Μέριμνα για όσους φοιτητές δεν πήραν προς κεντρικά ΑΕΙ, όπου ζει η οικογένειά τους, λαμβάνει το υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα, φέτος υποβλήθηκαν 12.318 αιτήσεις από τις οποίες έγιναν δεκτές και εξετάστηκαν οι 11.762 (οι υπόλοιπες 556 αιτήσεις υποβλήθηκαν από μη δικαιούχους μετεγγραφής) και οι επιτυχόντες ανέρχονται στους 5.169, δηλ. ποσοστό 44%. Ο αριθμός των αιτήσεων ήταν αυξημένος κατά 2.204 σε σχέση με πέρυσι. Κάτι που δείχνει ότι η κρίση δυσχεραίνει τη φοίτηση σε ΑΕΙ πολλών νέων ανθρώπων.

Έτσι, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τις περιπτώσεις των αδυνάτων προς φοίτηση νέων, οι οποίοι δεν πέρασαν στην πρώτη φάση των . Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν ένσταση μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής από τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου έως και την
Παρασκευή 4 Νοεμβρίου. Επίσης, με την τροπολογία που πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία από την Βουλή πριν από τρεις ημέρες, γίνεται νομικά δυνατή η χορήγηση 2700 υποτροφιών κοινωνικού χαρακτήρα από το ΙΚΥ. Η δυνατότητα αυτή είχε αφαιρεθεί από το άρθρο 40 του ν. 4186/2013 επί υπουργίας Κ. Αρβανιτόπουλου. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται η πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης «Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» προς το ΙΚΥ, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Τέλος, την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η διαδικασία διαβούλευσης με τα ΑΕΙ για την αξιολόγηση των προτάσεων τους που αφορούν την υποστήριξη δομών κοινωνικής μέριμνας με στόχο την ενίσχυση φοιτητών που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και άτομα με αναπηρίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025