Η στενωπός που δημιουργούν Γερμανία και ΔΝΤ με νέα σκληρά μέτρα λίγους μήνες μετά τα 5,4 δισ. ευρώ του Μαΐου, θα είναι το επόμενο μεγάλο εμπόδιο για το ελληνικό πρόγραμμα, λίγες μέρες μετά την υπέρβαση του εμποδίου με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Στην τακτική ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τζέρι Ράϊς απαντώντας σε ερωτήσεις ελλήνων δημοσιογράφων, διέψευσε την θέση που αναπτύσσει για πολλοστή φορά η ελληνική κυβέρνηση περίπου πρόθεσης του Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.
«Είμαστε απόλυτα προσανατολισμένοι στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για τις πολιτικές του ελληνικού προγράμματος» είπε για να προσθέσει αυτό που δεν θέλει να ακούσει το υπουργείο Οικονομικών.
Επανέλαβε ότι το Ταμείο βλέπει ότι με τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,5% του ΑΕΠ για να προσθέσει όμως: «Αν η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαίοι θεσμοί επιμένουν σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να υπάρξουν και σταθερά και σοβαρά μέτρα για να υποστηρίξουν τέτοιους στόχους».
Με αυτό έκανε σαφές ότι συνεχίσει να πιέζει γι’ αυτά τα οποία έχει ζητήσει μέσα από τις πρόσφατες αναρτήσεις του στο επίσημο Blog του διεθνούς Οργανισμού ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος κ. Πολ Τόμσεν, δηλαδή: Περικοπές σε συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου οι οποίες θα πρέπει να νομοθετηθούν από τώρα.
Τον κλοιό θα σφίξει και η στάση της Γερμανίας η οποία θα απαιτήσει από την Ελλάδα να υιοθετήσει τα μέτρα του ΔΝΤ για να έχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Μαζί της θα έχει και την Ολλανδία, την Φιλανδία ,την Αυστρία και την Σλοβακία αλλά και μια σειρά άλλων χωρών «δορυφόρων» της Γερμανίας.
Όλα αυτά ξεκινούν με την επόμενη επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα στα μέσα του επόμενου μήνα, αμέσως μετά την επίσημη απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να ξεπαγώσει και επίσημα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Τα σενάρια
Με την επίσημη «επανεμφάνιση» του ΔΝT στο ελληνικό πρόγραμμα, μέσα σε ένα προεκλογικό σκηνικό για σχεδόν την μισή Ευρώπη, τα σενάρια για το ελληνικό πρόγραμμα είναι τρία:
Η Ελλάδα να αρνηθεί να πάρει τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα η δεύτερη αξιολόγηση να συνεχίζει να καθυστερεί και πλέον η ευθύνη να χρεώνεται μόνο στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα να δεχθεί τελικά τα σκληρά μέτρα του ΔΝΤ και να οδηγηθεί σε εκλογές αφήνοντας στην μέση και την αξιολόγηση και το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Κάτι τέτοιο σε μια προεκλογική χρονιά όπου όλοι θα κοιτούν τα του οίκου τους, θα αφήσει την οικονομία εντελώς «ξεκρέμαστη» τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και σε επίπεδο προοπτικών.
Το τρίτο σενάριο είναι αυτό που διαρρέει η Ελλάδα ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα. Τότε οι Ευρωπαίοι δανειστές πρέπει πρώτα να αποφασίσουν εάν θέλουν ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ελλάδα, να το συντάξουν και να το εγκρίνουν εκ νέου, με προφανείς και πάλι τις συνέπειες για την πραγματική οικονομία.