«Παράθυρο» για συμψηφισμό και των τρεχουσών εισφορών στα ταμεία με επιστροφές φόρων και ΦΠΑ άνοιξαν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, τροποποιώντας -και μάλιστα ουσιωδώς- την αρχική απόφαση που προέβλεπε ότι οι συμψηφισμοί δεν περιλαμβάνουν τις τρέχουσες εισφορές αλλά μόνο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η απόφαση αυτή (του 2014) τροποποιήθηκε πρόσφατα και προβλέφθηκε για μια σειρά από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου από το χώρο του πολιτισμού, που έχουν ημι-κρατική οντότητα, να συμψηφίζουν ακόμη και τις τρέχουσες εισφορές τους προς τα ταμεία, ή τις τρέχουσες δόσεις αν είναι σε ρύθμιση, με ποσά που τους οφείλει το κράτος από επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ! Στην πράξη, δύναται να μην πληρώνονται τρέχουσες εισφορές εφόσον εκκρεμούν ποσά επιστροφών φόρου για τους εν λόγω φορείς!
Την απόφαση υπογράφουν οι υφυπουργοί Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλος, και Οικονομικών, Αικ. Παπανάτσιου, και δημοσιεύτηκε στις 30/11/2016 με ΦΕΚ 3853 (τεύχος Β). Σε αυτήν αναφέρεται ότι τροποποιείται η υπ’ αριθ. Β/7/35889/2582/16-10-2014 (Β’ 2795) κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας για το συμψηφισμό επιστροφών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και Φόρου Εισοδήματος με οφειλές στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, με την προσθήκη νέας παραγράφου που λέει τα εξής: «Τα αποδιδόμενα ποσά από τους συμψηφισμούς που διενεργούνται κατά τις διατάξεις της παρούσας, για τους πολιτιστικούς οργανισμούς με μορφή ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα, που έχουν ιδρυθεί με το Ν. 2273/1994 (Α’ 233), δύναται να καλύπτουν τρέχουσες εισφορές και δόσεις ρύθμισης».
Τα ΝΠΙΔ, στα οποία αναφέρεται η φωτογραφική διάταξη, είναι το Μέγαρο Μουσικής, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κρατικό Θέατρο και άλλοι φορείς που προάγουν τον ελληνικό πολιτισμό μέσα από τις θεατρικές και καλλιτεχνικές τους δραστηριότητες.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν και υποχρεώσεις, μία εκ των οποίων είναι και η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών τους εισφορών. Με την προσθήκη όμως που μπήκε στη νέα υπουργική απόφαση, οι εν λόγω φορείς αποκτούν τη δυνατότητα όταν το κράτος τούς οφείλει επιστροφές χρημάτων από φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ, να μην πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές τους στα ταμεία μέχρι του ορίου των ποσών που τους οφείλει το Δημόσιο από επιστροφές φόρου που καθυστερεί να αποδώσει.
Αν συνέβαινε το ίδιο με όλες τις επιχειρήσεις (ιδιωτικές, κρατικές και τράπεζες), τότε ένα μεγάλο τμήμα από τα ήδη μειωμένα έσοδα των ταμείων θα είχε λογιστική μορφή αφού στην πράξη δεν θα έμπαιναν λεφτά στους λογαριασμούς, επειδή οι εισφορές θα συμψηφίζονταν με τις επιστροφές φόρου.
Η διάταξη έχει προβληματίσει όχι μόνο τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, αλλά και στελέχη ταμείων, καθώς στην ουσία λέει πως αν το κράτος χρωστά 20.000 ευρώ από ΦΠΑ, σε έναν από τους εν λόγω φορείς, τότε αυτές οι 20.000 ευρώ θα μπορούν να συμψηφιστούν με τις εισφορές που οφείλει να αποδίδει κάθε μήνα στα ταμεία!
Η απόφαση του 2014 όμως προέβλεψε το συμψηφισμό επιστροφών φόρου και ΦΠΑ με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία και όχι με τρέχουσες εισφορές, χωρίς καμία εξαίρεση ούτε καν για τις υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα.