Με απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, επιβλήθηκε διοικητικό ύψους 150.000 ευρώ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετικά με σοβαρά ζητήματα που προέκυψαν για την επεξεργασία .

Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία ενός πολίτη στις 26 Σεπτεμβρίου 2023 και αφορούσε τη νομιμότητα της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων για την έκδοση νέων ταυτοτήτων. Ο πολίτης ανέφερε ότι, στο πλαίσιο της έκδοσης των νέων δελτίων ταυτότητας, είχε απευθύνει στις 25 Αυγούστου 2023 αίτημα προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που σχετίζονται με την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Παρά το γεγονός ότι ο πολίτης απέστειλε υπενθύμιση στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, το υπουργείο δεν απάντησε στο αίτημά του.

Βιομετρικά δεδομένα στις νέες ταυτότητες

Η καταγγελία αυτή έφτασε στην Αρχή, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη εξέταση της υπόθεσης, λαμβάνοντας υπόψη και τη γενικότερη δημόσια συζήτηση και ανησυχία σχετικά με τα νέα δελτία ταυτότητας. Η υπόθεση είχε ήδη αρχίσει να απασχολεί την κοινή γνώμη, καθώς υπήρχαν ανησυχίες για τη διαφάνεια και τη νομιμότητα της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, ιδιαίτερα των βιομετρικών, στα νέα δελτία. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διαπίστωσε σημαντικές παραβάσεις κατά την εξέταση της διαδικασίας έκδοσης των νέων δελτίων ταυτότητας, που αφορούσαν κυρίως την ενημέρωση των πολιτών και την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, όπως τα βιομετρικά στοιχεία.