταλήξει με τους τούρκους συνομιλητές της σε «κοινές λύσεις» στη βάση κοινών συμφερόντων.
Εκτός από τα διμερή θέματα και τη συνεργασία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, την κατάσταση στη Συρία αλλά και το Κυπριακό.