Στις 15:30 το ραντεβού του Τσακαλώτου – Στις 18:00 επί τάπητος το θέμα των απολύσεων στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια
Ετοιμη για νέο γύρο υποχωρήσεων έναντι των δανειστών εμφανίζεται πλέον η κυβέρνηση και επί τη βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου (MoU) το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εστάλη σήμερα το πρωί στην κυβέρνηση λόγω πίεσης χρόνου να τελειώσει τη β΄ αξιολόγηση πριν από το Euro Working Group της 28 Νοεμβρίου, με αντάλλαγμα μια κατ’ αρχήν συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Σήμερα το μεσημέρι ξεκινά ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και των επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών, με «πρώτο πιάτο» τα Εργασιακά. Στη μία το μεσημέρι θα ξεκινήσει η κρίσιμη συνάντηση των επικεφαλής κλιμακίων (ΕΕ, ΕΚΤ, ΕΜΣ, ΔΝΤ) με την υπουργό Εργασίας κυρία Έφη Αχτσιόγλου, έχοντας λάβει τις οδηγίες που της έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο επισκέφθηκε για τον σκοπό αυτό, θα απαντήσει στους δανειστές αν αποδέχεται τις αξιώσεις τους για απελευθέρωση ή διπλασιασμό τουλάχιστον του ορίου στις ομαδικές απολύσεις, για τους περιορισμούς στις απεργίες αλλά, κυρίως, για το νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων και τι θα ισχύσει με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Ηδη όμως η ελληνική πλευρά, στην αγωνιώδη προσπάθειά της για επίτευξη συμφωνίας, έχει εγκαταλείψει την «κόκκινη γραμμή» της στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν δηλώνει πλέον ότι θα περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις στην ΑΓΕΤ-Lafarge, αλλά δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο, ώστε να προβλέπεται μόνο προέγκριση των απολύσεων από το υπουργείο Εργασίας, εφόσον συμφωνούν εργαζόμενοι και εργοδότες. Στόχος είναι να μην αυξηθεί, όμως, το ισχύον ανώτατο όριο ομαδικών απολύσεων.
Οσον αφορά στο δημοσιονομικό πεδίο, στις 3.30 το μεσημέρι, οι υπουργοί κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα παρουσιάσουν στους θεσμούς τον νέο προϋπολογισμό και τα μέτρα της διετίας 2017-2018. Η κυβέρνηση θα προβάλει την υπερείσπραξη των φόρων και την υπερβάλουσα μείωση στις κρατικές δαπάνες, για να υποστηρίξει πως το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα ξεπεράσει και το 0,63% που έλεγε το προσχέδιο του προϋπολογισμού πριν ένα μήνα (έναντι μνημονιακού στόχου 0,5%). Ωστόσο Οι δανειστές (και η Κομισιόν ακόμα) θεωρούν υπεραισιόδοξες τις προβλέψεις από εισπράξεις 2,5 δισ. επιπλέον από φόρους το 2017 και τα επόμενα χρόνια.
Πηγές της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι έχει γεφυρωθεί το χάσμα για το 2017 και ότι οι πιστωτές αποδέχθηκαν ότι τα 750.000.000 ευρώ που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα προέλθουν από την περικοπή επιδομάτων που επικαλύπονται, την αξιοποίηση μέρους της φετινής υπεραπόδοσης των εσόδων και από ορισμένα κονδύλια για το μεταναστευτικό. Ετσι, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κατάθεση του προϋπολογισμού του 2017 την Δευτέρα στη Βουλή, με πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,8% του ΑΕΠ την προσεχή χρονιά, έναντι στόχου 1,75% στο Μνημόνιο.
Στις 6 το απόγευμα θα εξεταστούν τα θέματα Παιδείας, με τους δανειστές να αξιώνουν από το υπουργείο Παιδείας να πάρει πίσω τον νόμο Φίλη, που θέτει εμπόδια στις απολύσεις εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί ένα πακέτο νομοσχέδια που αποτελούν προαπαιτούμενα έως τις 3 Δεκεμβρίου, ενώ η Βουλή θα βρίσκεται σε ετοιμότητα να περάσει ό,τι χρειαστεί έως και τις 10 Δεκεμβρίου.
newmoney.gr