ΧΑΟΣ με τις συγχωνεύσεις- καταργήσεις τμημάτων στα σχολεία -πάνω από 1600 τμήματα συγχωνεύτηκαν- Σε απόγνωση οικογένειες αλλά και μαθητές.
Το περιστατικό συνέβη σε δημοτικό σχολείο της Χαλκιδικής . ΗΔιεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, έστειλε αστυνομικούς σε δημοτικό σχολείο για να διώξουν 10χρονη μαθήτρια ώστε να μην σπάσει τμήμα 26 παιδιών και χρειαστεί να προσληφθεί δεύτερος εκπαιδευτικός.
Η μαθήτρια φοιτούσε στο δημοτικό σχολείο της κωμόπολης Σήμαντρα του Νομού Χαλκιδικής και με απόφαση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης πρέπει να φοιτήσει σε σχολείο του διπλανού χωριού της Πορταριάς Χαλικιδικής, το οποίο απέχει 8 χιλιόμετρα από το σπίτι της. Ο πατέρας της μαθήτριας αντέδρασε σ’ αυτή την απόφαση καθώς το παιδί του αρχικά ξεκίνησε κανονικά στο σχολείο κοντά στο σπίτι της οικογένειας και όπως ήταν φυσικό δεν ήθελε το παιδί του να πάει σε σχολείο άλλης περιοχής αφού οι μετακινήσεις είναι δύσκολες.
Η αντίδρασή του, οδήγησε στην απόφαση της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να στείλει αστυνομικές δυνάμεις για να μετακινήσουν το παιδί από το σχολείο του!
Φυσικά η μαθήτρια τρόμαξε όταν είδε αστυνομικό και άρχισε να κλαίει. Όπως είπε ο πατέρας της μαθήτριας, Αλτίν Τοτσίλα , στο halkidikinews: «Το παιδί τρόμαξε και άρχισε να κλαίει. Για να μην κλαίει και για να απομακρυνθεί η αστυνομία, ώστε να μην φοβηθούν και οι υπόλοιποι μαθητές την πήρα και φύγαμε.
Αναγκάστηκα να πάρω το παιδί μου στη δουλειά εκείνη την ημέρα, γιατί η σύζυγος μου είχε πάει στα Μουδανιά να ολοκληρώσει την εγγραφή του άλλου μας παιδιού στην Α’ Λυκείου στο σχολείο των Μουδανιών. Τώρα αναγκάζομαι να φεύγω από τη δουλειά για να πηγαίνω κάθε πρωί το παιδί μου στο σχολείο της Πορταριάς 8 χιλιόμετρα μακριά. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Ούτε μπορώ να στέλνω το παιδί μου με το λεωφορείο. Ποιος γονέας θα άφηνε 10 χρονών παιδί να πάει με το λεωφορείο μόνο του, χωρίς συνοδό; Ζητάω το παιδί να επιστρέψει στο σχολείο του χωριού που μένουμε ή να εξασφαλιστεί η μεταφορά του με ευθύνη του κράτους. Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό προκάλεσε την οργή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής, ο οποίος κατήγγειλε το γεγονός προχώρησε σε στάση εργασίας και κινητοποίηση στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Χαλκιδικής στον Πολύγυρο.
Στο πλευρό της οικογένειας στάθηκαν και οι δάσκαλοι του σχολείου και κάτοικοι της περιοχής και μετά και από την αρνητική δημοσιότητα που πήρε το ζήτημα, το θέμα της μικρής μαθήτριας επανεξετάζεται με την υπόσχεση ότι θα βρεθεί μια λύση. Στο μεταξύ πάντως σε πάρα πολλά σχολεία ανά τη χώρα επικρατεί αναβρασμός εξ αιτίας των συγχωνεύσεων, ενώ το υπουργείο Παιδείας σε πάρα πολλές περιπτώσεις εξαναγκάστηκε να ανακαλέσει τις αποφάσεις μετά από τη σθεναρή αντίδραση Συλλόγων Γονέων αλλά και εκπαιδευτικών.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι η σχολική χρονιά δεν ξεκίνησε ομαλά αφού η κυβέρνηση για άλλη μια φορά προσπαθεί να κάνει «οικονομία» σε βάρος της εκπαίδευσης και των ελληνικών οικογενειών που με δυσκολία στηρίζουν τα παιδιά τους για να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους .