Την ώρα που σχεδόν σε κάθε σπίτι ένας ταλαιπωρείται από γαστρεντερίτιδα και ο καιρός μας δείχνει το πολικό του πρόσωπο, είμαστε εν αναμονή του φετινού κύματος γρίπης.
Στην Ευρώπη η γρίπη φέτος ήρθε νωρίτερα και κυριολεκτικά σαρώνει. Το κυρίαρχο στέλεχος για φέτος είναι το Α(Η3Ν2), το οποίο είναι γνωστό στην Ελλάδα και άρα αντιμετωπίσιμο.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (European Centre Disease Control, ECDC) Ουκρανία και Φινλανδία εμφανίζουν υψηλή δραστηριότητα γρίπης τις τελευταίες ημέρες
Αυξητική τάση καταγράφεται, εξάλλου, σε Πορτογαλία, Ιρλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβακία, Μολδαβία και Ολλανδία. Μικρότερη δραστηριότητα καταγράφεται – ακόμη – στις Βαλκανικές χώρες, αλλά, όπως αναφέρουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, η επέλαση της γρίπης στην Ελλάδα και στις όμορες χώρες είναι θέμα λίγων 24ώρων.
«Για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης στο εμβόλιο απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες, αλλά δεν είναι αργά. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να έχουμε τα πρώτα κρούσματα και η κορύφωση της γρίπης θα είναι στα μέσα Φεβρουαρίου. Στις βόρειες χώρες και στη Βρετανία, όπου οι πολίτες εμβολιάζονται, τα κρούσματα είναι πάρα πολύ λίγα» επεσήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας.
Ελάχιστα είναι μέχρι σήμερα τα κρούσματα στη χώρα μας. Καταγράφηκαν μόνο 6 σοβαρά περιστατικά και από αυτά μόνο ένα κατέληξε. Επρόκειτο για ηλικιωμένο άντρα που νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης και αντιμετώπιζε υποκείμενα νοσήματα.
Η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών με ζεστό – ιδανικά – νερό και σαπούνι και η αποφυγή συγχρωτισμού με άτομα που πάσχουν είτε από γρίπη είτε από γαστρεντερίτιδα είναι στο top των συστάσεων των ειδικών.