ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΡΕΥΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και School of Education, University of Roehampton Θέμα: Πρόσκληση για συμμετοχή σε έρευνα σχετικά με τις Γλωσσικές Διαταραχές Ο Τομέας Ψυχολογίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το School of Education, University of Roehampton στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών, ειδικών, και γονέων με παιδιά και εφήβους με Γλωσσικές Διαταραχές, διεξάγουν ανώνυμη ηλεκτρονική έρευνα.
Οι Γλωσσικές Διαταραχές (ΓΔ) αποτελούν μακροχρόνιες αναπτυξιακές διαταραχές που εμφανίζονται σε ποσοστό 7% σε παιδιά ηλικίας έξι ετών. Οι διαταραχές αυτές επηρεάζουν τα παιδιά στους τομείς της γλώσσας, της ακαδημαϊκής επίδοσης και της κοινωνικό-συναισθηματικής ανάπτυξης. Παρά το γεγονός ότι εμφανίζονται σε ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών, δεν έχουν μελετηθεί ερευνητικά στο βαθμό που έχουν μελετηθεί άλλες διαταραχές, όπως ο αυτισμός και η αναπτυξιακή δυσλεξία. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, είναι περιορισμένες οι δημοσιευμένες έρευνες άλλα και η ενημέρωση του κοινού για τα χαρακτηριστικά ,τις επιπτώσεις των ΓΔ στην ακαδημαϊκή και ψυχοκοινωνική επάρκεια των παιδιών, αλλά και τους τρόπους παρέμβασης. Η παρούσα έρευνα στοχεύει στη συλλογή δεδομένων σε εθνικό επίπεδο σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που παρουσιάζουν Γλωσσικές Διαταραχές, αλλά και τις απόψεις και τους προβληματισμούς των γονέων και των ειδικών που ασχολούνται με αυτά τα παιδιά. Επιπλέον, τα ευρήματα αυτής της έρευνας θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία ενός διαδραστικού ιστοχώρου και την διεξαγωγή ενημερωτικών σεμιναρίων με στόχο την εκπαίδευση των γονέων, των επαγγελματιών και των ειδικών που ενδιαφέρονται για την υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων που παρουσιάζουν Γλωσσικές Διαταραχές στην Ελλάδα. Λαμβάνοντας υπόψη τις υποχρεώσεις που πρέπει να διεκπεραιώσετε σε αυτή την περίοδο, θα θέλαμε να σας προτρέψουμε να συμβάλετε σε αυτή την προσπάθεια,παροτρύνοντας τους συναδέλφους σας (ψυχολόγους, λογοπεδικούς, ειδικούς παιδαγωγούς) να συμμετέχουν στην έρευνά μας.
Το ερωτηματολόγιο είναι ηλεκτρονικό και ιδιαίτερα απλό στη συμπλήρωσή του. Μπορείτε να συμπληρώσετε το αντίστοιχο ερωτηματολόγιο ακολουθώντας τον παρακάτω ηλεκτρονικό σύνδεσμο. Ο χρόνος που απαιτείται για να συμπληρωθεί δεν υπερβαίνει τα 10-12 λεπτά της ώρας. Ο σύνδεσμος για την πρόσβαση στο ερωτηματολόγιο είναι:
Παρακαλούμε, όσοι από εσάς δεν έχετε μέχρι σήμερα συμμετάσχει στην παρούσα έρευνα να συμπληρώσετε το συγκεκριμενο ερωτηματολόγιο.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία.
Με εκτίμηση

Ολυμπία Παληκαρά, University of Roehampton και Ασημίνα Ράλλη, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών