Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Ιθαγένειας και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, βρίσκεται για δεύτερη ημέρα στη Ρώμη για αναφερθεί στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε αναλυτικά για τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες και τον συνολικό μελλοντικό σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την παρέμβασή του ενώπιον των μελών των επιτροπών εξωτερικών, συνταγματικών υποθέσεων και ευρωπαϊκής πολιτικής της ιταλικής Βουλής και της Γερουσίας.
Σε σχέση με την κατάσταση που δημιουργήθηκε με το μεταναστευτικό, ιδίως στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε:
«Το 2016, πάνω από ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι ζήτησαν άσυλο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα στην Ευρώπη, η Ιταλία ήταν στην πρώτη γραμμή. Το 2016, 181.436 άνθρωποι έφτασαν στις ακτές της διαπλέοντας την Μεσόγειο. Παρά αυτούς τους χωρίς προηγούμενο αριθμούς, οι Ιταλοί στάθηκαν στο ύψος της πρόκλησης της κρίσης, και διαχειρίστηκαν την κατάσταση με συμπόνια προς όσους βρίσκονταν σε κατάσταση μεγαλύτερης ανάγκης».
Θέλησε να επαναλάβει, δε, ότι «καμία χώρα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της στην διαχείριση της κρίσης αυτής», αφού «πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πρόκληση, η οποία χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση». «Όλες οι χώρες μέλη πρέπει να εργασθούν μαζί, για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση αυτή με πραγματικό πνεύμα αλληλεγγύης και με κοινή ευθύνη», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Ο κ. Αβραμόπουλος προσέθεσε ότι «είναι βαθιά πεπεισμένος ότι χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη», με στόχο να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, για να επιτραπεί στο σύστημα ασύλου να είναι αποτελεσματικό για όποιον το χρειάζεται, να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακινητών και να μπορέσουν να αυξηθεί η δυνατότητα επαναπατρισμού των παράτυπων μεταναστών.
Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση υπογράμμισε ότι σε σχέση με πριν από μια διετία έχει επιτελεσθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο για τις επανεγκαταστάσεις, τη δημιουργία των hotspots, την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους και στη συνεργασία με τρίτες χώρες, από τις οποίες διέρχονται μετανάστες.
«Ο αριθμός των αφίξεων στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά. Τα πλήθη μεταναστών και προσφύγων έχουν σταματήσει να περνούν να Βαλκάνια, με κατεύθυνση τη Βόρεια Ευρώπη. Παρά ταύτα, βέβαια, η μεταναστευτική κρίση δεν έχει γίνει παρελθόν, και η κατάσταση είναι ιδιαίτερα εύθραυστη. Είναι ακόμη πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν, ιδίως στην Κεντρική Μεσόγειο και σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική», είπε στους Ιταλούς βουλευτές ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε επίσης ότι γίνονται προσπάθειες σε συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης μεταναστών, για να αντιμετωπισθούν τα αίτια τις παράτυπης μετανάστευσης, και να μειωθούν τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ιταλία.
Νωρίτερα, ο αρμόδιος επίτροπος για τη μετανάστευση, την ιθαγένεια και τις εσωτερικές υποθέσεις , αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται σε αρχές και αξίες οι οποίες σέβονται πλήρως την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Δεν κάνουμε διακρίσεις βάσει της φυλής, της εθνικότητας ή της θρησκείας, τόσο αν πρόκειται για πρόσφυγες όσο και για οποιονδήποτε άλλον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν σημαντικό εταίρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και το αντίθετο. Θα έρθω σε επαφή με την αμερικανική πλευρά για να αποσαφηνισθεί ο λόγος των κινήσεων αυτών».