Ο Δημήτρης Τσοβόλας παραχώρησε συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα και δεν δίστασε να αναφερθεί πέραν των πολιτικών εξελίξεων, ακόμη και σε προσωπικά θέματα.
Απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής στην πολιτική αφού όπως χαρακτηριστικά τόνισε «έχει καταντήσει εκτέλεση ή διαχείριση εντολών ξένων δυνάμεων και εγώ δεν μπόρεσα ποτέ τέτοια πολιτική να εφαρμόσω, γιατί, όταν δεν είσαι ελεύθερος -με βάση την ιδεολογία σου, τις πολιτικές που πιστεύεις- να αποφασίζεις, χωρίς να χρειάζεται να παίρνεις εντολές είτε από ντόπιο είτε από ξένο διαπλεκόμενο παράγοντα, δεν αξίζει η πολιτική.
Δεν αξίζει γιατί δεν είσαι πολιτικός, είσαι απλώς υπάλληλος που εκτελείς εντολές, και κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου».
Ο 69χρονος δικηγόρος αποκάλυψε πως ακόμη και σήμερα εξακολουθεί και εργάζεται όλη τη μέρα, περισσότερο απ’ όσο όταν ήταν 30 ετών ενώ δεν δίστασε να μιλήσει και για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε, από το οποίο μάλιστα προέκυψε και το επάγγελμα του γιου του. «Χειρουργήθηκα σε δημόσιο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.
Μπήκε μέσα και ο γιος μου, που ήταν φοιτητής Ιατρικής και από εκεί έγινε και καρδιολόγος. Μου έκανε τότε εγχείρηση ο μακαρίτης ο Σπύρου, που ήταν και φίλος μου, και ήταν τόσο καλή η επέμβαση, ώστε όταν πήγα μετά να με εξετάσουν στο εξάμηνο μού είπαν οι γιατροί: “Δεν φαίνεται καθόλου ότι έκανες επέμβαση”. Δουλεύω και τώρα όπως όταν ήμουν 30 ετών και περισσότερο ακόμα. Δεν νιώθω κάτι, γι’ αυτό και δουλεύω έντονα».
Οταν κλήθηκε να επιλέξει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ ή Οικουμενική ο Τσοβόλας ήταν κάθετος. « Τίποτα από όλα αυτά, γιατί δεν έχουν αυτοτέλεια στην πολιτική τους. Δυστυχώς, για να διατηρούνται στην εξουσία ή για να ανέλθουν στην εξουσία, έχουν κάνει τις εξαρτήσεις τους μέσα και έξω από την Ελλάδα και είναι όμηροι αυτών των εξαρτήσεων. Γι’ αυτό δεν μπορούν να δώσουν λύση στα καυτά προβλήματα που έχουν σήμερα η χώρα και ο λαός».
Αφού ξεκαθάρισε πως μετά τις εκλογές του 2004 και την αδυναμία του ΔΗΚΚΙ να μπει στη Βουλή, επέστρεψε στο κράτος εκατομμύρια ευρώ από τις επιχορηγήσεις του κόμματος, προχώρησε και στη δική του εκτίμηση για την σημερινή κατάσταση της χώρας. «Δεν είναι καθόλου καλή και σε οικονομικό και σε εθνικό και σε πολιτικό επίπεδο.
Οι δανειστές μάς επιβάλλουν μια πολιτική που εξουθενώνει την πλειονότητα των πολιτών, αποδιοργανώνει την παραγωγική βάση της χώρας και θέτει σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Επίσης υπονομεύει τη Δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η συνέχιση αυτής της οικονομικής πολιτικής λιτότητας θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη κατάσταση τη χώρα. Γι’ αυτό χρειάζεται άμεσα ριζική αλλαγή της οικονομικής, της κοινωνικής και της εξωτερικής πολιτικής.
Η χώρα χρειάζεται σταθεροποίηση της οικονομίας, με ανάπτυξη, που θα φέρνει απασχόληση και κοινωνική προστασία. Με άλλα λόγια, χρειάζεται προοδευτική πολιτική ξανά και όχι διαχείριση της κρίσης του νεοφιλελεύθερου συστήματος».
Η φράση του Ανδρέα που έμεινε στην ιστορία
«Τσοβόλα δωσ’ τα όλα». Μια από τις πιο ξακουστές φράσεις που βγήκαν από το στόμα του Ανδρέα Παπανδρέου και αφορούσε τον Δημήτρη Τσοβόλα στις εκλογές του 1989. Τι ακριβώς όμως σήμαινε; « Κατ’ αρχήν, αυτό το είπε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 1989. Εγώ δεν ήμουν καθόλου στη συγκέντρωση, ήμουν στη Βουλή, περνούσα νομοσχέδιο και δεν είχε καμία σχέση αυτό με τα οικονομικά.
Απλά, ο λαός με αγαπούσε, παρότι ήμουν οκτώ χρόνια υπουργός Οικονομικών, γιατί ήξερε ότι διαχειρίζομαι με έντιμο τρόπο τα δημόσια οικονομικά και ότι έδινα μάχες για μια πιο δίκαιη κατανομή του εθνικού εισοδήματος υπέρ των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων. Φώναζε συνθήματα υπέρ μου στη συγκέντρωση στο Περιστέρι και ο Παπανδρέου ανταπέδωσε με τη φράση αυτή από το μπαλκόνι».
Γύρω από τον Ανδρέα Παπανδρέου όμως, αποκάλυψε και μια άγνωστη ιστορία. « Εγώ δεν ήμουν ποτέ σε ομάδες. Απλώς συνεργαζόμουν στα κυβερνητικά όργανα. Με εκτιμούσε και τον εκτιμούσα. Ηταν ένας ηγέτης σοβαρός και αξιόλογος. Ηταν προσιτός σε όλους και ενέπνεε εμπιστοσύνη. Ηταν απώλεια για την Ελλάδα η αρρώστια του Παπανδρέου.
