Η Εφημερίδα των συντακτών σε άρθρο της αναφέρεται στην επικείμενη συνάντηση του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τη Δευτέρα. Η συντάκτρια του άρθρου επικαλούμενη κύκλους του Υπουργείου γράφει ότι “στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των νέων προγραμμάτων σπουδών αλλά και η συζήτηση για την αλλαγή των σχολικών εγχειριδίων”.
Αν η συζήτηση για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων ξεκινήσει στο τέλος της χρονιάς, πότε θα γίνει η συγγραφή και θα είναι έτοιμα τα βιβλία; Για την μεθεπόμενη χρονιά (2018-2019); Και ποια βιβλία θα δοθούν στους μαθητές την επόμενη χρονιά 2017 – 2018, δεδομένου ότι για τα σημερινά βιβλία δεν έχει δοθεί εντολή παραγωγής και διανομής τους όπως δόθηκε για τα βιβλία των άλλων μαθημάτων (προς το παρόν για το Δημοτικό σχολείο); Ή μήπως, παρά το φετινό φιάσκο, το Υπουργείο προσανατολίζεται στην συνέχιση της εφαρμογής των νέων Προγραμμάτων Σπουδών και την επόμενη χρονιά (2017-2018) χωρίς κανένα σχολικό εγχειρίδιο;
Ωστόσο άλλες πληροφορίες που φθάνουν στο ιστολόγιό μας αναφέρουν ότι ετοιμάζονται πυρετωδώς τα νέα βιβλία και θα είναι έτοιμα για την επόμενη κιόλας σχολική χρονιά. Ο υποτιθέμενος διάλογος με την Εκκλησία και η αξιολόγηση της εφαρμογής των νέων Προγραμμάτων Σπουδών στο τέλος της φετινής χρονιάς είναι προσχηματικά. Ήδη η απόφαση για νέα βιβλία έχει ληφθεί και η συγγραφή τους προχωρά.
Εάν η Διοικούσα Εκκλησία έχει αποφασίσει να υπερασπιστεί τον χριστιανικό χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών ο Αρχιεπίσκοπος τη Δευτέρα θα πρέπει να απαιτήσει τρεις άμεσες ενέργειες από τον Υπουργό Παιδείας:
1. Έκδοση εγκυκλίου αναστολής εφαρμογής των νέων Προγραμμάτων Σπουδών για τα Θρησκευτικά.
2. Εντολή παραγωγής των σημερινών βιβλίων Θρησκευτικών για την επόμενη σχολική χρονιά.
3. Ακύρωση της επιμόρφωσης Δασκάλων και Θεολόγων στα νέα Προγράμματα Σπουδών ως αχρείαστης αφού θα έχει ανασταλεί η εφαρμογή τους.
Αν ο Αρχιεπίσκοπος δεν ζητήσει τα παραπάνω αλλά συμφωνήσει σε έναν διάλογο μεταξύ Επιτροπών με ασαφές περιεχόμενο και χρονικά περιθώρια, επί τη βάσει μάλιστα των νέων Προγραμμάτων Σπουδών και με στόχο τη συγγραφή νέων βιβλίων που θα βασίζονται στα προγράμματα αυτά και στις υποτιθέμενες παρατηρήσεις που θα υποβληθούν από την Επιτροπή της Εκκλησίας, τότε ο μέχρι σήμερα χριστιανικός χαρακτήρας του θρησκευτικού μαθήματος θα αποτελεί οριστικά παρελθόν. Η ευθύνη δε για την ουσιαστική μετάλλαξη των Θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία θα βαρύνει όχι μόνο την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ούτε μόνο τους Συμβούλους του ΙΕΠ αλλά και την Διοικούσα Εκκλησία, τον Αρχιεπίσκοπο αλλά και όλα τα Μέλη της Ιεραρχίας η οποία εκτάκτως συνέρχεται μετά τη συνάντηση Αρχιεπισκόπου – Υπουργού Παιδείας.
Η εβδομάδα που έρχεται θα δείξει τις προθέσεις, τις θέσεις αλλά και τη δυναμική όλων των πλευρών.
Το άρθρο της Εφημερίδας των συντακτών
Συντάκτης: Διαλεκτή Αγγελή
Η πρώτη συνάντηση του νέου υπουργού Παιδείας δεν είναι με τους εκπαιδευτικούς – όπως συνηθίζεται – αλλά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών.
Ο Κώστας Γαβρόγλου θα βρεθεί, το απόγευμα της Δευτέρας, 21 Νοεμβρίου, στην Αρχιεπισκοπή για να συζητήσει το θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών με τον Ιερώνυμο, ζήτημα το οποίο έχει αποκτήσει «ειδικό βάρος» καθώς φάνηκε να είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο απομακρύνθηκε ο Νίκος Φίλης από το Υπουργείο Παιδείας.
Κύκλοι του υπουργείου ωστόσο υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές θα συνεχίσουν να κινούνται στο πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, ενώ μας πληροφορούν ότι στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των νέων προγραμμάτων σπουδών αλλά και η συζήτηση για την αλλαγή των σχολικών εγχειριδίων.