Τι θα γίνει με τις προμήθειες . Εντείνονται με στόχο τη μείωση των τραπεζικών προμηθειών, ιδίως για τις «λαϊκές» συναλλαγές, οι οποίες αφορούν καθημερινές χρηματοοικονομικές συναλλαγές των πολιτών και έχουν προκαλέσει έντονη κριτική λόγω των υπερβολικών χρεώσεων.

Αυτές οι προμήθειες αφορούν , οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι μειώσεις μπορούν να φτάσουν ακόμα και στο 50%.

Σε αυτή τη περίπτωση, οι προμήθειες για εξόφληση λογαριασμών και οφειλών σε ΕΦΚΑ, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, κινητή τηλεφωνία διαμορφώνονται σε 0,30 ευρώ με 0,60 ευρώ ανά συναλλαγή. Η ανανέωση χρεωστικής κάρτας μετά από την λήξη της, ή η επανέκδοση της σε περίπτωση φθοράς, απώλειας ή κλοπής διαμορφώνεται σε 5 – 6 ευρώ, ενώ και η ετήσια συνδρομή ανανέωσης χρεωστικής κάρτας θα ανέλθει σε 20 ευρώ.

Η κυβέρνηση, στρέφει την προσοχή της και σε μια άλλη πτυχή της τραπεζικής στρατηγικής: την αξιοποίηση του μεγάλου αποθέματος ακινήτων που διατηρούν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους.

Αυτή η αυξημένη πίεση προς τις τράπεζες μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα φάση στον τραπεζικό τομέα, με αυστηρότερη εποπτεία και μεγαλύτερη διαφάνεια στις χρεώσεις.

Οι «λαϊκές» συναλλαγές αφορούν βασικές τραπεζικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών. Οι πρώτες αλλαγές επικεντρώνονται σε πέντε βασικές κατηγορίες συναλλαγών που βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης:

• Εμβάσματα: Σήμερα οι προμήθειες για μεταφορές χρημάτων φτάνουν έως και τα 5 ευρώ για ποσά έως 1.000 ευρώ. Η κυβέρνηση επικαλείται κοινοτική οδηγία που ορίζει ανώτατα όρια στις προμήθειες, με στόχο αυτές να περιοριστούν μεταξύ 0,50€ και 1,20€.

• Πληρωμές λογαριασμών: Η τρέχουσα χρέωση φτάνει έως και το 1 ευρώ ανά συναλλαγή. Σχεδιάζεται μείωση τουλάχιστον κατά 50%, ώστε το κόστος για τον καταναλωτή να είναι σημαντικά χαμηλότερο.

Αντικατάσταση κάρτας: Οι πολίτες σήμερα χρεώνονται έως 5 ευρώ για την αντικατάσταση τραπεζικής κάρτας. Η κυβέρνηση στοχεύει στον πλήρη μηδενισμό αυτής της χρέωσης.

• Έξοδα φακέλου δανείων: Τα τέλη που επιβάλλονται για την επεξεργασία αιτήσεων δανειοδότησης αναμένεται να επανεξεταστούν, με στόχο την ελάφρυνση του κόστους για τους δανειολήπτες.

• Αναλήψεις από ΑΤΜ απομακρυσμένων περιοχών: Σε περιοχές όπου λειτουργεί μόνο ένα τραπεζικό δίκτυο, προωθείται η κατάργηση των προμηθειών για αναλήψεις, ώστε να διευκολυνθούν οι κάτοικοι απομονωμένων περιοχών.

Παρόλο που οι συγκεκριμένες συναλλαγές αντιστοιχούν σε περίπου 13% του συνόλου των εσόδων των τραπεζών από προμήθειες, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η μείωσή τους, ακόμη και στο μισό, δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη συνολική κερδοφορία των τραπεζών.

Για το 2024, οι «λαϊκές» προμήθειες υπολογίζεται ότι θα αποφέρουν συνολικά 70 – 80 εκατ. ευρώ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, έναντι συνολικών εσόδων από προμήθειες που αγγίζουν τα 600 εκατ. ευρώ.

Τι ισχύει με άλλες προμήθειες

Ωστόσο, δεν θα έχουν την ίδια τύχη όλες οι προμήθειες. Πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν στο newsit πως από αυτές αναμένεται να εξαιρεθούν ολοκληρωτικά οι προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες για την χορήγηση καρνέ επιταγών, καθώς δεν θεωρούνται «λαϊκές» εφόσον δεν αφορούν την πλατιά μάζα των πολιτών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ξεχωριστής αντιμετώπισης θα τύχουν και οι προμήθειες εμβασμάτων άμεσων πληρωμών, οι οποίες «καλύπτονται» από την ενσωμάτωση σχετικής κοινοτικής οδηγίας η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί και θα λάβει χώρα προσεχώς.

Έτσι, εάν πραγματοποιηθεί η ενσωμάτωση της επικαιροποιημένης οδηγίας της ΕΕ, θα ισχύουν τα εξής:

Οι πάροχοι Υπηρεσιών Πληρωμών (ΥΠ) που βρίσκονται σε κράτος-μέλος το νόμισμα του οποίου είναι το ευρώ, προσφέρουν στους οικείους χρήστες ΥΠ την υπηρεσία πληρωμής για λήψη άμεσων μεταφορών πίστωσης σε ευρώ το αργότερο από τις 9 Ιανουαρίου 2025 και την υπηρεσία πληρωμής για αποστολή άμεσων μεταφορών πίστωσης σε ευρώ το αργότερο από τις 9 Οκτωβρίου 2025.
Τυχόν επιβαρύνσεις που επιβάλλονται από πάροχο ΥΠ στους πληρωτές και τους δικαιούχους για την αποστολή και τη λήψη άμεσων μεταφορών πίστωσης δεν είναι υψηλότερες από τις επιβαρύνσεις που επιβάλλονται από τον εν λόγω πάροχο ΥΠ για την αποστολή και τη λήψη άλλων μεταφορών πίστωσης αντίστοιχου τύπου.

Με βάση τα όσα ισχύουν μέχρι στιγμής, τα εμβάσματα 1.000 ευρώ εντός του ενιαίου χώρου πληρωμών σε ευρώ (SEPA) όταν γίνεται σε κατάστημα τράπεζας χρεώνεται προμήθεια από 12 έως 15 ευρώ, όταν γίνεται ηλεκτρονικά από 1 έως 1,40 ευρώ. Τα εμβάσματα 5.000 ευρώ εντός SEPA, σε κατάστημα τράπεζας χρεώνεται προμήθεια από 12 έως 17 ευρώ, ενώ αν γίνει ψηφιακά, το κόστος πέφτει σε 1,40 έως 5 ευρώ.
Από την άλλη, η λήψη εμβάσματος 1.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ εντός SEPA χρεώνεται από 3 έως 4 ευρώ ενώ για τα 15.000 ευρώ χρεώνονται από 5 έως 7 ευρώ, πάντα εντός SEPA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025