Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα-Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή αναφορικά με τη στάση τους ως προς τη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση, όσο και σε σχέση με το ζήτημα της διαπλοκής και όσα αναδείχθηκαν από την Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι για μικροπολιτικούς λόγους ταυτίζεται με τους πιο ακραίους εκ των δανειστών, βλάπτοντας τη χώρα σε μια κρίσιμη φάση, όπως και με το αίτημα του για εκλογές, τις οποίες απέρριψε, σημειώνοντας ότι «δεν θα παραδώσουμε τον ελληνικό λαό στους «προθύμους» και ότι όλοι θα κριθούν το φθινόπωρο του 2019. Υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών, και σε σχέση «με τις κορώνες» του περί Γκρέξιτ και δραχμής, του «πρότεινε» να μη χαλάει τον χρόνο του σερβιρίζοντας και δοκιμάζοντας μόνος του ξαναζεσταμένο φαγητό.
Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε εκτενή αναφορά στα ζητήματα της διαπλοκής, αναλύοντας διεξοδικά το «τρίγωνο της διαπλοκής» μεταξύ κομμάτων-τραπεζών-ΜΜΕ και αναδεικνύοντας τα «θαλασσοδάνεια», όπως είπε, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την περίπτωση του «Κήρυκα Χανίων», στρέφοντας την κριτική του προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημείωσε ότι πλέον οι πολίτες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και πως από εδώ και πέρα έχει τον λόγο η Δικαιοσύνη η οποία έχει τα στοιχεία του πορίσματος. Υπογράμμισε ότι «δεν τελειώσαμε με τη διαπλοκή, τώρα αρχίζουμε», «όλα στο φως».
«Εκτός από κήρυκας θαλασσοδανείων, είστε και κήρυκας ανευθυνότητας»
Εκτός από «κήρυκας θαλασσοδανείων σήμερα διαπιστώνω ότι είστε και κήρυκας ανευθυνότητας», είπε ο κ. Τσίπρας προς τον κ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι «τόσο ξεδιάντροπα για μικροκομματικούς λόγους, δεν διστάζετε να κάνετε κακό στη χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή, αναπαράγοντας αμάσητη την προπαγάνδα όσων πιέζουν τη χώρα με παράλογες απαιτήσεις».
Απαντώντας στις αιτιάσεις περί καθυστέρησης της αξιολόγησης με ευθύνη της κυβέρνησης τον κάλεσε να απαντήσει αν ζητά να τα δεχτεί η κυβέρνηση. Επισήμανε ως αντίφαση το έτερο παράλληλο επιχείρημα της ΝΔ ότι η κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ στους δανειστές, καλώντας τον να πάρει θέση ενώπιον τον λαού και του κοινοβουλίου: «Είμαστε εμμονικοί αριστεροί που δεν καταλαβαίνουμε τη «σοφία» του ΔΝΤ ή είμαστε μειοδότες που τα χουμε δώσει όλα;».
Τον κατηγόρησε ότι αναπαράγει τα επιχειρήματα των ακραίων κύκλων, αλλά και εκείνος και αυτοί διαψεύδονται από την πραγματικότητα, όπως είπε, των οικονομικών μεγεθών, της ανάκαμψης, των θετικών ρυθμών ανάπτυξης, της μεγάλης υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές πλεονάσματος του 2016, της μείωσης της ανεργίας της επανεκκίνησης των μεγάλων έργων. «Ακολουθείτε ως ουρά τους παραλογισμούς που ζητά το ΔΝΤ», «αυτή η πραγματικότητα δεν σας επιτρέπει να χρεώνετε καθυστερήσεις στην κυβέρνηση», τόνισε και κάλεσε τρίτη φορά τον κ. Μητσοτάκη να πει αν διαφωνεί ή συμφωνεί με τις απαιτήσεις των ακραίων κύκλων του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα και αν είναι αναγκαία ή όχι η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Δείξτε ότι έχετε μια στοιχειώδη συναίσθηση του κοινωνικού και εθνικού συμφέροντος», είπε.
