Νέα προβλήματα στην ήδη πληγωμένη από την πολυετή ύφεση ελληνική οικονομία προκαλεί η συζήτηση για πρόωρες εκλογές που άνοιξε με αφορμή τις παροχές της κυβέρνησης στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου η «εκλογολογία» μόνο κακό κάνει στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, κυρίως γιατί τροφοδοτεί τον «φαύλο κύκλο» της αβεβαιότητας και υπονομεύει την προσπάθεια προσέλκυσης των επενδύσεων που χρειάζεται ο τόπος για να βγει από την κρίση, ενώ τονίζουν πως εφόσον ληφθεί απόφαση για προσφυγή στις κάλπες, αυτή πρέπει να γίνει με ταχύτατες διαδικασίες και χωρίς καθυστέρηση. Διαφορετικά, το κλείσιμο της αξιολόγησης και μάλιστα άμεσα θεωρείται επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να επιστρέψει η ηρεμία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των εταίρων στη χώρα.

Δεν μπορεί να αναπτυχθεί μια οικονομία, όταν δεν ξέρεις τι ξημερώνει αύριο. Είναι ζωτικής σημασίας να γίνουν βήματα προόδου και να σταθεροποιηθεί το περιβάλλον

Τα «χέρια ψηλά» σηκώνει η αγορά με την εμφάνιση σεναρίων περί πρόωρων εκλογών, μετά τις έκτακτες παροχές της κυβέρνησης στους χαμηλοσυνταξιούχους. Επαγγελματίες και στελέχη επιχειρήσεων δεν κρύβουν την αμηχανία αλλά και την απογοήτευσή τους για την τροπή που πάνε να πάρουν και πάλι τα πράγματα, λέγοντας πως ο τόπος χρειάζεται ηρεμία και σταθερότητα και όχι περιπέτειες. Όπως λένε η συζήτηση για πρόωρες εκλογές τη στιγμή που οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα βλάπτει την οικονομία καθώς μεγαλώνει την ανασφάλεια και υπονομεύει την προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

«Η αβεβαιότητα που δημιουργεί η εκλογολογία αλλά και η απόσταση μεταξύ λόγων και έργων από την πλευρά της Πολιτείας είναι ό,τι χειρότερο για την ψυχολογία και τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων» σημειώνει ο Νίκος Βασιλείου της βιομηχανία Bright (Συστήματα φωτισμού) και τονίζει πως «μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον γίνεται ακόμη πιο δύσκολο να επιχειρήσει και να επενδύσει κανείς». Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί όμιλοι «πάγωσαν» ήδη τα επιχειρηματικά τους σχέδια για τη νέα χρονιά, καθώς σχεδόν κανείς, -με εξαίρεση κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ και μερικούς ακόμη παίκτες- δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει το ρίσκο να προχωρήσει σε κινήσεις μεγάλης κλίμακας έως ότου έχει«μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού πάει το πράγμα» ενώ εγχώριοι και ξένοι επενδυτές προτιμούν να τηρήσουν στάση αναμονής.

Αυτό που προέχει, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης εντός και εκτός συνόρων, η οποία έχει διαρραγεί από την αναβλητικότητα στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνήσει η χώρα με τους Θεσμούς.

Η επανεμφάνιση σεναρίων περί Grexit και άτακτης χρεοκοπίας στο διεθνή Τύπο, συνεχίζουν οι ίδιοι, σχετίζεται άμεσα με την έλλειψη ορατότητας που υπάρχει στο πολιτικό πεδίο. «Οταν στέλνεις διαρκώς διφορούμενα μηνύματα στις διεθνείς αγορές είναι αναπόφευκτο να χάνεται η αξιοπιστία σου», σημειώνουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «πως δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Δεν μπορεί να αναπτυχθεί μια οικονομία, όταν δεν ξέρεις τι ξημερώνει αύριο. Είναι ζωτικής σημασίας να γίνουν βήματα προόδου και να σταθεροποιηθεί το περιβάλλον», σημειώνει ο κ. Βασιλείου, ενώ παρόμοια άποψη εκφράζει ο Κωνσταντίνος Τσιλιλής, επικεφαλής της ομώνυμης ποτοποιίας, ο οποίος λέει πως «το κλίμα αναμονής δεν βοηθάει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και σίγουρα δεν συμβάλλει στην αναστροφή της πτωτικής πορείας.

