Παρουσιάστηκαν στη Βουλή οι βασικές καινοτομίες του νέου συστήματος καθορισμού του κατώτατου μισθού, το οποίο προωθείται ως μέτρο κοινωνικής προστασίας για τους εργαζομένους.
Βασικά σημεία της πρότασης περιλαμβάνουν:
Ορισμός με βάση αντικειμενικά δεδομένα: Ο κατώτατος μισθός θα προσδιορίζεται λαμβάνοντας υπόψη οικονομικούς δείκτες, όπως η ακρίβεια στις χαμηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες και η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Κατώτατος μισθός: Τι θα γίνει με τη μείωση κρατήσεων
Επέκταση στον δημόσιο τομέα: Για πρώτη φορά, ο κατώτατος μισθός θα εφαρμόζεται και στους εργαζομένους του δημόσιου τομέα, ενοποιώντας τα ελάχιστα επίπεδα αποδοχών για όλους τους κλάδους.
Εγγύηση μη μείωσης: Νομοθετική πρόβλεψη διασφαλίζει ότι ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειωθεί, προστατεύοντας περαιτέρω τους εργαζομένους.
Διαφάνεια στη διαδικασία: Η διαδικασία καθορισμού θα βασίζεται σε δεδομένα από την ΕΛΣΤΑΤ, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη.
Η κ. Κεραμέως χαρακτήρισε το νομοθέτημα ως κοινωνικά προσανατολισμένο, ενώ υπογράμμισε ότι υιοθετεί τις κατευθυντήριες γραμμές της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών. Εξήγησε, επίσης, ότι το κράτος έχει την ευθύνη να διασφαλίζει επαρκείς κατώτατους μισθούς, ενώ οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να διαπραγματεύονται ευνοϊκότερους όρους μέσω συλλογικών συμβάσεων.
Η Υπουργός τόνισε πως η νέα αυτή προσέγγιση δεν περιορίζει τη διαπραγματευτική ελευθερία, αλλά διασφαλίζει ένα ελάχιστο δίχτυ προστασίας για όλους τους εργαζομένους, προάγοντας την κοινωνική δικαιοσύνη.
Κατώτατος μισθός: ΟΛΑ τα νέα δεδομένα ΕΔΩ