Μια φυσική χρωστική που ονομάζεται β-κρυπτοξανθίνη (BCX) δίνει σε πληθώρα λαχανικών και φρούτων, όπως η πιπεριά και το μανταρίνι, τις χαρακτηριστικές κόκκινες αποχρώσεις τους.
Στο πλαίσιο μελέτης που πραγματοποιήθηκε το 2004, αποδείχτηκε ότι η BCX μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα ακόμη και σε άτομα που εκτιμάται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο, ωστόσο οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από αυτή τη θετική επίδραση παρέμεναν άγνωστοι.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Cancer Prevention Research, τα οποία βασίστηκαν σε πειράματα σε ποντίκια, η BCX δρα με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο από τη νικοτίνη στα κύτταρα του πνεύμονα, περιορίζοντας την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων και εμποδίζοντας την εξάπλωση του καρκίνου.
«Τα αποτελέσματά μας παρέχουν εμπειρικά τεκμήρια που δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε BCX μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Xiang-Dong Wang.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μεγαλύτερα οφέλη διαπιστώθηκαν στο πλαίσιο των πειραμάτων χάρη σε δόση BCX που αντιστοιχεί σε 870 μικρογραμμάρια για τους ανθρώπους. Την ποσότητα αυτή μπορεί να πάρει κανείς τρώγοντας μία γλυκιά κόκκινη πιπεριά ή δύο μανταρίνια.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η BCX δεν μπορεί να αποτρέψει πλήρως ή να θεραπεύσει τον καρκίνο του πνεύμονα, ωστόσο τα ευρήματά τους μοιάζουν πολλά υποσχόμενα.
Εκτός από το μανταρίνι και την πιπεριά, η BCX βρίσκεται επίσης στην κολοκύθα, στην πάπρικα, στο κόκκινο πιπέρι, στην παπάγια, στο καρότο, στο ροδάκινο, στο πορτοκάλι, και στο καρπούζι.