Δεν έχουμε «σκληρό» χρονοδιάγραμμα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, διαμηνύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιμένοντας για ισχυρές πολιτικές μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους, ως αντιστάθμισμα σε νέα μέτρα.
«Δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους για ένα πρόγραμμα στο οποίο θα βγαίνουν οι αριθμοί», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, σημειώνοντας ότι το Ταμείο επιθυμεί ισχυρές πολιτικές μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους.
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατέστησε σαφές ότι όταν υπάρξουν αυτές οι αλλαγές, το πρόγραμμα θα πάει στο Δ.Σ. για έγκριση. «Δεν έχουμε σκληρό χρονοδιάγραμμα για αυτό, αλλά θα θέλαμε γίνει σύντομα», σημείωσε.
Ο Τζέρι Ράις επανέλαβε την θέση για πρόγραμμα που θα βάζει στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ άφησε να φανεί ότι η μείωση του χρέους αντισταθμίζει την ανάγκη για νέα μέτρα. «Δεν ζητούμε περισσότερα μέτρα και περισσότερη λιτότητα», τόνισε.
Όπως είπε, στο Eurogroup ο πρόεδρος Νταϊσελμπλουμ δήλωσε ότι θα παρουσιαστούν νέες ιδέες για την ελάφρυνση του χρέους στις 5 Δεκεμβρίου. «Το καλωσορίζουμε και είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε». «Όταν πάμε στο Δ.Σ. θέλουμε θα έχουμε ένα πρόγραμμα που θα βγαίνουν οι αριθμοί», επανέλαβε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα και αν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία από το Ταμείο φέτος αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «θέλουμε να γίνει το συντομότερο δυνατόν».
«Η μείωση χρέους δεν χρειάζεται να γίνει προκαταβολικά και μπορεί να γίνει υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της στις μεταρρυθμίσεις», ξεκαθάρισε. Τόνισε όμως ότι απαιτείται να είναι γνωστός ο τύπος και ο σκοπός της ελάφρυνσης χρέους.
Επανέλαβε ότι το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει την έκθεση για τη βιωσιμότητα χρέους (DSA) στο πλαίσιο της έκθεσης για την οικονομία (άρθρο 4).
Στάση αναμονής για τον Τραμπ
«Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι αυτές», δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο κ. Ράις.
Σημειώνεται πως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ασκήσει κριτική στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, ενώ έχει απειλήσει ακόμα και με έξοδο της χώρας από τον Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
«Έχουμε τονίσει πως πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αρνητικές επιπτώσεις του ελεύθερου εμπορίου, ειδικά για όσους νιώθουν πως έχουν μείνει πίσω. Το Ταμείο υποστηρίζει πως πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές που θα περιορίζουν αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις», σημείωσε ο κ. Ράις.