«Δεν ψάχνουμε πρόθυμους να ψηφίσουν μέτρα»
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ενόσω δίνουμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης δεν ψάχνουμε για πρόθυμους να ψηφίσουν μέτρα». Είπε ότι με τη στάση του ο κ. Μητσοτάκης δείχνει προθυμία να δεχτεί ακραία λιτότητα για να επιστρέψει στην εξουσία. «Μα ποιος σας ζήτησε να ψηφίσετε νέα μέτρα; Αν εμείς αναζητούμε ένα κοινό εθνικό μέτωπο, μια εθνική γραμμή δεν είναι για να δεχτούμε και να ψηφίσουμε μέτρα, αλλά για να τα αρθούμε προς όφελος του λαού. Αλλά εσείς αρνείστε να πάρετε καθαρή θέση», σημείωσε.
Τον κατηγόρησε ότι ενώ αρχηγοί της πολιτικής ευρωπαϊκής οικογένειας του ΕΛΚ στηρίζουν το κλείσιμο της αξιολόγησης στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου και με σεβασμό στις συνταγματικές και τις δημοκρατικές αξίες, εκείνος δεν βρίσκει να πει μια λέξη για να στηρίξει τη χώρα του. «Διότι αυτά που ζητά το ΔΝΤ δεν είναι μόνο πέραν από κάθε οικονομική λογική, αλλά και κάθε δημοκρατική και συνταγματική λογική και αξία», τόνισε.
«Σε σχέση με τις κορώνες σας περί γκρέξιτ και δραχμής θα σας πρότεινα να μη χαλάτε τον χρόνο σας σερβιρίζοντας και δοκιμάζοντας μόνοι σας ξαναζεσταμένο φαγητό», είπε, προσθέτοντας ότι στα δύσκολα, εκεί που οι αποφάσεις ήταν βαριές, η κυβέρνηση απέδειξε και το αίσθημα ευθύνης της απέναντι στον λαό και την ευρωπαϊκή της επιλογή, με μεγάλο κόστος. «Αλλά προσέξτε μήπως εσείς από την πολλή σας αγάπη στον ομοϊδεάτη σας τον κ. Σόιμπλε, ταυτιστείτε στο τέλος με τις απόψεις του και τα σχέδια του. Γιατί το να ζητάτε με πάθος εκλογές ενώ δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση, ή απερισκεψία είναι ή χρήσιμη ηλιθιότητα κ. Μητσοτάκη», είπε.
«Θα κλείσουμε την αξιολόγηση, θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία»
Τόνισε ότι δεν θα του κάνει τη χάρη να παραδώσει τη χώρα στα χέρια των πιο ακραίων εκ των δανειστών, «δεν πρόκειται να παραδώσουμε τον ελληνικό λαό στα χέρια των προθύμων». «Θα διαπραγματευτούμε και θα πετύχουμε ό,τι καλύτερο για τον ελληνικό λαό, θα κλείσουμε την αξιολόγηση και θα είμαστε η κυβέρνηση εκείνη που θα κλείσει τον φαύλο κύκλο των μνημονιακών κυβερνήσεων. Θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία στην οποία μας οδηγήσατε με τις πολιτικές σας», σημείωσε. «Ο λαός είτε το θέλετε είτε όχι κ. Μητσοτάκη, θα μας κρίνει όλους και θα τα κρίνει όλα στην ώρα τους, με τη χώρα και την κοινωνία όρθια, το φθινόπωρο του 2019, όταν θα έχει τελειώσει οριστικά αυτή η περιπέτεια», τόνισε.
