Επιδόματα : Πόσοι θα τα χάσουν από τα περιουσιακά κριτήρια. Οι νέες ρυθμίσεις του ,στοχεύουν στην καλύτερη κατανομή των κοινωνικών επιδομάτων, μέσω αυστηρότερων περιουσιακών κριτηρίων. Δύο στους δέκα δικαιούχους ενδέχεται να χάσουν τα επιδόματά τους λόγω των αλλαγών που αφορούν τα ακίνητα, τα οχήματα και τις καταθέσεις.

Σε ένα από τα επόμενα υπουργικά συμβούλια θα εγκριθεί και η αναμόρφωση των επιδομάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το ανώτατο όριο για ακίνητα για οικογένειες με δύο παιδιά ορίζεται στα 210.000 ευρώ, ενώ για τα αυτοκίνητα στα 1.600 κυβικά. Η κυβέρνηση επιδιώκει τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, εξασφαλίζοντας ότι τα κοινωνικά κονδύλια θα διοχετεύονται στους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Αναλυτικότερα, οι αλλαγές αφορούν κυρίως την αξία των ακινήτων που μπορεί να έχει ένας δικαιούχος. Για παράδειγμα, αν η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το όριο που ορίζεται από την κυβέρνηση, ο δικαιούχος δεν θα συνεχίσει να λαμβάνει το . Αυτό το όριο είναι σημαντικό, καθώς λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες οικογενειών με παιδιά αλλά και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση των δικαιούχων. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι τα επιδόματα θα δίνονται σε όσους τα χρειάζονται πραγματικά και όχι σε όσους διατηρούν σημαντική περιουσία.

Εκτός από τα ακίνητα, εξετάζονται και τα οχήματα που ανήκουν στους δικαιούχους. Όσοι έχουν αυτοκίνητα με μεγάλου κυβισμού κινητήρα, άνω των 1.600 κυβικών, μπορεί να χάσουν το επίδομα, ανεξαρτήτως του εάν πληρούν άλλα οικονομικά κριτήρια. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν οι τραπεζικές καταθέσεις, οι μετοχές και άλλα επενδυτικά προϊόντα που μπορεί να έχει κάποιος. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία συνυπολογίζονται για την απονομή ή μη του επιδόματος, καθώς στόχος είναι η αποφυγή παροχών σε όσους δεν βρίσκονται σε πραγματική οικονομική ανάγκη.

Σκοπός αυτών των αλλαγών είναι η εξοικονόμηση πόρων, ώστε να διατεθούν σε πολίτες με πραγματική ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης, όπως οι πολυμελείς οικογένειες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεχίσει τον εξορθολογισμό του συστήματος επιδομάτων, με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Είναι προφανές ότι αυτές οι αλλαγές δεν θα αφήσουν αδιάφορους όσους πλήττονται από τα νέα μέτρα, γι’ αυτό και οι πολίτες που επηρεάζονται καλούνται να ενημερωθούν άμεσα και να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαδικασίες ενημέρωσης των φορολογικών τους στοιχείων, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές δυσάρεστες εκπλήξεις.