Νοσοκομεία χωρίς σύριγγες. Λεωφορεία που σκουριάζουν στα μηχανοστάσια γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για την επισκευή τους. Παρόμοιες σκηνές έχουν συσχετιστεί περισσότερο με τη Βενεζουέλα φέτος, παρά με την Ελλάδα που έχει μια από τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες παγκοσμίως, γράφει η αγγλική εφημερίδα Telegraph.
Όμως, αν και η Αθήνα απέφυγε τα πρωτοσέλιδα πρόσφατη αναφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φέρνει στην επιφάνεια τις συνέπειες του συνεχιζόμενης και δίχως προοπτικής τέλους λιτότητας. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το ποιος φέρνει τα νέα.
Ο άνθρωπος που είχε κάποτε χαρακτηριστεί ως «ο πιο μισητός άνθρωπος στην Ελλάδα,» προειδοποιεί ότι ένα ο προϋπολογισμός δεν γίνει πιο «φιλικός προς την ανάπτυξη» οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε τρία πακέτα διάσωσης θα συνεχιστούν, αναφέρει το δημοσίευμα κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη τοποθέτηση του Πολ Τόσμεν μέσω του blog του στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ.
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ στην Ευρώπη προειδοποιεί ότι η δυνατότητα της κυβέρνησης να παρέχει ακόμα και τις πιο βασικές δημόσιες υπηρεσίες αντιμετωπίζει «σοβαρή ανεπάρκεια» εκτός και αν σταματήσουν αυτού του είδους οι περικοπές. Οι ιθύνοντες του πολιτικού σχεδιασμού αντιμετώπισαν πολλαπλά ζητήματα σχετικά με το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδος που ανήλθε στα 86 δισ. ευρώ. Ανάμεσά τους και το ποιοι θα είναι οι στόχοι του προϋπολογισμού, πώς η Αθήνα θα κάνει τις προσθέσεις και το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.
Όμως, η μάχη που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών στις Βρυξέλλες μεταφέρεται σιγά-σιγά στο πεδίου του δημόσιου διαλόγου και μπορεί να έχει άσχημη τροπή, εκτιμά ο Telegraph.
Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να δώσει χριστουγεννιάτικο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, δωρεάν γεύματα στα φτωχότερα παιδιά και να ακυρώσει την αύξηση του ΦΠΑ σε κάποια νησιά ξεσήκωσε κύματα οργής από τις Βρυξέλλες. Την ίδια εβδομάδα αναστάλθηκε το κονδύλι του τριμερούς προγράμματος ανακούφισης για τις αποπληρωμές, κλείδωσαν τα επιτόκια και ακυρώθηκαν οι σχεδιασμένες αυξήσεις στα επιτόκια των αποπληρωμών των ελληνικών δανείων.
Μολονότι το ζήτημα επιλύθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα με επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς το Eurogroup, το ΔΝΤ διατηρεί τις αμφιβολίες του ότι τα προσωρινά μέτρα ελάφρυνσης είναι επαρκή, αναφέρει η Telegraph και προσθέτει:
Η ευρωζώνη θέλει να δει αποτελέσματα προτού επιτρέψει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα. Με αυτά τα δεδομένα το ΔΝΤ είναι απίθανο να συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης.
Ωστόσο, οι οικονομικές προβλέψεις δείχνουν ευοίωνες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,7% που θα ακολουθήσει ύφεση φέτος της τάξης του 0,3%. Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ξεπεράσει το 2%, έναντι του 1,75% που ήταν ο στόχος. Αλλά σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η δημοσιονομική σύνεση γρήγορα μετατρέπεται σε υπερβολή.
«Αυτό που έχουμε δει στο παρελθόν είναι ότι όποτε η Ελλάδα κατορθώνει να επιτύχει πλεόνασμα 0,5% η βούληση κάμπτεται και οι άνθρωποι αρχίζουν να ξοδεύουν,» λέει αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.