Η αξιολόγηση στον «αέρα»…
Υπό αυτές τις συνθήκες, το κλείσιμο της αξιολόγησης καθίσταται επιτακτικό, προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές που για κάποιους άνοιξαν «χωρίς λόγο και αιτία» από την απροειδοποίητη κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού να προχωρήσει σε εκτεταμένες παροχές προς τους συνταξιούχους.

Αν και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτος διευκρίνισε στους Ευρωπαίους συναδέλφους του πως πρόκειται περί εφάπαξ δαπάνης που δεν θα επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, εντούτοις το κλίμα παραμένει βαρύ για την ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι είναι ιδιαίτερα εγκρατείς ως προς τις παροχές που κάνουν προς τους πολίτες τους.

Ο Νέστωρας Παπαθανασίου της βιομηχανίας χημικών ΕΛΤΟΝ επισημαίνει πως η επίσπευση της αξιολόγησης θα φέρει άλλον «αέρα», μαζί με τα περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ που θα διοχετευθούν στην αγορά και το κυριότερο θα τερματίσει τον «φαύλο κύκλο» της αβεβαιότητας που κρατά καθηλωμένη την πραγματική οικονομία.

Όπως λέει ο κ. Παπαθανασίου, οι συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι επιχειρήσεις διαρκώς επιδεινώνονται, και η ασφυξία μεγαλώνει. Η τραπεζική στρόφιγγα παραμένει ερμητικά κλειστή, τα επιτόκια είναι στα ύψη και το κυριότερο η κατανάλωση ακόμη και σε βασικά είδη τροφίμων καταγράφει πρωτοφανή πτώση, ενώ οι προοπτικές για τη νέα χρονιά είναι θολές. Στη σημασία που έχει η άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς στάθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στην ενδιάμεση Έκθεση της Νομισματικής Πολιτικής που δημοσίευσε πρόσφατα.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως δεν πρέπει επ’ ουδενί να σταματήσει η οικονομική πρόοδος που έχει σημειωθεί, ζητώντας απ’ όλες τις πλευρές να δείξουν «ρεαλισμό και ευελιξία» και να μη χαθεί άλλος χρόνος.

ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΗ
Κάλπες-εξπρές

Για πρώτη φορά τα τελευταία δύσκολα χρόνια υπάρχουν φωνές στον επιχειρηματικό κόσμο που θεωρούν πως η προσφυγή σε πρόωρες κάλπες δεν αποτελούν πρόβλημα, αλλά μπορεί να βοηθήσουν στην εκτόνωση της σημερινής κατάστασης. «Είναι ίσως η πρώτη φορά που η αγορά δεν φοβάται τις εκλογές, αλλά η προκήρυξή τους θα την ανακουφίσει», υπογραμμίζει ο κ. Παπαθανασίου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως κανείς δεν τις επιθυμεί. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Βασιλείου, ο οποίος υπενθυμίζει πως στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Σε περίπτωση πάντως που η κυβέρνηση αποφασίσει να πάει σε εκλογές, συνεχίζει ο ίδιος, πρέπει η όλη διαδικασία να γίνει ταχύτατα και χωρίς καθυστέρηση. Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης της METΡΟ σπεύσει να τονίσει πως σε περίπτωση εκλογών, δεν πρέπει τα κόμματα να «παρασυρθούν σε ένα κλίμα παροχολογίας και ένα μπαράζ υποσχέσεων για ένα μαγικό μέλλον». Και αυτό γιατί, όπως λέει θα δημιουργήσει δύο σημαντικά προβλήματα: Αφενός θα αναιρεθούν κινήσεις και μέτρα που πήραμε σε εφαρμογή των συμφωνιών με τους δανειστές, μέτρα τα οποία θα αναγκαστούμε να ξαναπάρουμε αργότερα, με μεγαλύτερο πάλι κόστος, και αφετέρου θα δημιουργηθούν πάλι υπερβολικές προσδοκίες στους πολίτες, η διάψευση των οποίων θα επιφέρει νέα απογοήτευση, νέες αντιδράσεις, νέο κύκλο απόρριψης της κυβέρνησης και τελικά, εκ νέου εκλογολογία και εκλογές. «Ελπίζω ότι για πρώτη φορά θα αποφύγουμε αυτό τον φαύλο κύκλο, αποφεύγοντας τις ψεύτικες υποσχέσεις», αναφέρει ο ίδιος.

