Με εξαιρετική οργάνωση και σημαντική αύξηση συμμετοχής από παιδιά, άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους ολοκληρώθηκε το φετινό Πρόγραμμα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Το πρόγραμμα λειτούργησε από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, καλύπτοντας 14 παιδικές εξοχές και σε όλη τη χώρα.

Το φετινό πρόγραμμα είχε προϋπολογισμό ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένο σε σχέση με το περυσινό, που είχε οριστεί στα 3.650.000 ευρώ.

Η αύξηση αυτή κάλυψε τόσο τη λειτουργία των κατασκηνώσεων όσο και την προετοιμασία για το επόμενο πρόγραμμα του 2025, το οποίο προβλέπεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά, οι δήμοι έλαβαν προκαταβολικά κονδύλια για να οργανώσουν έγκαιρα τη λειτουργία των κατασκηνώσεων για την επόμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα:

Ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων του Προγράμματος Παιδικών Εξοχών και Κατασκηνώσεων το 2024 αυξήθηκε κατά 22%, φτάνοντας τα 7.414 άτομα, σε σύγκριση με τα 6.091 άτομα το 2023.
Η συμμετοχή των παιδιών τυπικής ανάπτυξης σημείωσε άνοδο 28%, με 4.628 παιδιά να συμμετέχουν φέτος, έναντι 3.628 παιδιών το 2023.
Τα άτομα με αναπηρία που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα ανήλθαν σε 1.742, σημειώνοντας μικρή αύξηση της τάξης του 2% σε σύγκριση με τα 1.701 άτομα το 2023.
Η συμμετοχή των ηλικιωμένων αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά 37%, με 1.044 άτομα να επιλέγουν τις κατασκηνώσεις για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, έναντι των 762 ατόμων που συμμετείχαν το 2023.
Το Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συνεχίζει να επεκτείνεται, με στόχο να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη και φιλοξενία σε περισσότερους ωφελούμενους το 2025.

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί φέτος καταφέραμε με επισταμένη προετοιμασία να προσφέρουμε στα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία αλλά και τους ηλικιωμένους, φροντισμένες και ασφαλείς παιδικές εξοχές και κατασκηνωτικούς χώρους.

Αυξήσαμε τις θέσεις, διευρύναμε τις κατασκηνωτικές περιόδους. Ενισχύσαμε και την κοινωνική εποπτεία ως προς τις συνθήκες, σε όλες κατασκηνώσεις. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο καθώς ήδη έχουμε διαθέσει στους Δήμους σημαντικά κονδύλια προκειμένου να ανοίξουν και άλλες παιδικές εξοχές και να βελτιώσουν τις υποδομές στις υφιστάμενες.

Μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις από πλευράς πολιτικής ηγεσίας στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ήταν η θεσμοθέτηση υποχρεωτικού ελέγχου τουλάχιστον μια φορά σε κάθε περίοδο ενώ μέχρι πρότινος ο έλεγχος αφορούσε τη δομή και γινόταν άπαξ».