Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νέο πρόγραμμα της ,,  για την επαγγελματική κατάρτιση και απασχόληση 10.000 ανέργων .

Σημειώνεται ότι, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναμένεται να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για το αυτό του οποίου ο προϋπολογισμό θα είναι στα 150 εκατ. ευρώ.

Ο στόχος του προγράμματος είναι να ενταχθούν 10.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), άνεργοι και άστεγοι στην αγορά εργασίας αλλά και κατάρτιση. Διευκρινίζεται δε πως συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της , ενώ αναμένεται να υπάρξουν και ποσοστώσεις για κοινωνικές ομάδες μεταξύ των οποίων θα συμπεριλαμβάνονται και γυναίκες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας.
Ποιοι μένουν εκτός

Ωστόσο στο πρόγραμμα αυτό δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν σύμφωνα με πληροφορίες:

επιχειρήσεις που μείωσαν πρόσφατα το προσωπικό τους ή που δραστηριοποιούνται σε τομείς, όπως σε νυχτερινά κέντρα και σε ΚΤΕΛ
επιχειρήσεις των οποίων η έδρα τους δεν είναι στην Ελλάδα.

Επιπλέον, οι θέσεις εργασίας αναμένεται να έχουν ορισμένο χώρο εργασίας και θα αποκλείονται εργασίες πεδίου.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το πρόγραμμα αυτό θα έχει δύο βασικούς άξονες. Αναλυτικά:

Ο πρώτος άξονας είναι η κατάρτιση: Συνολικά 10.000 δικαιούχοι θα πάρουν vouchers για εκπαιδευτικά προγράμματα διάρκειας 80 ωρών, τα οποία θα τους παρέχουν δεξιότητες υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας. Η εκπαίδευση θα γίνει σε Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) και στα Κέντρα Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των ΑΕΙ.

Ο δεύτερος άξονας είναι η απασχόληση: Το πρόγραμμα αυτό θα επιδοτήσει για το διάστημα 12 μηνών συνολικά 10.000 θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις. Παράλληλα επισημαίνεται πως η ΔΥΠΑ θα πληρώσει το ποσό των 1.118 ευρώ σε μηνιαία βάση για κάθε ωφελούμενο. Δηλαδή η συνολική δαπάνη για κάθε άτομο του προγράμματος θα είναι κοντά στα 13.500 ευρώ.