• Η τραπεζική στρόφιγγα παραμένει ερμητικά κλειστή, τα επιτόκια είναι στα ύψη

• Η κατανάλωση ακόμη και σε βασικά είδη τροφίμων καταγράφει πρωτοφανή πτώση

• Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως δεν πρέπει επ’ ουδενί να σταματήσει η οικονομική πρόοδος που έχει σημειωθεί

Ν. Βασιλείου Bright
«Πρέπει να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας, η οποία είναι ό,τι χειρότερο για την ψυχολογία και τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων. Δεν μπορεί να αναπτυχθεί μια οικονομία υπό αυτές τις συνθήκες. Χρειάζεται σταθερότητα και σοβαρή ηγεσία. Με τις πράξεις και τη συμπεριφορά της η κυβέρνηση πρέπει να δείξει υπευθυνότητα και σοβαρότητα».

Κων. Τσιλιλής Τσιλιλής
«Η εκλογολογία σίγουρα δεν βοηθάει. Κάθε παράταση και κάθε κλίμα αναμονής ποτέ δεν βοηθάει την οικονομία και στην υλοποίηση νέων επενδύσεων, αλλά και στη βελτίωση της εμπιστοσύνης. Διαχρονικά και διακομματικά δεν υπάρχει βούληση από την Πολιτεία να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Δεν εληφθήσαν ποτέ μέτρα με βάση την ορθότητά τους, αλλά με βάση ψηφοθηρικούς λόγους».

Ν. Παπαθανασίου ΕΛΤΟΝ
«Παρότι ο επιχειρηματικός κόσμος παραδοσιακά φοβάται τις εκλογές, είναι η πρώτη φορά που τις θέλει τόσο. Μόνο με την προκήρυξή τους η αγορά θα ανακουφιστεί. Τι θα γίνει μετά δεν ξέρουμε, ωστόσο αυτή τη φορά δεν μας τρομάζουν. Η κατάσταση σήμερα στην οικονομία είναι ασφυκτική και τίποτα δεν δουλεύει στον κρατικό μηχανισμό, από τα υπουργεία μέχρι τις εφορίες».

Αρ. Παντελιάδης METRO
«Η συζήτηση περί επικείμενων εκλογών δεν επηρεάζει την αγοραστική συμπεριφορά του καταναλωτή. Το πραγματικό του πρόβλημα είναι η έλλειψη διαθέσιμου εισοδήματος, όχι πότε θα γίνουν οι εκλογές. Αντίθετα, η συζήτηση αυτή εντείνει το κλίμα αβεβαιότητας και αναστέλλει επιχειρηματικές αποφάσεις. Λογικό είναι επίσης να παγώνει πιθανές επενδυτικές αποφάσεις ξένων κεφαλαίων».

Κων. Δομαζάκης Creta Farms
«Η εκλογολογία σαφέστατα και επηρεάζει την αγορά. Ο καθένας μπορεί να το διαπιστώσει. Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός πως δεν τηρούμε τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με τους δανειστές. Κάνουμε άλλα από αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Παρότι είμαστε ένας τόπος με τόσες δυνατότητες και ευκαιρίες για τους επενδυτές, δυστυχώς με την στάση και τη συμπεριφορά μας διώχνουμε τις επενδύσεις».

Πηγή κειμένου:

imerisia.gr