Τελειωμένη υπόθεση είναι για τον νέο Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση για το θέμα αρκούμενος στις εργασίες που υποτίθεται ότι θα γίνουν μεταξύ των επιτροπών της Εκκλησίας και του ΙΕΠ για το θέμα. Ούτε καν συζήτηση δεν έγινε για τα Θρησκευτικά στην πρόσφατη συνάντηση Υπουργού Παιδείας και Αρχιεπισκόπου όπως ρητά διαβεβαίωσε ο Κώστας Γαβρόγλου.
Την ίδια στιγμή δεν ξεκίνησε ακόμη η επιμόρφωση Θεολόγων και Δασκάλων που προγραμμάτιζε το ΙΕΠ για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Ασαφής παραμένει και ο χρονικός ορίζοντας για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων Θρησκευτικών. Ωστόσο εντολή εκτύπωσης των σημερινών βιβλίων για την επόμενη σχολική χρονιά δεν έχει δοθεί ούτε για το Δημοτικό σχολείο για το οποίο τα βιβλία των άλλων μαθημάτων έχουν αποσταλεί για παραγωγή στον Διόφαντο. Το Υπουργείο Παιδείας μετά την αλλαγή της ηγεσίας του υιοθέτησε στάση χαμηλών τόνων για το ζήτημα. Έτσι κι αλλιώς οι δημόσιες εμφανίσεις και συνεντεύξεις του νέου Υπουργού είναι ελάχιστες. Με τον τρόπο αυτό το Υπουργείο κατάφερε να «βάλει στον ύπνο» την Διοικούσα Εκκλησία που πλέον δεν ασχολείται με το ζήτημα. Η Ιεραρχία στην πρόσφατη έκτακτη σύγκληση της στα τέλη Νοεμβρίου ουδέν σχετικό συζήτησε ούτε καμία ανακοίνωση επί του θέματος έκανε.
Οι Θεολόγοι στα σχολεία πορεύονται καθένας όπως προαιρείται. Κάποιοι εξ αρχής αρνήθηκαν την εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών και συνεχίζουν να διδάσκουν τα Θρησκευτικά όπως πέρυσι και με βάση τα βιβλία που έχουν στα χέρια τους οι μαθητές. Οι άμεσες και έμμεσες απειλές κάποιων Συμβούλων Θεολόγων πέφτουν στο κενό. Αλλά και κάποιοι από εκείνους που αρχικά ξεκίνησαν να διδάσκουν επί τη βάσει των νέων Προγραμμάτων Σπουδών τώρα τα εγκαταλείπουν, πιάνουν ξανά τα βιβλία γιατί πρέπει να υπάρχει και συγκεκριμένη ύλη για διαγωνίσματα και εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς στα Λύκεια. Επιπλέον οι φωτοτυπίες των θεολόγων στα σχολεία δεν μπορούν να είναι καθημερινό φαινόμενο διότι ούτε χρήματα υπάρχουν ούτε η ανοχή από τους Διευθυντές των σχολείων είναι ατελείωτη. Τέλος κάποιοι λίγοι κυριευμένοι από φόβο ή εμφορούμενοι από πνεύμα προσαρμογής στα κελεύσματα του καιρού (και του ΚΑΙΡΟΥ) συνεχίζουν με κάθε τρόπο την εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων καταντώντας πλέον γραφικοί…
Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Θεολόγων στην συντριπτική τους πλειονότητα –υπάρχουν και εξαιρέσεις είτε φανατικών υποστηρικτών των νέων Προγραμμάτων είτε εκείνων που ασκούν εμπεριστατωμένη κριτική -τηρούν σιγήν ιχθύος. Έτσι κι αλλιώς όλα τα τελευταία χρόνια ήταν εξαφανισμένοι από τα σχολεία. Γιατί να εμφανιστούν τώρα;
Εκκρεμεί η προσφυγή της ΠΕΘ αλλά και γονέων στο ΣτΕ για το περιεχόμενο των νέων Προγραμμάτων Σπουδών. Δεν λείπουν και οι φωνές χριστιανών γονέων που σκέφτονται την αίτηση απαλλαγής των παιδιών τους από ένα πολυθρησκευτικό μάθημα όπως αυτό που περιέχεται στα νέα Προγράμματα.
Είναι διάχυτη μια αίσθηση ότι το τέλος του ορθόδοξου χριστιανικού μαθήματος των Θρησκευτικών πλησιάζει με ευθύνη των Θεολόγων που σχεδίασαν τα νέα Προγράμματα, με την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με την ανοχή και την επαμφοτερίζουσα στάση του Αρχιεπισκόπου, με την υποχωρητικότητα των Μητροπολιτών, με την αδράνεια της μεγάλης πλειονότητας των Θεολόγων που διδάσκουν στα ελληνικά σχολεία. Άπαντες βέβαια υπολογίζουν σε πιθανές πολιτικές εξελίξεις όπως οι βουλευτικές εκλογές, σε μία απόφαση του ΣτΕ που θα ανατρέπει τα δεδομένα, σε καθυστερήσεις του ΙΕΠ που είναι γνωστές λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης και απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ ή λόγω άλλων παραγόντων που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τη στιγμή αυτή.
Η μόνη σταθερή παράμετρος που δεν αλλάζει εύκολα είναι ότι μέσα στην τάξη την πρώτη και τελευταία ευθύνη για όσα διδάσκονται οι μαθητές έχει ο Θεολόγος, όπως και κάθε άλλος εκπαιδευτικός. Σε αυτόν βρίσκεται τελικά το κλειδί για τη διάσωση ενός μαθήματος χριστιανικής παιδείας. Αρκεί να αρθεί και ο ίδιος στο ύψος της αποστολής του.