«Πρώτη φορά κυβέρνηση αποφασίζει να συγκρουστεί με τη Διαπλοκή»
Κεντρικό μήνυμα της τοποθέτησης του ως προς τη συζήτηση για τα δάνεια των κομμάτων: «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε κανένα θέμα που αφορά σε ζητήματα διαφάνειας και υπεράσπισης δημόσιου συμφέροντος», «όλα θα βγουν στο φως», «μόλις τώρα ξεκινάμε», «θα προχωρήσουμε μέχρι τέλους με όποιο κόστος», «με τη διαπλοκή τώρα αρχίζουμε και η συνέχεια είναι στα χέρια της δικαιοσύνης».
Συνεχίζοντας την δριμεία κριτική προς τον κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην περίπτωση των δανείων για τον «Κήρυκα Χανίων», σχολιάζοντας: «είστε κληρονόμος της διαπλοκής και με τη βούλα της εξεταστικής επιτροπής».
Είπε ότι επί 11 χρόνια δεν είχε πληρώσει ούτε μισό ευρώ και δεν σας ενόχλησε ποτέ κανείς. Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, πως το ακίνητο που «υποτίθεται ότι είχατε βάλει εγγύηση, είχε μπει και για άλλο δάνειο του Κήρυκα».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ουδέποτε κάποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν τόλμησε να αναλάβει την πρωτοβουλία να εξεταστεί και να αποκαλυφθεί το βάθος της διαπλοκής στη χώρα μας. «Πρώτη φορά μια κυβέρνηση αποφασίζει να μη συμβιβαστεί και να συγκρουστεί», είπε, προσθέτοντας ότι οι πολίτες θα μπορέσουν πλέον να καταλάβουν «πώς λειτούργησε αυτό το σύστημα που κυβέρνηση τη χώρα και οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και τα μνημόνια». Τόνισε ότι την ώρα που η κοινωνία μάτωνε, οι βαλίτσες με τα θαλασσοδάνεια πηγαινοέρχονταν μεταξύ τραπεζών, κομματικών και εκδοτικών γραφείων. «Δεν είναι μόνο οι πολίτες που θα μάθουν, αλλά και η δικαιοσύνη που θα έχει στοιχεία πλέον. Το πόρισμα βρίσκεται εκεί και αυτή είναι που θα κρίνει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων ή που εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών», ανέφερε.
Ως προς τα δάνεια «δανεικά και αγύριστα» που χρωστούν τα ΜΜΕ στις τράπεζες και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος από το συνολικό 1,3 δισ., είπε ότι αυτά τα χρήματα δεν πήγαν στην ανάπτυξη των ομίλων, αλλά σε βίλες στο Πόρτο Χέλι, σε θέρετρα στην Ελβετία, σε κότερα και φορολογικούς παραδείσους, με την ανοχή των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ο χαριστικός δανεισμός κορυφώθηκε στην εποχή της κρίσης, ώστε τα ΜΜΕ να υποστηρίζουν τις πολιτικές των κυβερνήσεων, την ώρα που ο λαός κλήθηκε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες δύο φορές πληρώνοντας 30 δισ. .Κατηγόρησε ιδιοκτήτες ΜΜΕ ότι με τη φούσκα να έχει πλέον σκάσει, είναι στο χείλος του γκρεμού εργαζόμενοι, ενώ εκείνοι «ξεχνούσαν» να τα δηλώσουν στο πόθεν έσχες και όταν ρωτούνται πού τα βρήκαν, καταγγέλλουν προσπάθειες φίμωσης.
«Εσείς συγκαλύπτατε, εμείς αποκαλύπτουμε, αυτή είναι η διαφορά»
Ως προς τα κόμματα, είπε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «μόνο από τις τράπεζες» -πέραν των ποσοστών από τα μαύρα ταμεία της ΖΙΜΕΝΣ προς τα κομματικά ταμεία- έχουν «φάει» 420 εκατ. και κάνουν ότι «δεν τρέχει τίποτα». «Σκέφτεστε ποτέ ότι αυτά ήταν χρήματα του λαού και πρέπει να επιστραφούν;», είπε. «Και τώρα ανοίγει η NOVARTIS που θα δούμε τι θα μας φέρει». «Και μας κουνάτε το δάχτυλο και έχετε το θράσος να έρχεστε εδώ και να μιλάτε για την Αυγή. Δεν παίζεστε, είστε αδιανόητοι πια», τόνισε. Προς την κ. Γεννηματά ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πει ποτέ τι έγινε με την υπόθεση των 115 εκατ. ευρώ που βρήκαν ορκωτοί λογιστές στα ταμεία του κόμματος.
