– Τα τελευταία ΝΕΑ εδώ – Μόνο για 1 στους 8 οι οποίοι ήταν δικαιούχοι την περίοδο 2015-16… κληρώνει αυτό τον μήνα.

Μόνο ένας στους οκτώ συνταξιούχους που ήταν αναμένεται να λάβει το ποσό αυτό το μήνα.

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) πρόκειται να αποφασίσει σύντομα για τη διαφορά μεταξύ του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και του Αρείου Πάγου, σχετικά με τα αναδρομικά για τους μήνες Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016. Αυτά τα ποσά σχετίζονται με τα δώρα (800 ευρώ ανά δικαιούχο) και ορισμένες διαφορές στον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ieidiseis.

Το ΣτΕ είχε αποφανθεί πως ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων ήταν άδικος, αλλά η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε την απόφαση το 2020 (νόμος Βρούτση).

Επιπλέον, με διαδοχικές αποφάσεις από το 2015, το ΣτΕ έκρινε ότι ήταν άδικο να περικοπούν τα δώρα των συνταξιούχων, τα οποία είχαν μειωθεί σημαντικά.

Ωστόσο, η διεκδίκηση των αναδρομικών αφορά μόνο σε μια περίοδο 11 μηνών, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου του 2016 έκρινε συνταγματικές τις περικοπές. Η κυβέρνηση τότε έδωσε στους συνταξιούχους μια σύντομη περίοδο για να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα μόνο 360.000 από τους 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους να καταθέσουν αγωγές.

Το ΑΕΔ τώρα εξετάζει εάν οι συνταξιούχοι που προσέφυγαν δικαιούνται τα αναδρομικά, αλλά δεν είναι βέβαιο αν το κράτος θα τα καταβάλει αμέσως.