Αυξημένη κατά 4,4% ήταν η βενζίνη σε όλο τον πλανήτη το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Η Ελλάδα όμως, και εδώ πετυχαίνει ένα πολύ αρνητικό σκορ καθώς η αύξηση της τιμής σε συνδυασμό με τα χαμηλά εισοδήματα έχουν κάνει τη μάνικα του βενζινάδικου μακρινό όνειρο για τους πολίτες, και φέρνουν τη χώρα μας στην τρίτη χειρότερη θέση σε όλο τον κόσμο σε σχετική μέτρηση.

Ξεκινώντας λοιπόν από τις τιμές, η Ελλάδα με 1,49 ευρώ το λίτρο, κατατάσσεται ως η έβδομη ακριβότερη χώρα σε ένα σύνολο 61 κρατών, στα οποία έκανε μετρήσεις το Bloomberg για το τελευταίο τρίμηνο του 2016 (μια τιμή που ήδη έχει ακριβύνει λόγω αύξησης φορολογίας). Πιο ακριβό είναι το Χονγκ Κονγκ με 1,83 ευρώ, ακολουθεί η Νορβηγία με 1,70 και η Ολλανδία με 1,56, ενώ πιο φθηνή η Βενεζουέλα με μόλις ένα σεντ το λίτρο!

Από τις 61 χώρες, το ένα τρίτο έχουν τιμές κάτω από 1 ευρώ και ανάμεσα τους βρίσκονται βέβαια οι γνωστές πετρελαιοπαραγωγές, όπως η Σ. Αραβία (με 0,23 ευρώ ανά λίτρο είναι η δεύτερη πιο φθηνή τιμή), τα Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Ιράν. Αντίθετα η Ευρώπη είναι σημαντικά πιο ακριβή με ενδεικτικές τιμές τις εξής:

Μέση τιμή λίτρου βενζίνης, τέταρτο τρίμηνο του 2016

Ελλάδα: 1,49
Βρετανία: 1, 37
Γαλλία: 1,42
Γερμανία: 1,36
Βέλγιο: 1,36
Πορτογαλία: 1,44
Ισπανία: 1,22
Ιταλία: 1,51
Ελβετία: 1,32
Κύπρος: 1,21
Τουρκία: 1,42

Η κατάταξη αλλάζει όμως δραματικά όταν μετρήσουμε πόσο αντιστοιχεί η τιμή της μέσης ετήσιας κατανάλωσης βενζίνης κάθε χώρας στο εισόδημα των πολιτών (όπως εκτιμάται από το δείκτη του κατά κεφαλή ΑΕΠ). Και εκεί η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η χειρότερη θέση στη συγκεκριμένη μέτρηση, με την βενζίνη να αντιστοιχεί στο 3% του μέσου εισοδήματος! Η πιο ακριβή χώρα σε αυτή την κατάταξη είναι η Νότια Αφρική με 3,58%, ακολουθεί το Μεξικό με 3,38% ενώ κάτω από την Ελλάδα βρίσκεται ο Καναδάς με 2,75%. Έτσι, κοιτώντας τις ίδιες χώρες στην Ευρώπη (συν την Τουρκία) έχουμε την εξής εικόνα:

Κόστος ετήσιας κατανάλωσης βενζίνης ως ποσοστό του μέσου εισοδήματος

Ελλάδα: 3%
Βρετανία: 1,11%
Γαλλία: 0,56%
Γερμανία: 1,07%
Βέλγιο: 0,53%
Πορτογαλία:1,16%
Ισπανία: 0,68%
Ιταλία: 1,01%
Ελβετία: 0,86%
Κύπρος: 2,39%
Τουρκία: 0,6%

Μια τραγική δηλαδή σύγκριση, καθώς ο Έλληνας πολίτης φαίνεται να ξοδεύει το 3πλάσιο ή ακόμη και το σχεδόν 6πλάσιο του εισοδήματος του, σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους για βενζίνη, ενώ όλος ο νότος, που επίσης περνά σημαντική οικονομική κρίση, παραμένει στην συγκεκριμένη μέτρηση σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Χαρακτηριστικό είναι πως η αμέσως επόμενη ευρωπαϊκή χώρα μετά από εμάς στην κατάταξη, είναι η Κύπρος που βρίσκεται στην 9η θέση με 2,36%. Και φυσικά, μιας και οι μετρήσεις αυτές γίνονται για το μέσο εισόδημα, η κατάσταση είναι ακόμη δύσκολη για τα πιο ασθενή οικονομικά στρώματα των Ελλήνων, τα οποία έχουν ήδη «ανταποκριθεί» στο κόστος βενζίνης αλλά και συντήρησης και φορολογίας του αυτοκινήτου, καταθέτοντας κατά εκατοντάδες χιλιάδες τις πινακίδες.

Αντίθετα, σε άλλες χώρες είναι φανερό πως η υψηλή τιμή της βενζίνης δεν αξιολογείται ιδιαίτερα, μιας και το Χονγκ Κονγκ που έχει την ακριβότερη στο 1,80/λίτρο βρίσκεται στην 3η καλύτερη θέση από πλευράς αντιστοιχίας στο εισόδημα με μόλις 0,47%, και την επίσης πανάκριβη Νορβηγία να ποζάρει στην 8η καλύτερη θέση με 0,61%.