Τις συνέπειες της φυγής των μαθητών από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) εν μέσω της σχολικής χρονιάς, θέλησε να αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ωστόσο η ΟΛΜΕ (με προεδρείο φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση) αντιδρά διαβλέποντας «ενδεχόμενο νέου κύματος συγχωνεύσεων και κλεισίματος τμημάτων», το οποίο θα έχει επίπτωση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Ειδικότερα, όπως ορίζει απόφαση (από τις 24/6/2016) του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη «εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι το άθροισμα των απουσιών του μαθητή είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό απουσιών που χαρακτηρίζει τη φοίτηση ανεπαρκή, ο μαθητής χαρακτηρίζεται ως μη παρακολουθών και δεν λαμβάνεται υπόψη α) στα αριθμητικά δεδομένα του τμήματος για τις αναθέσεις των μαθημάτων, καθώς και β) στον προγραμματισμό τμημάτων για το επόμενο σχολικό έτος, κενών και πλεονασμάτων των εκπαιδευτικών».
Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο παρατηρείται φυγή μαθητών μετά το πρώτο διάστημα του σχολικού έτους, επειδή κάποιοι εγγράφονται σε ΕΠΑΛ μόνο για να πάρουν αναβολή από το στρατό, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που αλλάζουν επαγγελματικό προσανατολισμό. Καθώς στα τέλη Ιανουαρίου ολοκληρώνεται το πρώτο τετράμηνο του σχολικού έτους, πρέπει να γίνει νέος προγραμματισμός στην αξιοποίηση των εκπαιδευτικών με βάση τον πραγματικό αριθμό των μαθητών στα ΕΠΑΛ.
Οπως εξήγησε στην «Κ» ο Θέμης Κοτσιφάκης – νυν Διευθυντής του Γραφείου του αρμόδιου υφυπουργού Δημήτρη Μπαξεβανάκη – η απόφαση θα έχει επίπτωση στα εργαστηριακά μαθήματα των ΕΠΑΛ, στα οποία όταν οι μαθητές ξεπεράσουν τους 12 ανά τμήμα απαιτείται η ύπαρξη ενός επιπλέον εκπαιδευτικού στο μάθημα.
Άρα η μείωση του αριθμού κάτω από 12, οδηγεί σε αποδέσμευση του ενός εκπαιδευτικού. Οι εκπαιδευτικοί που θα πλεονάσουν θα διδάξουν σε Τμήματα Μαθητείας ή ΙΕΚ. Βεβαίως, καθώς ο πραγματικός αριθμός που θα προκύψει την τρέχουσα περίοδο θα ληφθεί υπόψη για τον προγραμματισμό του επόμενου σχολικού έτους, κάποιοι εκπαιδευτικοί να αλλάξουν θέση. Από την πλευρά της, η ΟΛΜΕ – καλεί σε κινητοποιήσεις τη Πέμπτη 19/1 στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης – μιλά για βίαιη ανακατανομή ακόμη και εκδίωξη μαθητών από το σχολείο.
«Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης και το ενδεχόμενο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων και τομέων θα σημάνει μοιραία την βίαιη ανακατανομή ακόμα και εκδίωξη μαθητών από το σχολείο που φοιτούν, όμοια με αυτή που βίωσαν στις αρχές της σχολικής χρονιάς.
Ταυτόχρονα θα σημάνει νέα διόγκωση των τμημάτων που σημαίνει παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Τέλος θα δημιουργήσει υποχρεωτικά και νέο κύμα εκτοπίσεων και μετακινήσεων εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο για να καλύψουν το πολύπαθο ωράριό τους» λέει στην ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη νέα απειλή που στέκει πάνω από τα σχολεία όλης της χώρας να πάρει σάρκα και οστά« προσθέτει ενώ η πρόεδρός της Ελένη Ζωγραφάκη ανέφερε στην «Κ» το υπουργείο οφείλει να αντιμετωπίσει τους λόγους της φυγής των μαθητών.