Επισήμανε ότι τα δάνεια των κομμάτων δόθηκαν με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις και σχολίασε σκωπτικά ότι κανείς τραπεζίτης δεν ρώτησε πώς θα διασφαλιστεί αν τα κόμματα αυτά κάποια στιγμή έπεφταν. «’Ανοιγαν τα συρτάρια και σας έδιναν απλόχερα ό,τι ζητούσατε. Με το ένα χέρι υπογράψατε τα μνημόνια και με το άλλο παίρνατε αυτά τα χρήματα», είπε και παρατήρησε ότι όμως αυτή την εγγύηση της κρατικής χρηματοδότησης δεν την έδιναν σε μια αλλά σε περισσότερες τράπεζες «οι οποίες συμπεριφέρθηκαν σαν όσιες παρθένες». Κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι το 2013 πέρασαν τροπολογία-όνειδος, «που έδινε ασυλία στους τραπεζίτες για τα εκατομμύρια που σας είχαν σπρώξει». «Την τροπολογία δεν την κάνατε για την ψυχή της μάνας σας, αλλά γιατί αν δεν βρίσκατε τρόπο να εξουδετερώσετε το πόρισμα Καλούδη κινδυνεύατε κι εσείς για ηθική αυτουργία». Τόνισε ότι με αυτές τις πρακτικές δυσφημήθηκε συνολικά το πολιτικό σύστημα και ενισχύθηκαν δήθεν αντισυστημικές δυνάμεις. «Θέλετε και εκλογές για να σώσετε τη χώρα, εσείς που λεηλατήσατε και μας ρημάξατε», σχολίασε, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση τους δεν επρόκειτο απλώς για κανόνι αλλά για συνειδητή και κακόβουλη κακοπιστία.
Είπε ότι η ομερτά μεταξύ του τριγώνου διαπλοκής τώρα έχει σταματήσει και αρχίζουν κάποιοι και μιλάνε, «και τα συνεταιράκια έχουν αρχίσει να δίνουν ο ένας τον άλλον». Είπε ότι στο τρίγωνο της διαπλοκής τα κόμματα είχαν άφθονο χρήμα για προεκλογικές εκστρατείες, για δημοσκοπήσεις και μια ιδιότυπη ασυλία από ΜΜΕ που μεταξύ άλλων κατείχαν δημόσιες συχνότητες παράνομα και κάθε φορά με μια «πονηρή» τροπολογία απαλλάσσονταν από άλλες υποχρεώσεις. «Εσείς συγκαλύπτατε, εμείς αποκαλύπτουμε, αυτή είναι η διαφορά», σημείωσε.
Είπε ότι τα ΜΜΕ τους έκαναν σκανδαλωδώς πελάτες και πως τώρα προχωρούν σε εκστρατεία αποδόμησης της κυβέρνησης επειδή επέλεξε να συγκρουστεί με αυτό το τρίγωνο.
Για τις τράπεζες είπε ότι εξασφάλισαν ένα καθεστώς που δεν τις ενοχλούσε σε τίποτα, μπορούσαν να παραβιάζουν κανόνες ανεμπόδιστα: «Δεν τις ακουμπήσατε ούτε εσείς ούτε τα ΜΜΕ».
