– ΟΔΗΓΟΣ για τα – Ποιοί θα πληρωθούν – Τα που θα καταβληθούν αφορούν κυρίως συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, οι οποίοι περιμένουν αυξήσεις βάσει του νόμου Βρούτση.

Επίσης, θα λάβουν όσοι δικαιούνται αυξήσεις από δικαστικές αποφάσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, όπως περικοπές στις κύριες και επικουρικές . Οι πληρωμές αυτές θα συνεχιστούν σταδιακά έως το τέλος του 2024 και θα καλύψουν αρκετές κατηγορίες συνταξιούχων.

Ειδικότερα, «καταιγίδα» πληρωμών σε συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους, ένστολους, οικογένειες, ευάλωτα νοικοκυριά, Άτομα με Αναπηρία και άλλους, επιφυλάσσει το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

Τα νέα αναδρομικά για συνταξιούχους αναμένεται να αρχίσουν να καταβάλλονται σύντομα, με αρκετές κατηγορίες να περιλαμβάνονται στις πληρωμές. Το πρώτο κύμα αναδρομικών αφορά κυρίως συνταξιούχους του Δημοσίου με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, οι οποίοι θα λάβουν ποσά που προέρχονται από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, βάσει των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση. Οι πληρωμές σε αυτούς τους συνταξιούχους αναμένεται να γίνουν εντός Οκτωβρίου 2024.

Επιπλέον, υπάρχει μια “νέα γενιά” αναδρομικών που αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2019. Αυτοί οι συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει ακόμα τις αυξήσεις που δικαιούνται, λόγω καθυστερήσεων στην εφαρμογή του νόμου, και τα αναδρομικά τους θα αποκατασταθούν σε μελλοντικές πληρωμές​.

Τα ποσά που έχουν να λάβουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου μπορεί να φτάσουν έως και τα 20.000 ευρώ και εκείνων της ΕΤΕ ως τις 15.000 ευρώ.

Αναδρομικά 27 μηνών περιμένουν περίπου 30.000-40.000 απόστρατοι, οι οποίοι είδαν αυξήσεις στις κύριες συντάξεις τους λόγω της κατάργησης περικοπών βάσει του νόμου 4093.

Τα ποσά που θα λάβουν κυμαίνονται από 1.296 έως 2.619 ευρώ και αφορούν την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2023.

Αν και οι αυξήσεις άρχισαν να εφαρμόζονται από τον Απρίλιο του 2023, τα αναδρομικά ποσά για τους προηγούμενους μήνες παραμένουν σε εκκρεμότητα. Υπάρχουν πληροφορίες ότι η σχετική πληρωμή μπορεί να γίνει και μέσα στον Νοέμβριο, σε κάθε περίπτωση όμως και αυτό το κεφάλαιο υπολογίζεται πως θα «κλείσει» έως το τέλος του χρόνου.

Όπως και να έχει εντός του Δεκεμβρίου θα «πυκνώσουν» οι πληρωμές: Στις του μήνα θα αρχίσει να καταβάλλεται στους πρώτους δικαιούχους το επίδομα θέρμανσης. Τα ποσά που θα χορηγηθούν θα κυμαίνονται από 100 έως 800 ευρώ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα καταβληθεί ενίσχυση που θα αγγίζει και τα 1.000 ευρώ.