Αλλαγές στα σχολεία – Ο ψηφιακός βοηθός θα βάζει τεστ και θα αξιολογεί τους μαθητές – Η εκπαiδευση, ως βασικός πυλώνας της κοινωνικής ανάπτυξης, επαναπροσδιορίζεται με γνώμονα τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία.
Σχολεία: Μήνες μετά το πρώτο κουδούνι και τα κενά εκπαιδευτικών καλά κρατούν
Η σύνδεση της καινοτομίας με την εκπαιδευτική διαδικασία δεν αποτελεί απλώς μια τάση, αλλά μια αναγκαιότητα. Η ψηφιακή εποχή απαιτεί εργαλεία που διευκολύνουν την πρόσβαση στη γνώση, ενισχύουν την εξατομικευμένη μάθηση και παρέχουν στους μαθητές νέους τρόπους ανάπτυξης δεξιοτήτων. Μέσα από αυτήν την εξέλιξη, διαμορφώνεται μια εκπαιδευτική πραγματικότητα που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σήμερα, προετοιμάζοντας τους μαθητές να γίνουν ενεργοί πολίτες του αύριο.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, ψηφιακό βοηθό αποκτούν οι μαθητές στα μαθήματά τους με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει ένα σύστημα ατομικού chatbot, που θα βοηθάεi κάθε μαθητή στη μελέτη και τις ασκήσεις των μαθημάτων.
«Στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού εργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε τον προσωπικό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης για κάθε μαθήτρια και μαθητή, έτσι ώστε να δέχονται εξατομικευμένη στήριξη βασισμένη στις δικές τους ανάγκες, γνώσεις και δεξιότητες» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο «Digital economy forum 2024», που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ).
Σχολεία: Σοβαρά ερωτήματα για την αυξανόμενη εμπλοκή των funds στην ιδιωτική εκπαίδευση
Εξειδικεύοντας το σχέδιο, συνεργάτης του κ. Πιερρακάκη δήλωσε στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ότι ο προσωπικός βοηθός τεχνητής νοημοσύνης θα θέτει στον μαθητή ερωτήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας από όλα τα πεδία της διδακτέας ύλης σε κάθε μάθημα, και από τις απαντήσεις που θα λαμβάνει θα αξιολογεί το επίπεδο του μαθητή, θα τον συμβουλεύει εκεί που χωλαίνει και θα του υποδεικνύει ποια μέρη της ύλης πρέπει να επαναλάβει. Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα ο προσωπικός βοηθός τεχνητής νοημοσύνης να βάζει τεστ στον μαθητή «του».
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2025 και εκτιμάται ότι θα χρειαστεί μια διετία για να αποκτήσουν οι μαθητές τον προσωπικό βοηθό τους.
«Ηταν μεγάλη χαρά να βρεθούμε στο πάνελ του ΣΕΠΕ με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και να συζητήσουμε πάνω στο σχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη βελτίωση της ψηφιακής εκπαίδευσης και των ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Εχοντας “χτίσει” τις ψηφιακές υπηρεσίες και εδραιώσει την εμπειρία ότι το κράτος μπορεί να λειτουργήσει ψηφιακά, ερχόμαστε να αξιοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος των πολιτών», είπε ο κ. Πιερρακάκης, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο στον νυν υπουργό.
Μαθητής 13 ετών έβγαλε όπλο κρότου στο σχολείο