: Έκτακτη πρόβλεψη Καλλιάνου – Ποιες περιοχές θα χτυπήσει ο «Boris»

Ο Κώστας Λαγουβάρδος έφερε στην επιφάνεια το καιρικό τοπίο που θα επικρατήσει τον Οκτώβριο στη χώρα μας, σύμφωνα με με προγνώσεις που έγιναν από 7 μετεωρολογικά κέντρο ανά τον κόσμο, τα οποία «έτρεξαν» 350 διαφορετικά σενάρια

Συγκεκριμένα με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Κώστας Λαγουβάρδος τονίζει πως ο Οκτώβριος θα είναι θερμότερος του αναμενόμενου στη χώρα μας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του:

Μακροπρόθεσμη πρόγνωση για την μέση θερμοκρασία του Οκτωβρίου 2024

Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Οκτώβριος στην ΝΑ Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στον Σεπτέμβριο. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, σύμφωνα με το 80% των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Οκτωβρίου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016).

Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν αποκλίσεις της τάξης των 1-2 °C (30%) και 0-1 °C (26%), ενώ η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2 °C είναι 24%. Τέλος, υπάρχει 20% πιθανότητα να έχουμε χαμηλότερη του κανονικού μέση θερμοκρασία.

Τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στην μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών. Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση μιας περιόδου ενός ή περισσότερων μηνών σε μια ευρύτερη περιοχή.

Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 350 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD (Γερμανία), και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο μετεωρολόγος και βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθήνας, Γιάννης Καλλιάνος αναφέρθηκε στην «Boris» η οποία αναμένεται να πλήξει αύριο Παρασκευή (13/09) τη χώρα.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε μάλιστα ο κύριος Καλλιάνος και συγκεκριμένα τόνισε πως περισσότερο θα πληγεί το Βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και η Μακεδονία.

Ακόμη, τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για πλημμύρες και καταστροφές.

Αναλυτικά η ανάρτηση του:

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί πληροφορία για επερχόμενη κακοκαιρία με το όνομα «BORIS», η οποία θα πλήξει τη χώρα αύριο Παρασκευή, θα έχει δηλαδή διάρκεια μόνο 24 ώρες. Πολλά sites έχουν αναδείξει αυτή την είδηση, και είναι λογικό, διότι αναπαράγουν ανακοινώσεις ειδικών. Δεν ευθύνονται επομένως τα sites.

Ωστόσο, θέλω να τονίσω ότι η Μετεωρολογία δεν είναι η επιστήμη των εντυπωσιασμών, αλλά των σοβαρών και υπεύθυνων επιστημόνων που ενημερώνουν με ακρίβεια το κοινό.

Για αύριο, Παρασκευή 13/9, προβλέπονται καταιγίδες κυρίως στο Βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο και τοπικά στη Μακεδονία. Στα υπόλοιπα Δυτικά και Βόρεια θα σημειωθούν μόνο τοπικές βροχές, όπως το ίδιο θα συμβεί και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Για όσους ανησυχούν για ισχυρές βροχές, πλημμύρες ή «καταστροφές» σε μεγάλο μέρος της χώρας, σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το 90% της έκτασης της Ελλάδας.

Μόνο στο Βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στα βορειότερα γεωγραφικά τμήματα της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, οι καταιγίδες θα είναι αρκετά ισχυρές και ενδέχεται να προκαλέσουν τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα. Παρακολουθήστε τις έγκυρες προβλέψεις και μείνετε ενημερωμένοι. Η Μετεωρολογία στηρίζεται σε ακριβή δεδομένα και υπευθυνότητα, όχι σε φήμες και βιαστικά συμπεράσματα.