Απαραίτητη είναι η επίτευξη συμφωνίας μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο αν δεν θέλει η Ελλάδα να περιμένει μέχρι και το καλοκαίρι όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος σε Ολλανδία και Γαλλία.
Η ίδια πηγή τόνιζε ότι απαραίτητο συστατικό της συμφωνίας θα είναι η θετική γνώμη του ΔΝΤ ώστε το Ταμείο να ενταχθεί ενεργά το ελληνικό πρόγραμμα. Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη αφού είναι απαράβατος όρος για κάποια από τα μέλη της Ευρωζώνης. Από την άλλη η μη συμμετοχή του θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα καθώς ένα νέο πρόγραμμα θα καθυστερούσε πολύ αφού η συζήτηση του θα ξεκινούσε μετά και από τις γερμανικές εκλογές το Φθινόπωρο.
Ωστόσο ο κοινοτικός αξιωματούχος αναγνώριζε ότι το μεγάλο πρόβλημα που εμφανίζεται σε αυτή την φάση είναι η άμεση νομοθέτηση μέτρων που απαιτεί το ΔΝΤ για να καθορίσει την στάση του την στιγμή που η ελληνική πρόταση όπως έχει γίνει γνωστή στις Βρυξέλλες μιλάει μόνο για την επέκταση της διάρκειας ζωής του δημοσιονομικού κόφτη με τα μέτρα που θα τον συνοδεύουν να είναι «προληπτικά» . Να νομοθετηθούν δηλαδή και να υλοποιηθούν εάν και εφόσον υπάρξει δημοσιονομική απόκλιση από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ.
Σχετικά με την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup τόνισε ότι θα είναι σύντομη και ότι δεν η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν θα είναι παρούσα. «Η Λαγκάρντ δεν θα λάβει μέρος, θα γίνει απολογισμός για το πού βρισκόμαστε στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης» τόνισε.
Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι οι τέσσερις θεσμοί θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους και να καταλήξουν σε μια ενιαία θέση και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και να πετύχουμε συμφωνία το Φεβρουάριο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ», κατέληξε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνη
Ανάστροφος Κόφτης
Ως ενδιάμεση λύση προτείνεται ένα σύστημα νομοθέτηση μέτρων με ρήτρα ανάκλησης . Δηλαδή η Ελλάδα να νομοθετήσει από τώρα μέτρα ύψους 4,5 δις ευρώ που ζητά το ΔΝΤ αλλά αν καταφέρει να επιτύχει σε σταθερή βάση πλεονάσματα 3,5% τότε τα μέτρα να ακυρώνονται οριστικά . Και αυτό όμως το σενάριο έχει νομικά προβλήματα αφού δεν ισχύει για την Ελλάδα η νομοθέτηση δυνητικών μέτρων για τα επόμενα χρόνια.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως θα είναι το πολιτικό καθώς πολλά στελέχη της Κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν πρόσθετα μέτρα σε αυτή την φάση.