Η συγκεκριμένη ιστορία είναι φανταστική και δεν βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Δημιουργήθηκε με σκοπό να εμπνεύσει και να δείξει τη δύναμη της ενότητας και της συλλογικής προσπάθειας.
Ενώ παρόμοιες καταστάσεις έχουν συμβεί σε πολλές κοινότητες ανά τον κόσμο, τα ονόματα των περιοχών, των προσώπων και των γεγονότων στην ιστορία αυτή είναι προϊόν μυθοπλασίας.
Διαβάστε την ιστορία:
Σε μια μικρή πόλη, στα βουνά της βόρειας Φιντέλια, το 2015, η τοπική οικονομία βρισκόταν σε κρίση. Οι κάτοικοι του Ράβενντελ, μιας ήσυχης και απομονωμένης κοινότητας που ζούσε κυρίως από την κτηνοτροφία και τη μικρής κλίμακας γεωργία, αντιμετώπιζαν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Οι νέοι εγκατέλειπαν την περιοχή αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες στις μεγάλες πόλεις, αφήνοντας πίσω τους ένα όλο και πιο γερασμένο πληθυσμό.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το τοπικό δημοτικό σχολείο του Ράβενντελ, ένα κτήριο που υπήρχε από το 1928, κινδύνευε να κλείσει. Το Υπουργείο Παιδείας της Φιντέλια είχε ανακοινώσει στις 3 Σεπτεμβρίου 2015 ότι, λόγω της μείωσης των μαθητών και της έλλειψης πόρων, το σχολείο θα έπρεπε να κλείσει στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Για τους κατοίκους, αυτό το σχολείο δεν ήταν απλά ένας χώρος μάθησης. Ήταν το σύμβολο της κοινότητας, το μέρος όπου είχαν μεγαλώσει γενιές παιδιών, όπου γίνονταν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και οι εορτασμοί.
Ο Έρικ Άντερσεν, ένας 30χρονος δάσκαλος που είχε μετακομίσει στο Ράβενντελ για να διδάξει πριν από πέντε χρόνια, αποφάσισε να μην παραδοθεί. Γνώριζε πολύ καλά τη σημασία του σχολείου για την περιοχή και τους μαθητές του. Ήταν αποφασισμένος να κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι του για να αποτρέψει το κλείσιμο. Μαζί με τους γονείς των παιδιών, στις 10 Σεπτεμβρίου 2015, οργάνωσε μια συνάντηση στο σχολείο, όπου όλοι συμφώνησαν να βρουν μια λύση.
Η πρώτη τους ενέργεια ήταν να απευθυνθούν στους τοπικούς επιχειρηματίες. Ο Μπέντζαμιν Κρόσμπι, ιδιοκτήτης του μοναδικού πανδοχείου της περιοχής, ήταν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν. Ο Μπέντζαμιν πρόσφερε να δωρίσει μέρος των εσόδων από το πανδοχείο του για τη χρηματοδότηση του σχολείου. Οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις, όπως ένα μικρό τυροκομείο και ένα εργαστήριο ξυλογλυπτικής, έκαναν το ίδιο, προσφέροντας όχι μόνο οικονομική βοήθεια αλλά και τη στήριξή τους με εθελοντική εργασία.
Στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, ο Έρικ, μαζί με τους κατοίκους, οργάνωσε μια μεγάλη εκδήλωση στο σχολείο. Μια ημέρα πολιτισμού, όπου οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής κλήθηκαν να συμμετάσχουν. Το κέντρο της εκδήλωσης ήταν μια μεγάλη δημοπρασία χειροποίητων αντικειμένων και παραδοσιακών φαγητών. Η επιτυχία της ήταν απρόσμενη. Όχι μόνο συγκέντρωσαν αρκετά χρήματα για την κάλυψη των βασικών αναγκών του σχολείου για τον επόμενο χρόνο, αλλά έλαβαν και τη στήριξη της ευρύτερης κοινότητας, που άρχισε να αντιλαμβάνεται την αξία του να κρατηθεί ζωντανό το σχολείο του Ράβενντελ.
Η είδηση της εκδήλωσης έκανε τον γύρο της χώρας. ΜΜΕ από όλη τη Φιντέλια κάλυψαν την προσπάθεια της μικρής αυτής κοινότητας να σώσει το σχολείο της. Στις αρχές Οκτωβρίου του 2015, το Υπουργείο Παιδείας, μετά από αυτή τη μαζική ανταπόκριση και τα αιτήματα για στήριξη, αποφάσισε να αναθεωρήσει την απόφασή του. Στις 15 Οκτωβρίου 2015, ανακοινώθηκε ότι το σχολείο του Ράβενντελ θα παραμείνει ανοιχτό, χάρη στη συνεργασία και την επιμονή των κατοίκων, αλλά και την οικονομική υποστήριξη που συγκέντρωσαν.
Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, το σχολείο γιόρτασε τα 87 χρόνια λειτουργίας του με μια μεγάλη γιορτή, στην οποία παραβρέθηκαν όχι μόνο οι κάτοικοι του Ράβενντελ αλλά και άνθρωποι από όλη τη χώρα. Η ιστορία τους έγινε σύμβολο της δύναμης της κοινότητας και της σημασίας της συνεργασίας, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.