«Το τρίγωνο της διαπλοκής είναι αυτό που λέτε ότι δεν υπάρχει αλλά κυβέρνησε τον τόπο για 40 χρόνια»
Αναφερόμενος στον ΔΟΛ, είπε ότι ο κ. Ψυχάρης βαρύνεται με κατηγορίες για δεκάδες εκατομμύρια μαύρου χρήματος, και οι εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία. Τόνισε ότι με την κατάρρευση του παλιού πολιτικού κατεστημένου κατέρρευσε και το τρίγωνο και τα συγκοινωνούντα δοχεία, η κρίση στον Τύπο είναι τα απόνερα της κρίσης του πολιτικού συστήματος. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ήταν ευχής έργο να υπάρξει κάποιος καινούργιος ιδιοκτήτης, να υπάρξει ρύθμιση των χρεών. Είπε ότι τα κόμματα που «έχυναν κροκοδείλια δάκρυα» για την πολυφωνία και τους εργαζόμενους, του έχουν δημιουργήσει τώρα την εντύπωση ότι δεν επιθυμούν τέτοια εξέλιξη, αναφέροντας πως αρνήθηκαν την πρότασή του να βρεθεί μια λύση για τους εργαζόμενους. Πρόσθεσε ότι δημιουργούν την εντύπωση ότι προτιμούν να κλείσει το συγκρότημα παρά να ρισκάρουν την πιθανότητα μιας νέας ιδιοκτησίας που δεν θα τους λιβανίζει. «Προνομιακά δεν θα ενεργήσουμε για κανέναν. Κάθε επιχείρηση με πρόβλημα βιωσιμότητας για εμάς είναι το ίδιο», είπε, παραπέμποντας στο παράδειγμα του Μαρινόπουλου. Κάλεσε εκ νέου τους αρχηγούς αν έχουν κάποια λύση να την προτείνουν. «Από αυτό θα φανεί αν σας ενδιαφέρει η πολυφωνία και οι εργαζόμενοι.
Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Εξεταστική δεν ήταν και δεν είναι η μοναδική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την αλλαγή της σύνθεσης της επιτροπής ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, την ψήφιση του νόμου για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα που ο νόμος ισχύει και το ΕΣΡ οφείλει να τον εφαρμόσει άμεσα, την ψήφιση της απλής αναλογικής για τη δίκαιη εκπροσώπηση των κομμάτων, τη θέσπιση του κανονισμού δεοντολογίας για τους βουλευτές και την εκκίνηση του ευρύτατου διαλόγου για την αναθεώρηση του συντάγματος.
Πολιτική αλλαγή το συντομότερο ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, εξαπολύοντας σφοδρή προσωπική επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι ο λαός δεν συμφωνεί με όλα όσα κάνει η κυβέρνηση, και πως στις δημοκρατίες αυτή η βούληση πρέπει να γίνει σεβαστή.
«Μη διανοηθείτε να επαναλάβετε τους τυχοδιωκτισμούς του καλοκαιριού του 2015. Ξεχάστε τα σενάρια περί δημοψηφίσματος. Σε τέτοιο τυχοδιωκτισμό ούτε η αντιπολίτευση, ούτε ο λαός θα συμμετέχουν. Η μόνη υπηρεσία που έχετε να προσφέρετε είναι να φύγετε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι εξαιτίας του οι δανειστές απαιτούν υπερβολικά πρόσθετα μέτρα: «Αυτό είναι το τίμημα της προσωπική σας αναξιοπιστίας κ. Τσίπρα», είπε ο οποίος υποστήριξε ότι «επαναλαμβάνεται ως τραγωδία το α’ εξάμηνο του 2015».