Οταν η σκανδαλολογία ήταν στο φουλ, μου είπε κάποια μέρα: «Δημήτρη, είμαι μόνος μου». Του είπα: «Πρόεδρε, εγώ γι’ αυτό ήρθα τώρα, που όποιος έρθει καίγεται. Αυτοί που τους είχες εδώ συνέχεια σε εγκατέλειψαν». Εκείνη την ημέρα, μου έδωσε μια επιστολή που είχε λάβει από κάποιον που ήταν πολύ κοντά του και του έλεγε να βάλει ηγεσία από τρία μέλη, άρα να καταργηθεί. Οταν έφυγα εκείνο το βράδυ, του είπα: «Πρόεδρε, εγώ θα δώσω τη μάχη, αλλά είμαι βέβαιος ότι εσείς, αν η μάχη πετύχει, θα ξαναπάρετε πάλι αυτούς που μου είπατε ότι σας εγκατέλειψαν».
Πράγματι, έδωσα τη μάχη, αποκάλυψα τη σκευωρία στο δικαστήριο και πήραμε στη συνέχεια τις αναπληρωματικές εκλογές στην Αθήνα. Το βράδυ των εκλογών, αυτοί που τον είχαν εγκαταλείψει πήγαν να ακούσουν τα αποτελέσματα στο Καστρί. Εγώ ήμουν στην Αχαρνών, στο σπίτι μου στα Κάτω Πατήσια, μόνος μου με τη γυναίκα μου.
Μετά από λίγους μήνες, με κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Παπανδρέου και του είπα: «Πρόεδρε, σας θυμίζω κάτι που σας είχα πει τότε. Οτι θα ξαναπάρετε αυτούς. Βλέπω ότι τους πήρατε. Αλλά δεν θα ξαναϋπάρξει Τσοβόλας να παλεύει στο δικαστήριο για την αθωότητα του ΠΑΣΟΚ. Εύχομαι να μη συμβούν τα ίδια».
Ο Τσοβόλας δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ότι επί των ημερών του στο υπουργείο Οικονομικών έφαγε ψωμί ο ελληνικός λαός (αγρότες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι κ.τ.λ.), αναπτύχθηκε η οικονομία και η ανεργία ήταν μικρότερη σχεδόν από ό,τι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και παράλληλα ο πληθωρισμός έπεσε στο ήμισυ.
Η οικογένεια
Πατέρας τεσσάρων παιδιών και παππούς σε τέσσερα εγγόνια, ο Δημήτρης Τσοβόλας αποκάλυψε πως κάθε Παρασκευή με το κλείσιμο των Δικαστηρίων αναχωρεί με τη σύζυγό του Ρένα, για το χωριό του στα Τζουμέρκα ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πόσο του στάθηκε κατά τη δύσκολο περίοδο του Ειδικού Δικαστηρίου, η οποία του προκάλεσε και το πρόβλημα στην καρδιά.
Οσο για το τσουλούφι το οποίο διατηρεί ακόμη και σήμερα « Εχει μείνει λίγο ακόμη. Δεν το έκοψα. Ηταν πάντα έτσι ο τρόπος που χτενίζω τα μαλλιά μου. Και εγώ, ξέρετε, δεν πηγαίνω σε μεγάλους κομμωτές, πηγαίνω στη γειτονιά μου, στα Κάτω Πατήσια».
«Η Γλυκερία και ο Χρ. Νικολόπουλος μου έφερναν φαγητό στο ΠΑΣΟΚ»
Ιδιαίτερη σημασία είχε και η αναφορά του σε δύο καλλιτέχνες, οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό του στο Ειδικό Δικαστήριο.
«Η Γλυκερία όταν είχα την ταλαιπωρία με το Ειδικό Δικαστήριο και κλείστηκα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τον Χρήστο Νικολόπουλο έρχονταν κάθε βράδυ «αθόρυβα» και μου έφερναν φαγητό και σε μένα και στη γυναίκα μου. Και σε συνεστιάσεις μου που ερχόταν η Γλυκερία δεν μου έπαιρνε αμοιβή», ανέφερε ο Δημήτρης Τσοβόλας, οποίος ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του, μίλησε για συστημικά κανάλια.
«Να σας πω κάτι; Ξέρετε ότι αυτά τα συστημικά κανάλια έχουν να με βγάλουν χρόνια; Είναι γνωστό ότι εδώ αποκλείονται όσοι δεν είναι αρεστοί στο σύστημα, όσοι δεν έγιναν υπάλληλοι, και προβάλλονται συνήθως αυτοί που έγιναν διαπλεκόμενοι, οι οποίοι περνάνε κατά τακτά χρονικά διαστήματα από τα γραφεία τους και παίρνουν και γραμμές.
Αυτή είναι η αλήθεια, που την έχω ζήσει. Δυστυχώς, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν νέοι πολιτικοί σήμερα που να μπουν μπροστά και να τους εμπιστευτεί ο λαός. Ηταν κλειστό το κύκλωμα – και το έβλεπες άλλωστε στα κανάλια τα μεγάλα, όπου πήγαιναν ζευγάρια-ζευγάρια από διαφορετικά κόμματα. Εγώ ένα ζευγάρι το είχα αποκαλέσει μάλιστα τηλεοπτικό δίδυμο. Και μετά έγιναν υπουργοί αυτοί – και ο ένας και αρχηγός κόμματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025