Έρχεται ο Τειρεσίας για τους ενοικιαστές , καθώς το πλάνο μπαίνει στα σχέδια της κυβέρνησης. Όπως είπε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης «στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε σχέδιο μητρώο για να μπορεί ο ιδιοκτήτης να αποφεύγει τους κακοπληρωτές».

Στο νέο Τειρεσία, όπως αποκάλυψε ο κ. Πατέλης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία των ενοικιαστών και το προφίλ τους. Αν δηλαδή έχουν αφήσει απλήρωτα ενοίκια στον προηγούμενο ιδιοκτήτη ή αν έχουν αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς, ώστε να τους αποφεύγουν οι ιδιοκτήτες.

Σχετικά με το στεγαστικό πρόβλημα, και τις βραχυχρόνιες μειώσεις, ο κ. Πατέλης υποστήριξε ότι το πρόβλημα αφορά μεμονωμένες περιοχές, και πώς δεν έχει νόημα να απαγορευτεί η ενοικίαση τους κάτω από 90 ημέρες.

«Πέρισυ είχαμε περιπου 100.000 ακίνητα που διατίθενται σε βραχυχρόνια μίσθωση. Το συνολικό απόθεμα των κατοικιών στην Ελλάδα είναι περίπου 10 εκατομμύρια. Άρα το νούμερο των , δεν είναι μεγάλο. Εξάλλου, τα πιο πολλά μισθώνονται για λιγότερο από 90 ημέρες τον χρόνο. Άρα αυτό που λένε, να απαγορευτεί η ενοικίαση τους για πάνω από 90 ημέρες δεν θα έχει αποτέλεσμα. Αυτά τα στοιχεία αφορούν το σύνολο της χώρας.

Από την άλλη, αν τα δεις από περιοχή σε περιοχή, προφανώς υπάρχουνε περιοχές που το Airbnb έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό. Υπάρχουν δηλαδή περιοχές που τα συγκεκριμένα ακίνητα είναι πάνω από το 5% του αποθέματος των κατοικιών, όπως τα νησιά το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οπότε εδώ θέλει λίγη προσοχή για το τι μπορείς να κάνεις για αυτό.»

Επίσης ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου πρωθυπουργού αναφέρθηκε και στα κενά ακίνητα.

«Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση του στεγαστικού προβλήματος, το οποίο είναι τα κενά ακίνητα.Δηλαδή έχουμε περίπου 100.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης και περίπου 700.000 , σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, κλειστά σπίτια» σημείωσε, λέγοντας πως πρέπει να ξανακοιταχτούν τα κίνητρα