Tο εθνικό σχέδιο κατά του εθισμού των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το οποίο τέθηκε επί τάπητος στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, και της υπουργού Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφίας Ζαχαράκη, θα ανακοινωθεί στις 30/12.

Βασικό εργαλείο θα αποτελέσει η εφαρμογή Kids Wallet που θα είναι έτοιμο σε τρεις μήνες και θα περιλαμβάνει ενσωματωμένες εφαρμογές/κανόνες ενώ ανοιχτό παραμένει το αν μπορεί η εφαρμογή αυτή να είναι προεγκατεστημένη στις ηλεκτρονικές συσκευές.

Όπως εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές μετά τη σύσκεψη, αυτό για το οποίο γίνεται η συζήτηση δεν είναι η απαγόρευση χρήσης social media αλλά ο γονικός έλεγχος μέσω της εφαρμογής Κids Wallet.

Υπό συζήτηση είναι, επίσης, η ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών σε Ελλάδα και Ευρώπη για το περιεχόμενο σε συνεργασία με τις εταιρείες τεχνολογίας και δικτύου.

Όπως έγραψε το ΘΕΜΑ της Κυριακής, τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά παγκοσμίως, αφού το 30% των χρηστών κοινωνικών δικτύων είναι παιδιά. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανεβαίνει δραματικά, με το 75% των παιδιών Δημοτικού να διατηρεί σήμερα προφίλ στα social media. Ταυτόχρονα, η χώρα μας έρχεται πρώτη στην Ευρώπη σε κλήσεις στη Γραμμή Βοήθειας του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για περιστατικά εξάρτησης από το Διαδίκτυο.

Το 24% των παιδιών έχει υποστεί bullying στο Internet

Tον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τα αποτελέσματα πρόσφατης (2024) πανελλήνιας έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ, που έλαβε χώρα υπό την έγκριση του υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, σε 4.800 έφηβους 12-18 ετών.

Όπως προκύπτει, το 46% των παιδιών δεν νιώθει ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Πιο αναλυτικά, οι έφηβοι φαίνεται ότι νιώθουν λιγότερη ασφάλεια σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και πλατφόρμες live streaming (46%). Ακολουθούν οι πλατφόρμες διαδικτυακών παιχνιδιών, τα chat rooms (27%) και τα περιβάλλοντα instant messaging (26%). Επίσης, το 83% των εφήβων θεωρεί ότι η διαδικτυακή βία αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους ανήλικους, ενώ το 49% των συμμετεχόντων έχει βιώσει βία στο Διαδίκτυο ως παρατηρητής. Το 24% έχει πέσει θύμα μη συναινετικού διαμοιρασμού προσωπικών εικόνων/βίντεο.

Από την άλλη, οι έφηβοι σε ποσοστό 38% θεωρούν ότι ακολουθούν όλους τους κανόνες για την ασφάλειά τους στο Διαδίκτυο και 36% ότι θα έπρεπε να προστατεύει περισσότερο τα προσωπικά δεδομένα. Το 49% των παιδιών ζητά πιο ξεκάθαρο/εύκολο τρόπο λειτουργίας των εργαλείων block/report, 41% αυστηροποίηση των ποινών για περιστατικά βίας και κακοποίησης εις βάρος ανήλικων στο Διαδίκτυο, το 37% περισσότερη ενημέρωση στο σχολείο και το 33% περισσότερη επιμόρφωση των γονέων/κηδεμόνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025