Ο ιός της γρίπης είναι πολύ επικίνδυνος καθώς πολλοί άνθρωποι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που πεθαίνουν λόγω των επιπλοκών.

Για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας, βάλτε στη διατροφή σας τα παρακάτω:

Κοτόσουπα

Η κλασική συνταγή της μαμάς για την αντιμετώπιση των πρώτων συμπτωμάτων του κρυολογήματος είναι και η πιο σοφή. Όχι μόνο επειδή παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα υγρά για να καταπολεμήσει τους ιούς, αλλά και γιατί μειώνει τη φλεγμονή που προκαλεί τα συμπτώματα. Η ευεργετική της δράση οφείλεται στο συνδυασμό των λαχανικών και του κοτόπουλου.

Εσπεριδοειδή

Η βιταμίνη C που υπάρχει σε αφθονία στα εσπεριδοειδή, είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος κατά 23%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών. Ανασκόπηση 21 μελετών διαπίστωσε ότι 1-8 γραμμάρια βιταμίνης μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά. Θα τη βρείτε σε όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια κλπ.), τις κόκκινες πιπεριές, το μπρόκολο, τις γλυκοπατάτες και τις ντομάτες.

Σκόρδο, κρεμμύδια, πράσο

Περιέχουν συστατικά με αντισηπτικές ιδιότητες και ενώσεις που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Μελέτη με εθελοντές που χωρίστηκαν σε ομάδες που οι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο και οι άλλοι μισοί συμπλήρωμα σκόρδου, έδειξε ότι οι πρώτοι είχαν σχεδόν τριπλάσιο αριθμό κρυολογημάτων. Επίσης το σκόρδο βοηθά να ανοίξουν τα κλειστά ιγμόρεια.

Τζίντζερ

Το τζίντερ περιέχει χημικές ουσίες που καταπολεμούν τους ρινοϊούς, την πιο κοινή οικογένεια ιών που προκαλούν κρυολόγημα, αλλά και ουσίες που καταστέλλουν τον βήχα. Είναι επίσης ένα φυσικό αντιπυρετικό και ένα ήπιο ηρεμιστικό, που σας βοηθά να ξεκουραστείτε όταν είστε άρρωστοι.

Μέλι

Οι αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων από ιούς, βακτήρια και μύκητες.

Γιαούρτι

Έχει βρεθεί ότι χάρη στα βακτήρια που περιέχει, μπλοκάρει την αναπαραγωγή των ιών που εισβάλλουν στο σώμα κάποιου που αρρωσταίνει. Προτιμήστε γιαούρτι χωρίς πρόσθετα που δεν έχει υποστεί επεξεργασία.

Τροφές πλούσιες σε σελήνιο

Το σελήνιο αυξάνει την παραγωγή ουσιών όπως οι κυτοκίνες, που συμβάλλουν στην αποβολή του ιού από τον οργανισμό. Πολύ καλές πηγές σεληνίου αποτελούν τα καρύδια (κυρίως τα καρύδια Βραζιλίας), τα ψάρια (σαρδέλα), τα θαλασσινά, τα εντόσθια (νεφρά και συκώτι) και το κρέας, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ηλιόσποροι, το καστανό ρύζι και τα κρεμμύδια.

Κόκκινο κρασί

Η ρεσβερατρόλη και οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των στελεχών του ιού στον οργανισμό.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια αυξάνουν την παραγωγή των κυτοκινών, που βοηθούν στην καταπολέμηση των μολύνσεων και περιέχουν πολυσακχαρίτες, μια άλλη κατηγορία ενώσεων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μαύρο πιπέρι

Η πιπερίνη, η ουσία που περιέχει το μαύρο πιπέρι έχει αντιπυρετικές και αναλγητικές ιδιότητες. Το πιπέρι είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό για τον ερεθισμένο λαιμό και την ανακούφιση από τον βήχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025