Καλωσορίζοντας στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην κοινή ιστορία και κοινή μοίρα Ελλάδας και Ιταλίας.
«Σήμερα βρισκόμαστε ως χώρες της ΕΕ, της Ευρωζώνης, ως χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου απέναντι σε κοινές προκλήσεις, στην πρόκληση της οικονομικής κρίσης, αλλά και της προσφυγικής κρίσης. Η συνεργασία μας λοιπόν, όπως και η συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, είναι κρίσιμο μέγεθος για την δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
«Προσβλέπουμε σταθερά στην δυνατότητα εμβάθυνσης και της διμερούς μας συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς – στην οικονομία, στις επενδύσεις, στην ενέργεια και στον πολιτισμό, γιατί, ας μην το ξεχνάμε, αυτό είναι το ισχυρό μας όπλο» είπε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την θερμή υποδοχή, συμφωνώντας πως «μας ενώνει μια μακρά ιστορία, η οποία μας ενώνει με τρόπο άρρηκτο. Μας ενώνουν επίσης κοινές προκλήσεις: Η οικονομική κρίση έπληξε πολλές χώρες της Ευρώπης, ιδιαιτέρως δε, την Ελλάδα και την Ιταλία, δημιουργώντας παράλληλα σημαντικότατες κοινωνικές δυσκολίες και προκλήσεις, τις οποίες, όλοι εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη, εστιάζοντας στην οικονομική ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στην ενίσχυση της απασχόλησης».
«Ένα άλλο κοινό πρόβλημα που μας ενώνει, είναι το τεράστιο ζήτημα της μετανάστευσης, το τεράστιο προσφυγικό ζήτημα. Η Ελλάδα και η Ιταλία, δεδομένης της γεωγραφικής θέσης τους ως σύνορα της ΕΕ, υποδέχονται πολύ περισσότερους πρόσφυγες. Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν σεβαστεί το προαιώνιο καθήκον της υποδοχής και φιλοξενίας ως ένδειξης πολιτισμού, και παρέχουν βοήθεια σε χιλιάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη ωστόσο, πρέπει να δεσμευτεί περισσότερο. Πρέπει να ενισχύσει την υποστήριξη που παρέχει στην Ελλάδα και στην Ιταλία, διότι το μεταναστευτικό ζήτημα και το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι μονάχα πρόβλημα της Ιταλίας και της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης».
«Και βεβαίως, όπως πολύ σωστά επισημάνατε, διατηρούμε ανέκαθεν έξοχες διμερείς σχέσεις και εξαιρετική συνεργασία σε επίπεδο οικονομικό, ενεργειακό, πολιτιστικό και βεβαίως πολιτικό. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν την Ελλάδα και την Ιταλία δύο φίλες χώρες που έχουν κοινή οπτική του μέλλοντος της Ευρώπης» κατέληξε ο κ. Ματαρέλα.
Επίσκεψη στο κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα με τον Γιάννη Μουζάλα
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος τον «ξενάγησε» στο κέντρο φιλοξενίας προσφύων στον Ελαιώνα. Ο κ. Ματταρέλα, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, επισκέφθηκε τον καταυλισμό συνοδευόμενος από τον κ. Μουζάλα, ξεναγήθηκε από υπαλλήλους της δομής και συνομίλησε με πρόσφυγες.
Ο Ελαιώνας είναι ένας πολύ καλά οργανωμένος καταυλισμός, στο χώρο του οποίου παρέχονται σημαντικές υπηρεσίες, δήλωσε ο κ. Ματταρέλα. «Συνάντησα στον περίπατό μου παιδιά με καλή διάθεση, ενώ άλλα τα είδα να αθλούνται. Η ύπαρξη, όμως αυτού του καταυλισμού, μαρτυρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι, όπως επίσης και το καθήκον όλης της Ευρώπης να τους φροντίσει» ανέφερε ο κ. Ματταρέλα. Τα πρόσωπα των παιδιών που φιλοξενούνται στον Ελαιώνα, και όλων των παιδιών που διαμένουν σε παρόμοιες δομές, «είναι μια έκκληση στη συνείδησή μας», συμπλήρωσε.
Ο Ιταλός Πρόεδρος, αναγνώρισε πως η Ελλάδα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι χώροι φιλοξενίας στην Ελλάδα θα γίνουν όπως του Ελαιώνα, ίσως και καλύτεροι, επισήμανε από πλευράς του ο κ. Μουζάλας, και εξήγησε πως το 25% των ανθρώπων που βρίσκονται εδώ, δικαιούνται και έχει εγκριθεί η μετεγκατάστασή τους, αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται να τους δεχτούν. «Η Ιταλία και η Ελλάδα αποτελούν πύλες εισόδου στην Ευρώπη, αλλά είναι ανήθικο το βάρος του προσφυγικού να αφεθεί μόνο σε αυτές», συμπλήρωσε ο υπουργός.