Τις πταίει;
Τελικά, το μεγάλο πρόβλημα της παιδείας μας για τους κυβερνώντες και μη, είναι η διδασκαλία των ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ!
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Την πρώτη προειδοποιητική «βολή» κατά της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ρίχνει η Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς έχει βάλει στο μικροσκόπιό της τις εισηγήσεις για την τύχη των Θρησκευτικών στο Λύκειο. Ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου και το επιτελείο του μελετούν να ξεπεράσουν την πρώτη «κόκκινη γραμμή» της Εκκλησίας: την υποχρεωτικότητα του μαθήματος από το Δημοτικό έως και το Λύκειο. Η κίνηση του υπουργείου κλονίζει την προσπάθεια αναζήτησης συναίνεσης που δηλώνει ότι επιδιώκει ο Κώστας Γαβρόγλου, την ίδια στιγμή που η Εκκλησία αναμένει τα αποτελέσματα του διαλόγου των δύο πλευρών για το περιεχόμενο των νέων προγραμμάτων σπουδών των Θρησκευτικών, όπως έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.
Ειδικότερα, καθώς είναι έντονες οι διεργασίες για την αναμόρφωση του αναλυτικού προγράμματος του Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση –η σχετική συζήτηση έχει προγραμματιστεί να αρχίσει αύριο στη Βουλή– χθες το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (διαδέχθηκε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) ανακοίνωσε ότι στη Γ΄ Λυκείου μεταξύ των μαθημάτων επιλογής θα είναι τα Ζητήματα Ηθικής και Θρησκειών. Ετσι, θα είναι μαθήματα επιλογής τα Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά, Φιλοσοφία, Πολιτικοί και Κοινωνικοί Θεσμοί, Πληροφορική, Πολιτική Οικονομία, Ξένες Γλώσσες, Σχέδιο, Μουσική, Ιστορία της Τέχνης, μαθήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Υποχρεωτικά θα είναι η Γλώσσα, η Γυμναστική και ένα δίωρο μάθημα δραστηριοτήτων, ενώ εύλογα οι μαθητές θα επιλέγουν υποχρεωτικά τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν ανά επιστημονικό πεδίο για την εισαγωγή σε ΑΕΙ. Βάσει του ίδιου σχεδιασμού και στη Β΄ Λυκείου το μάθημα θα είναι επιλογής και θα ονομάζεται Ζητήματα Ηθικής και Θρησκειών.
Η εισήγηση του ΙΕΠ αντικατοπτρίζει τις θέσεις των συντακτών της και την απόφαση θα λάβει ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου. Ωστόσο, δύο μήνες μετά την πρώτη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών με τον κ. Γαβρόγλου –μετά την οξεία κόντρα του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη με την Εκκλησία– εκκλησιαστικοί παράγοντες τόνιζαν χθες στην «Κ» ότι η υποχρεωτικότητα του μαθήματος είναι «κόκκινη γραμμή» για την Εκκλησία. Επίσης, διατύπωναν επιφυλάξεις για το περιεχόμενό του, με δεδομένο ότι θα αλλάξει όνομα.
Από τη άλλη, η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου δείχνει ότι δεν απομένουν πολλά προς άρση της υποχρεωτικότητας του μαθήματος. Χαρακτηριστικά, το υπουργείο κάνει λόγο για μαθήματα κορμού και επιλογής και προσθέτει πως «δεν πρόκειται για οριστικοποιημένο ωρολόγιο πρόγραμμα». Στο αναλυτικό πρόγραμμα ορίζεται ο χαρακτήρας των διδασκόμενων μαθημάτων (υποχρεωτικά ή επιλογής), ενώ στο ωρολόγιο οι ώρες διδασκαλίας. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το ΙΕΠ θεωρεί δεδομένο ότι τα Θρησκευτικά θα είναι μάθημα επιλογής και απλώς μελετά τις ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας τους.