«Κατηγορηθήκαμε ως κινδυνολόγοι για να έρθει ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει θέμα grexit και να μας ενθαρρύνει να το συζητήσουμε στη Βουλή. Καμία αντίδραση από την λαλίστατη κυβέρνηση. Κανένα non paper. Καμία δημόσια επίπληξη στον κ. Ξυδάκη», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ανεβάζοντας στη συνέχεια τους τόνους ακόμα περισσότερο, ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Ξυδάκη παρατηρώντας πως «το ότι κάθε ανοησία που εκστομίζει κυβερνητικό στέλεχος έχει επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία σας αφήνει αδιάφορους. Εκτός αν δεν είπε ανοησία αλλά αποκάλυψε εναλλακτικές που εξετάζετε για να μείνετε στην εξουσία, γιατί αυτό σας ενδιαφέρει με κάθε κόστος. Εκτός αν ο κ. Ξυδάκης είπε δημόσια αυτό που συζητάτε και κατ’ ιδίαν, ότι αν μας πιέσουν οι πιστωτές υπάρχει και άλλος δρόμος».
«Ποιος συντάσσεται κ. Τσίπρα με τον κ. Σόιμπλε του οποίου οι σκέψεις για έξοδο από το ευρώ είναι γνωστές; Εμείς ή τα δικά σας στελέχη; Και τολμάτε να κατηγορείτε τη ΝΔ ότι είμαστε υποχείρια του Σόιμπλε; Σαν δεν ντρέπεστε λίγο!», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, σημείωσε για την β’ αξιολόγηση ότι έπρεπε να έχει κλείσει ένα χρόνο πριν, και έκανε λόγο για «κυνική ομολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τα 2/3 των δεσμεύσεων της».
«Κύριε υπουργέ των οικονομικών τα είπατε αυτά στον πρωθυπουργό; Ο πρωθυπουργός, όταν λέει ότι έχουμε τηρήσει όλα τα συμφωνηθέντα, έχει ακούσει τον υπουργό Οικονομικών;», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
Σχετικά με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν αποδείχτηκαν ευθύνες πολιτικών προσώπων και δεν προέκυψαν εξωθεσμικές παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων.
Ωστόσο ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η εφημερίδα «Αυγή», παίρνει δάνεια γιατί τα εγγυάται ο ΣΥΡΙΖΑ, υποθηκεύοντας τη μελλοντική του κρατική χρηματοδότηση.
«Τα έχετε κάνει προσωπικά και ενυπόγραφα», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος κατήγγειλε επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «το μόνο κόμμα που έχει ωφεληθεί με διαγραφή τραπεζικού του χρέους».
«Πήγατε για μαλλί και βγήκατε κουρεμένοι από αυτή την ιστορία της εξεταστικής», συμπλήρωσε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχείρησε να στήσει νέα διαπλοκή.
«Υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα. Εσείς δεν την πολεμήσατε αλλά κάνατε συναλλαγές μαζί της και μυστικές συναντήσεις με εκδότες. Εσείς χρησιμοποιήσατε τα -πως τα λέει ο κ. Πολάκης- βοθροκάναλα της διαπλοκής που σας έδιναν βήμα για το λαϊκισμό σας. Όταν ήρθατε στην εξουσία, επιχειρήσατε να χτίσετε τη δική σας νέα διαπλοκή που είναι πιο δηλητηριώδης από την παλιά», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται και για το γεγονός ότι η χώρα υποχώρησε 11 θέσεις στην κατάταξη διαφθοράς της διεθνούς διαφάνειας. «Μόνο εσείς και ο κ. Παππάς όταν δεν είναι απασχολημένος με διάφορες διαστημικές αναζητήσεις, πιστεύετε ότι επί των ημερών σας καταπολεμήθηκε η διαπλοκή. Μάλλον κ. Παππά είστε από άλλο πλανήτη» είπε ο Κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε τον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, ως φιάσκο «που θα διδάσκεται για πολλά χρόνια ως πρότυπο διαπλοκής».
«Πόσα εκατομμύρια έβαλαν στα μαύρα ταμεία τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και που κατέληξαν αυτά;» είπε μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων και στις υποθέσεις Siemens και Novartis. «Ήρθε η ώρα των απαντήσεων» τόνισε.