Ανοίγουν τα με 11 σημαντικές αλλαγές που επηρεάζουν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αυστηρότερους κανόνες για τις απουσίες, τις αποβολές και τη χρήση των τηλεφώνων.

Ειδικότερα, μια από τις σημαντικότερες τροποποιήσεις. Σύμφωνα με την ανανεωμένη εγκύκλιο, η κατοχή και η χρήση κινητού τηλεφώνου απαγορεύεται όχι μόνο κατά τη διάρκεια του μαθήματος, αλλά και στα διαλείμματα.

Ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, επικαλούμενος έρευνα της UNESCO, υπογράμμισε ότι ένας μαθητής που έχει χρησιμοποιήσει το κινητό του χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να επανέλθει στην κανονική ροή της τάξης, γεγονός που μπορεί να διαταράξει τη μαθησιακή διαδικασία. Η παράβαση αυτού του κανόνα θα επιφέρει αποβολή μιας ημέρας.

Διαφορετικές αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς

Το νέο μέτρο για την απαγόρευση των κινητών σχολίασε στο Newsbomb o πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, ο οποίος τόνισε ότι η εφαρμογή του δεν θα έχει την ίδια αντιμετώπιση σε όλα τα σχολεία. «Ο κάθε σύλλογος εκπαιδευτικών θα εφαρμόσει τους κανόνες με βάση τη νομοθεσία, αλλά ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις από σχολείο σε σχολείο», δήλωσε ο Θεόδωρος Τσούχλος. «Σε περίπτωση παραβάσεων, μπορεί να δοθεί σε κάποιες περιπτώσεις ενώ σε άλλες να υπάρξει απλή σύσταση ή ενημέρωση των γονέων».

«Δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε ακριβώς στο ζήτημα της τιμωρίας. Ο κάθε σύλλογος θα κινηθεί διαφορετικά μέσα από τη νομοθεσία που υπάρχει. Για παράδειγμα αν γίνουν δέκα παραβάσεις μπορεί να υπάρξει παράβλεψη, αποβολή, σύσταση ή ενημέρωση των γονέων, είναι στο χέρι της σχολικής μονάδας να πράξει καταλλήλως», συμπλήρωσε.

Η νέα σχολική χρονιά, με τις αλλαγές που φέρνει, αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές και την προσαρμοστικότητα των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων, καθώς οι κανόνες για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων και οι ποινές για τις παραβάσεις τους τίθενται στο μικροσκόπιο της σχολικής καθημερινότητας.

Κυριάκος Μητσοτάκης για τα κινητά στα σχολεία: «Η απαγόρευση θα εφαρμοστεί»

Μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ και απαντώντας για τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για την απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν θα διστάσει να λάβει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα με την τοποθέτηση ειδικών «locker» στις σχολικές αίθουσες.

«Θα επιμείνω στο κινητό τηλέφωνο γιατί οι επιστήμονες μας λένε ότι το κινητό ειδικά στο σχολείο δημιουργεί διάσπαση προσοχής και το ξέρουν οι γονείς. Θα υπάρξουν δυσκολίες και αντιδράσεις στην εφαρμογή του μέτρου αλλά θα επιμείνουμε. Θέλουμε τα κινητά στις τσάντες. Κάνουμε το πρώτο βήμα. Θέλω να θυμίσω ότι στο εξωτερικό σε άλλα σχολεία έχουν προχωρήσει παραπέρα με ειδικά “locker” που τα κλειδώνουν τα κινητά και τα παίρνουν όταν φύγουν. Δεν αποκλείω τίποτα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.