Το ΔΝΤ έχει ακόμη 14 δις να λαμβάνει, από προηγούμενα πακέτα διάσωσης και δεν προτίθεται να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Εξάλλου, το ανεξάρτητο γραφείο αξιολόγησης του ίδιου του ΔΝΤ έκρινε ότι το Ταμείο παρέβη τους κανόνες κατά τις προηγούμενες διασώσεις.
Αλλά οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί, οι Φιλανδοί και οι Αυστριακοί έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο. «Τεχνική υποστήριξη είναι αυτό που θέλουν οι Γερμανοί. Θέλουν τη φήμη του ΔΝΤ, γιατί δεν εμπιστεύονται την επιτροπή σε τεχνικό επίπεδο,» λέει αξιωματούχος. Ατύπως, η Κομισιόν πειράζει συνεχώς τα νούμερα για να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα και υπάρχει πολιτική χειραγώγηση στο έργο των τεχνοκρατών, συνεχίζει.
Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία επέμβασης ή χειραγώγησης το χάσμα ανάμεσα στις οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ και των Βρυξελλών είναι ολοφάνερο. Οι αναλυτές της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους της Κομισιόν περιμένουν να αναβιώσουν το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών που σηματοδοτεί η αυξανόμενη ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία.
Το Μάιο, το Ταμείο αποφάσισε ότι δεν ήταν πλέον διατεθειμένο να παίζει το παιχνίδι της επιτροπής, δημοσιεύοντας τη δική του ανάλυση περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που έδειχνε ότι χωρίς σημαντική ελάφρυνση, το χρέος της χώρας θα φτάσει στο 250% του ΑΕΠ το 2060. Επιπλέον, τόσο υψηλά πλεονάσματα, προειδοποιεί, ήταν σπάνια ακόμα και όταν οι χώρες ευημερούσαν. Για την Ελλάδα που βρίσκεται μια δεκαετία σε ύφεση είναι σχεδόν αδύνατον.
Η Telegraph σημειώνει ότι παρότι δεν υπάρχει απόδειξη για αυτή την παραποίηση, είναι φανερές οι διαφορές ανάμεσα στις οικονομικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ και των Βρυξελλών. Αυτές οι διαφορές προκάλεσαν και την κλιμάκωση της έντασης, μετά από το blog του Πολ Τόμσεν και του Μορίς Ομπστφελντ, που ζήτησαν περικοπές στις συντάξεις και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ο Πιερ Μοσκοβισί αντέδρασε και αυτό προκάλεσε καυστική, όπως τη χαρακτηρίζει το βρετανικό δημοσίευμα, απάντηση του Ταμείου, στην οποία επισημαινόταν ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι πιο γενναιόδωρες από τη Γερμανία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κλειδί για την επόμενη δόση είναι οι Το κλειδί για την επόμενη δόση των 6,1 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα είναι οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, επισημαίνει η Telegraph. Ακόμη και σε αυτό το θέμα, υπάρχει η αίσθηση ότι το ΔΝΤ θέλει από την Ελλάδα να κάνει περισσότερα, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα έχει αρκετά χρήματα μέχρι τον Ιούλιο, όταν πρέπει να πληρώσει στο ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τους ιδιώτες ομολογιούχους συνολικά 7 δισ. ευρώ.
«Βλέπουμε έναν υψηλό ρίσκο να υπάρξει και πάλι στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα. Αυτό θα καθυστερήσει και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πιθανόν τη συμμετοχή του Ταμείου και την άρση των capital controls», εκτίμησε ο Φάμπιο Μπαλμπόνι της HSBC.
«Όλα αυτά, σε μία περίοδο στην οποία η Ελλάδα μπορεί να κάνει κι άλλες εκλογές και η Άνγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει τη δική της πολιτική δοκιμασία στη Γερμανία. Η ήσυχη περίοδος για την Αθήνα τελείωσε. Ετοιμαστείτε για ένα ακόμη καλοκαίρι πίεσης», καταλήγει το δημοσίευμα.