Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, με βασικό σύμπτωμα την καούρα, συνεπάγεται σημαντικούς περιορισμούς στις διατροφικές συνήθειες, αφού απαιτούνται ορισμένες «θυσίες» από την πλευρά του ασθενούς προκειμένου να αποφύγει τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις.
Αν και οι ερεθιστικοί παράγοντες διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, υπάρχουν ορισμένα ποτά που διαπιστωμένα συνδέονται με συχνότερα επεισόδια γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Η καταγραφή των διατροφικών συνηθειών για κάποιες εβδομάδες μπορεί να βοηθήσει κάθε ασθενή μεμονωμένα να αναγνωρίσει ποια ποτά προκαλούν συχνότερες ή εντονότερες ενοχλήσεις.
Τα αλκοολούχα, τα ανθρακούχα, τα καφεϊνούχα και τα σοκολατούχα ποτά/ροφήματα και οι χυμοί εσπεριδοειδών είναι μερικοί από τους «συνήθεις υπόπτους» που προκαλούν καούρα.
Αντιθέτως, ασφαλείς επιλογές αποτελούν το τσάι πιπερόριζας (τζίντζερ) χωρίς καφεΐνη, το γάλα με χαμηλά ή μηδενικά λιπαρά και τα smoothies με γιαούρτι.
Συνιστάται στους ασθενείς να αποφεύγουν την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών σε μία περίσταση και να φροντίζουν να παραμένουν ενυδατωμένοι πίνοντας νερό ή άλλα ποτά και ροφήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται η κατάκλιση αμέσως μετά την κατανάλωση υγρών.